新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 52167|回復: 101

[兩聲道] Supercow的音響智慧 MBL + McIntosh + JMLab

火.. [複製鏈接]
退燒後, 好少對hifi提起勁, 每逢有人同我講, 邊樣hifi靚聲,邊個屋企玩得好, 你玩過咩野味 都漸漸失去動力. 但係見Supercow仍然樂此不疲咁繼續研究HIFI, 真係比佢既熱心同毅力打動. 所以想去佢屋企聽下究竟有咩野hifi令到佢可以燒足十幾年. 加上我自己越黎越鐘意影相, 但係影相既野工多藝術, 有機會比我練習下可以慢慢進步.

Supercow屋企組合同我之前好類似. MBL1531+麥景圖+JM Lab. supercow除左對聲音有好高要求, 亦都對hifi既外觀亦都相當著重. 因為聽hifi除左滿足自己既聽覺要求. 仲要令到屋企人覺得舒服. 所以要做到應分體就分體, 無需要就唔好咁多舊野. 呢樣野令我好反思. 我去到最後, 真係分體得有d誇張. 連部pre-amp都係分體, 搞到個廳無晒空間..

喇叭: Focal JMLab Diablo Utopia III
我通常一聽到人地屋企組合都會先從喇叭諗起. 而選擇喇叭亦都好反映個人對聲音既取向. supercow 迷戀Focal JMLab 超過10年. 到今時今日擁有最頂級既JMLab 書架喇叭. 呢對喇叭我對佢真係極高評價. 比上一代好太多. 性能好全面亦都擁有高分析力. Focal研製既Beryllium鈹金屬高音單元, 好多其他牌子都會OEM黎用, 而Utopia III既高音單元亦都進化到終極一代, 高音伸延度高亦都厚. 點解係終極? 其實成個Focal系列應該算係一個朝代既終結. 因為創辦人兼設計師馬豪正式退休. Utopia III係佢最後之作. 往後如果有新出既Focal都唔係佢設計.

釘腳改用了Finite Elemente Cerabase, 呢個改動我都係咁做. 亦都係supercow分享比我知. 用後最大分別係令到喇叭泛音出得多左, 音樂感大增. 對低頻處理非常之好. 同TAOC完全相反既, 上兩代Utopia 我都試過用唔同釘墊,最後得TAOC先比到實而有力既低頻. 進入Utopia III系列. 本身對低頻有大幅改良, 所以唔需要做任何補救措施. 可以盡情用d自己喜歡既附件就可以.

外型又係十分好睇.  每個單元獨立音箱. 呢對喇叭身價真係唔平..凈係對腳實價都要$12,000.

CD機: MBL 1531A

MBL 1531係一部外型霸氣十足既CD機, 聲音亦都係溫暖空間感而音樂感強既機. 去到最新版本1531A, 改良左唔少野. 最驚喜係佢既分析力提高左.

CD-PRO2,亦都係非常優良既轉盤, 只要花時間習慣換碟既過程. 就可以享受到佢帶黎既好處.

擴音機: McIntosh 60th Anniversary System

呢套係McIntosh 60週年限量記念版. 外形仿照舊版C22同MC75黎做. 香港版獨有金色邊.

C22前級, 內裡結構同C2300一樣, 不過取消了電子錶版, 電子聲量控制同pass-thru功能, 令到呢部前級完完全全變成一部純兩聲道的組合.

外型同舊版一樣, D制都係大大粒.比起新款Cyber feel既機又係另一種韻味.

MC75 mono block後級, 用了同MC2301一樣物料既金絲牛, 聲音比較快速及高分析力, 我都用過, 唔係傳統既老麥膽味, 比較高清, 我非常鐘意, 換膽亦都無MC2301一次要換16支KT88. 每邊2支, Mono block既關係, 分隔度同力水都顯著比MC275強, 尤其金絲牛既新設計,分析力真係膽機入面數一數二

換不同牌子既膽亦都係好多膽機發燒友津津樂道既談論話題, 我之前個部用緊金師KT88, 會再快聲同清析,不過就老麥既膽味就越黎越消失, supercow有齊晒幾款膽, 聽到悶時又可以換下膽玩下味.

接線線材: Madison Audio Lab e3Extreme 1

supercow由CD 到前後級直到喇叭都係用Madison Audio Lab既線,呢條線亦都係我近期好留意, 最大好處係平, 亦都有Tara labs影子. 至於佢同Tara lab邊條好D. 呢個要問問racewong. 哈哈. 等racewong手上條Madison Audio再煲熟d可以再作比較. 我係Tara labs大好友, 鐘意佢音場闊, 音效底子好.

Madison Audio Lab同Tara Lab 一樣都係要用大地盒做防干擾同調音作用

同Tara Lab 一樣有叉同焦互換

電源線材: JSP Kaptovator, Siltech, Kimber

CD機用了RubyHull, 後級因為mono block 關係, 所以用了一對一模一樣的JPS Kaptovator.

整體表現
完完全全係我杯茶, MBL既空間感, 麥景圖既高分析力膽味, Utopia III既通透而強勁既聲音, 能夠做到聽書架好似聽坐地既感覺, 呢個係我覺得玩書架喇叭既最高境界, 好比要將對座地做到聲音好似書架咁輕型一樣咁難, 好有當年我玩機玩到我覺得最靚聲個刻. 不過我投資既錢就比supercow大好多, 我首先要有間比較大既屋放對座地, emm lab既CD機, 麥景圖再高階既前級. 貴到唔信既線材. 通屋試吸音擴散, 相對supercow就玩得比較成熟理智同見效. 無多餘既設備, 舒舒適適地聽HIFI, 我都覺得聽HIFI除左套機聲音令自己鐘意, 環境心情仲更加緊要. 我成日聽HIFI都好難有一段寧靜無人打擾既時間, 一係老細叫我做乜做物, 一係電話到, 一係左搬右搬器材, 環境上, 因為經常有人借機借線我玩, 所以套HIFI都會放出黎, 搞到個廳好多野. 好難調節到心情靜靜地聽歌, 係supercow屋企就可以比到一刻時間既清靜, 等我可以慢慢欣賞音樂, 而唔係鑑聽器材.

器材資料
CDP: MBL 1531A   $58,000
前後級: McIntosh 60th Anniversary System $120,000
喇叭: Focal JMLab Diablo Utopia III 連腳 + 2 x cerabase$100,000
接線: Madison Audio Lab e3Extreme 1 x 2 $9,000
喇叭線: Madison Audio Lab e3Extreme 1 8呎 $4,500
電源線:
   CDP:  Siltech G5 RubyHill $8,000
   Pre-Amp:  Kimber Kable - PK10 Palladian $8,000
   Power-Amp: JPS Kaptovator x 2 $15,000
   拖版+線: 大約$6,000
   音響櫃: TOAC架 AS3 x2 $14,000

總投資: $342,500
~完~

同場加演

防小朋友攻擊的方法
HIFI與小朋友的確係好頭痛既問題, 大家都明白HIFI保存得好, 會直接對第二時既二手價帶黎重大既影響, 越貴重既器材越影響得大. 但係天真無邪既小朋友又點會明金錢世界既殘酷. 所以好好保護套HIFI係好必要, supercow 係BB開始識行識走既時間頭痛左好耐, 終於係玩具反斗城搵到以下產品:

換CD時可以開門, 雖然係多左d步驟, 但係呢d步驟足以令到supercow的BB同心愛既hifi和平共存..

評分

查看全部評分

新一代FOCAL JM LAB 一致好評,我都想見識下
回復

退燒後, 好少對hifi提起勁, 每逢有人同我講, 邊樣hifi靚聲,邊個屋企玩得好, 你玩過咩野味 都漸漸失去動力.  ...
kachow 發表於 2011-3-25 13:15

你退燒都仲有熱情去家訪...真係好大吸引力
回復

你對madison audio仲煲緊.

都唔知要煲到幾時?!
回復

非常正o既器材+環境!
圍欄個設計簡直妙極!
回復

, 對後級昨天才開聲...真係好得.....不過, 由於小朋友關係..對SPEAKER唔可以放太出, 如果唔係音場深度會改善好多.
回復

回復 6# supercow

supercow 兄,可唔可以有機會。。。。。
回復

回復  supercow

supercow 兄,可唔可以有機會。。。。。
szekt 發表於 2011-3-25 14:03

要約時間, 因為要等太座帶走家中小孩先得..PM傾下啦.
回復

話時話....周兄影相又進步左.......D相係用支24-105影.....影得靚個我自己影好多...
回復

ching, 我都想見識一下, 唔知得唔得呢?
回復

, 對後級昨天才開聲...真係好得.....不過, 由於小朋友關係..對SPEAKER唔可以放太出, 如 ...
supercow 發表於 2011-3-25 13:57

深有同感.

評分

查看全部評分

回復

好好看的分享!讚。
回復

要約時間, 因為要等太座帶走家中小孩先得..PM傾下啦.
supercow 發表於 2011-3-25 14:05

預埋我得唔得?
回復

對書架好靚仔.
回復

對書架好靚仔.
nwwedmond 發表於 2011-3-25 14:58

書架唔啱你.....你要座地
回復

十分好看的 report.
回復

書架唔啱你.....你要座地
howin 發表於 2011-3-25 15:11

有啲咁o既樹?
回復

有啲咁o既樹?
nwwedmond 發表於 2011-3-25 15:24

無d咁o既樹, 你"之前"就唔會成日望住對cello流口水啦
回復

無d咁o既樹, 你"之前"就唔會成日望住對cello流口水啦
eosteven 發表於 2011-3-25 15:29

我抺咗口水啦.
回復

家訪呀...
回復