新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12669|回復: 20

[官方測試報告] Racewong report~ “Devialet Spec” Atmosphere AC Power Cord

New “Devialet Spec” Atmosphere AC Power Cord
專用電源線 & Ray@_@家訪報告

對上一次測試D400, 自我聽感屏風未能發揮D400的潛力, 所以這對本文主角SR Atmosphere PC未有在我的測試報告中出現, 有見及此, 我前幾晚就拎條SR Atmosphere去我地Hiendy的一個隱藏角色Ray@_@資深網友屋企家訪, 順勢測試本文主角在Devialet D250的表現。

其實上個月, Ray兄已出左個[鎗王送外賣]的Post, 果次我留左條SR比Ray兄慢慢測試, 而佢亦在該Post談及佢對這條SR Atmosphere的小小聽感。

~ 這條線俾我第一感覺是中頻有質感,人聲能表達豐富的感情,高頻不會太亮麗,速度適中,一定不會慢,低頻結實有質感,尾音絕不會鬆散,絕對是一條價錢合理,性價比超高的電源線!我相信當這線完全run-in之後,表現一定會更進一步!

~~~

本來我想拎條SR繼續去毒其他Devialet用家, 但既然Ray兄都話條PC未煲透, 我唯有將對SR插在Bryston/ YS AUDIO YSA300s 後, 煲多佢一排先繼續我這次的鎗王送外賣活動, 順便可以識多D網友, 寫多兩篇家訪分享。

先介紹一下Ray兄的組合

Vi-Dac Tube

PC : Shunyata Alpha Digital
LH LABS LIGHTSPEED 2G DUAL HEAD USB

RCA: Shunyata Venom

Devialet D250
Powercord: 迷 (街價大約20K)

Speaker Cable : Shunyata Zitron Anaconda

Speaker : Eggleston works Fontaine 2

電處 : Shunyata Triton 2 + Shunyata Sigma HC PC

大家一睇Ray兄的線材配搭, 就知道Ray兄是蛇皇超級Fans, 連最新出的Venom RCA都已買入使用。

至於大家見到Ray兄部Devialet D250的電源線寫上一個字 ~ [迷]。
大家千萬不要誤會蛇皇出左新型號叫[迷]。
只是今次的家訪+測試報告我唔想有任何比較, 我只想介紹一下本文主角SR (Devialet Spec.) Atmosphere AC Powercord的特色!

而Ray兄的聆聽環境大約180尺, 樓底起碼有九尺, 左右側牆大約11尺, 而一對Eggleston喇叭離後牆大約兩尺, 皇帝位則與喇叭成等邊三角形。

單以擺位格局, 已經很理想! 加上屋主玩音響已很多年, 對聲音的認知比我還要深厚, 所以開聲的時侯雖然只以CAS播放歌曲, 但其蛇皇獨有音色與音場立體感已夠晒吸引。 V-Dac + Devialet本已將所有(數碼味減至最少), 再加上Devialet啟動SAM後推動eggleston的速度與力感! 基本上已達我的要求。
而為了測試屋主原本用緊的電源線[迷]與SR Devialet PC在控制力方面的分別, 我將音量調節到我們耳朵所能承受的極限。
起初兩三件樂器的序曲時, 並無任何不妥, 但當人聲唱至激昂時, 吵耳的聽感自不然使我將音壓調細! 聽古典時更甚, 所以得出結論這條[迷]強於音色及超高頻段, 使用在Devialet好像有點浪費了它的才華!

及後, 屋主將條SR Atmosphere PC插在D250, 同樣將音壓調至耳朵能承受的音壓, 在同一曲目下, 已沒有少吵耳的感覺, 取而代之是一種有血有肉, 激情演繹的唱歌技巧!

若單以控制力方面來說, SR Atmosphere明顯比[迷]高兩班。
而音色方面, SR Atmosphere的性格有血有肉, 耐聽, 沉穩內斂, 連貫性較高。
而迷就偏通清, 強於中高頻質感。

以Ray這套組合. 我建議將條[迷]插在V-Dac, 而SR Atmosphere PC就繼續插喺D250上。

這組合果然係絕配, [迷]的最強項得以全面發揮, 不單在中高頻段的質感強列, 在整個音場都有著強烈提升, 空間感與包圍感, 氣氛型造更強! 換言之, 我覺得這條[迷]就是適合配搭數碼產品, 雖然Devialet本身都有數碼部分, 但擴音機始終需要有力度的電源電相助才能發揮應有潛力!

其實屋主都聽得出使用[迷]插V-dac, SR Atmosphere PC 插D250最為出色。
我見這次家訪落毒成功, 就急忙甩番條SR Devialet出黎, 等屋主日有所思。。。哈哈

這次的家訪體驗, 令我更明白SR Atmosphere PC 使用在Devialet上的確事半功倍, 回到家後, 諗起這條SR Atmosphere PC如使用在數碼訊源, 如CDP或Music sever上, 可能有驚喜喎!

所以立即將條用開的Python CX換入SR Atmosphere PC, 聽感上條SR喺中低頻的力度與量度都有明顯提升, 連貫性比Python CX更佳! 與蛇王的獨有味道來說, SR就在中低頻水份與量度分別最大!

經過此次測試, 確定這條SR Atmosphere PC除了使用在Devialet外, 插在訊源都有良好表現!

依家用緊Devialet的用家, 你地想試試這對SR Atmosphere威力的話, 可以PM我, 我可以拎埋去你屋企一齊聽. 又可以做個家訪, 又可以識多D網友.

---------完---------

代理 - Lowther China
街價 - $14,800

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=96617

評分

查看全部評分

Ray師兄,有沒有中毒的現象出現呢?
回復

Devialet  spec 即係等於 level 幾?
回復

kmr 發表於 2016-7-18 00:05
Devialet  spec 即係等於 level 幾?

SR 最又高班是Galileo LE 伽理略系列,中高是Atmosphere Series, 入門是Core UEF
回復

racewong 發表於 2016-7-18 01:25
SR 最又高班是Galileo LE 伽理略系列,中高是Atmosphere Series, 入門是Core UEF

Atomsphere 系列內的型號,以 level 幾來分高低型號。 電源線分 level 1至3。 喇叭線和訊號線為 level 1至4, level 4最高級。

kmr兄的意思係 Devialet spec 等於 Atomsphere 的 level 幾?
回復

eds60 發表於 2016-7-18 04:26
Atomsphere 系列內的型號,以 level 幾來分高低型號。 電源線分 level 1至3。 喇叭線和訊號線為 level 1 ...

多謝60兄指正
回復

RE: Racewong report~ “Devialet Spec” Atmosphere AC Power Cord

eds60 發表於 2016-7-18 04:26
Atomsphere 系列內的型號,以 level 幾來分高低型號。 電源線分 level 1至3。 喇叭線和訊號線為 level 1 ...

Devialet Spec PC 比Level2 要高一班但又未去到Level3.
她的檔次在Atmospere 系列大概是2.5

評分

查看全部評分

回復

見到Ray兄隻Vi DAC Tube, 我都訂在但未到
啲聲如何呀?
回復

mufans 發表於 2016-7-18 13:43
見到Ray兄隻Vi DAC Tube, 我都訂在但未到
啲聲如何呀?

好正, 好有ANALOG FEEL...
回復

racewong 發表於 2016-7-18 13:43
好正, 好有ANALOG FEEL...

咁就好了,不枉我等左20個月
回復

mufans 發表於 2016-7-18 13:49
咁就好了,不枉我等左20個月

邊得你咁有品味, 睇中依部V-DAC?
回復

racewong 發表於 2016-7-18 14:56
邊得你咁有品味, 睇中依部V-DAC?

其實係crowd funding黎,初頭貪得意,同初時好平,佢地不斷加下呢樣嗰樣parts, 搞搞下咪等左咁耐囉!
後尾見部機config同料都唔錯,咪冇入其他DAC等佢!
回復

mufans 發表於 2016-7-18 15:26
其實係crowd funding黎,初頭貪得意,同初時好平,佢地不斷加下呢樣嗰樣parts, 搞搞下咪等左咁耐囉!
後 ...

玩得金仔, 好多時都入埋佢部DAC...

估唔到你咁有品味選擇V-DAC啫.
回復

racewong 發表於 2016-7-18 15:53
玩得金仔, 好多時都入埋佢部DAC...

估唔到你咁有品味選擇V-DAC啫.

我冇乜金仔情意結喎!
等我收到部DAC同大家報告下!希望8月收到啦!
回復

mufans 發表於 2016-7-18 15:57
我冇乜金仔情意結喎!
等我收到部DAC同大家報告下!希望8月收到啦!

咁睇黎你部金仔都唔會陪你好耐喎
回復

ConstantK 發表於 2016-7-18 00:01
Ray師兄,有沒有中毒的現象出現呢?

直頭晚晚訓唔著,掛住鎗王兄
回復

快快upgrade, 有驚喜
回復

Ray@_@ 發表於 2016-7-18 22:59
直頭晚晚訓唔著,掛住鎗王兄

Ray兄個頭像轉左喎
回復

racewong 發表於 2016-7-23 21:18
Ray兄個頭像轉左喎

咩頭像轉左, 唔明
回復

racewong 發表於 2016-7-18 19:07
咁睇黎你部金仔都唔會陪你好耐喎

原本有諗過換devialet,見佢將會有新機,出左先再睇下點啦!
回復