新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 23500|回復: 126

[測試報告] 絕配! 威馬 極致.銀 小地盒 + 一雞兩味銀地線

呢排日日上Hiendy, 日日嚟吸地盒毒,終於毒發身忙
講咩都假,個地盒咁靚仔,即刻出返張圖先~
2016-07-04 011841.jpg

坦白講,地盒一直有用,因為我屋企牆身並無地線 (唔好問點解,大陸牆插無地線一D唔奇,就算見到有線,亦唔等如大廈有接地...)
一直用開TB買幾舊水地盒,初初確實低估地盒功效...
TB幾舊水地盒有無用? 對我呢D連牆身地線都無嘅屋奇簡直神效啦! 0同1分別有幾大,大家明啦.
以前心諗地盒貴得無道理,或者要到幾廿萬setup先有明顯嘅分別,我D小學雞求其叫有就算啦,好似入面D料都參唔多 (係我唔識嘢啫)

講到呢度,就知我已經徹底推翻我以前諗法!

撻起我心中那團火 係小虎兄,佢製作地上之盒嘅文好似睇緊武林秘笈咁,令我知道地盒內功唔簡單!
自己DIY地盒我無本事,都係買現成吧啦

我本身冇用隔離牛或者大嘅電源處理器。現時setup: 牆插 + Nordost QK1 -> PowerBar + Nordost QV2 -> HiFi

先諗用Entreq (正路掛),後來計計數買個細細地+地線,一闊三大,見到個價錢心都嚟埋....
醒起威馬Sir,即刻同call佢傾傾,佢推介呢款極致銀地盒,仲有佢新出嘅一雞兩味銀地線;唔駛講,即入

2016-07-04 012018.jpg

個地盒同地線做工真係靚到爆,到手即刻試。我係地盒直插Power Bar
開機即試,有!料!到!

背景極之寧靜,細節多咗,高低音伸延好咗唔少。音場覺得大咗少少!
感覺好似換咗一條高幾皮嘅電源線咁嘅感覺,抵到爛!

問吓威馬Sir地盒駛唔駛煲 答案喺地盒唔駛煲,地線就要煲一陣

用咗兩個嚟拜左右,有變化,音樂線條好好多,最明顯係低音線條。仲有係滑咗... 無錯係高音順滑咗。人聲嘴型同齒音亦更為清晰
背景極之寧靜,細節又多咗,高低音伸延又好咗唔少。感動咗(我)

其實插住煲,有時聲好咗但係唔會好覺。把心一橫甩咗個地盒兩三個鐘再試試。
一開機,頂....   即刻插返個地盒先
家真明點解D師兄可以用咁多地盒,用咗真係返唔到轉頭...

我本身聽流行曲多D, Classical少
最近呢兩個禮拜都係聽下面呢4隻,聽感都係呢聽幾隻碟多。最近都有聽DSD
2016-07-19 002323.jpg
平井堅 隻 Ken's Bar II 雖然係舊碟但係極之推介,recording同後期都好出色
德永英明隻 Vocalist 3 演唱會試現場感一流

本身無去試其他地盒,不過我諗家陣真係無咩必要,解晒毒...
我淨係驚過一排忍唔住搵威馬Sir upgrade極致銀大地盒...

評分

查看全部評分

師兄ㄧ早就咁毒

評分

查看全部評分

回復

RE: 絕配! 威馬 極致.銀 小地盒 + 一雞兩味銀地線

Hungmo兄 :
請問這威馬地盒和地缐是怎樣接上你的拖板的呢?
這地缐是美式公插的。
是否 : 地盒>地線>拖板 ?
謝谢!
回復

GTfour 發表於 2016-7-19 08:07
師兄ㄧ早就咁毒

毒查實係尋晚放嘅
回復

恭喜hungmo兄 升級地盒有十分正面既改善,而威馬的地盒和地線取價合理,是高CP價產品,連小虎也羨慕你

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2016-7-19 09:19
Hungmo兄 :
這地缐是美式公插的。

地盒→地線(香蕉頭段)→地線(美式插頭)→Power bar
我個Power bar (Oyaide MTB-6 R0 custom) 冇專用地線頭

今晩如果早返屋企影張相post 出嚟

個盒跟埋腳釘同墊,今晩順便影埋

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-7-19 09:30
恭喜hungmo兄 升級地盒有十分正面既改善,而威馬的地盒和地線取價合理,是高CP價產品,連小虎也羨 ...

你篇文真係超毒
不過真係超堅

尋晚眼瞓寫漏咗D嘢,陣間補返

評分

查看全部評分

回復

師兄,

請PM照片中地盒及地線錢。

Thank you
回復

fomhk 發表於 2016-7-19 10:22
師兄,

請PM照片中地盒及地線錢。

不如你直接問威馬Sir啦,佢係Hiendy特許商戶區Wilmer Workshop
我只係玩家
回復

Update咗内文
回復

Hungmo 發表於 2016-7-19 09:43
你篇文真係超毒
不過真係超堅

謝謝Hungmo兄支持
回復

Hungmo 發表於 2016-7-19 09:43
你篇文真係超毒
不過真係超堅

同意虎兄嘅diy地盒分享超毒!

恭喜用左有咁大進步,我都想試大個隻地盒!

評分

查看全部評分

回復

mufans 發表於 2016-7-19 14:55
同意虎兄嘅diy地盒分享超毒!

恭喜用左有咁大進步,我都想試大個隻地盒! ...

有 demo,你肯抬就嚟啦!
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-7-19 15:32
有 demo,你肯抬就嚟啦!

馬sir, 遲啲搵你借黎試 ,我而家想等部Vi DAC Tube到左先!
回復

mufans 發表於 2016-7-19 15:36
馬sir, 遲啲搵你借黎試 ,我而家想等部Vi DAC Tube到左先!

回復

GTfour 發表於 2016-7-19 08:07
師兄ㄧ早就咁毒

Hungmo兄:你這篇報告很毒啊 因為最主要原因你是由無變有!而且衹是落了一細的銀地盒 哇!如果來只大嘅會去到點呢 恭喜Hungmo兄加入這個地盒大家庭

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2016-7-19 16:14
Hungmo兄:你這篇報告很毒啊 因為最主要原因你是由無變有!而且衹是落了一細的銀地盒 哇 ...

唔好引我呀~~~
我真係心郁想去馬上個大地盒,仲可以當埋墊用....

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-7-19 17:33
唔好引我呀~~~
我真係心郁想去馬上個大地盒,仲可以當埋墊用....
...

Com'on babe

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2016-7-19 09:19
Hungmo兄 :
這地缐是美式公插的。

好鬼攰,求其影咗張Power Bar
最入面嗰條就係銀地線直插power bar

加送一張地盒帶嘅地盒腳釘/墊

唔係膠釘嚟,買呢個地盒咩都有齊唔駛再煩腳釘腳墊

評分

查看全部評分

回復

如果你冇地,有兩個方法,一係就打返條地,香港公屋聽講條地打左去大樓外露既金屬地方; 二就係買幾個超巨形地盒,不過好似威馬sir 講過,地盒始終都要去返大樓既地先可以排走廢電荷。。。
回復