新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7304|回復: 7

[分享] 環境表現(器材)不一

可以咁講、無論你嘅全新或二手即管器材系唔錯嘅嘢,仍有唔少音響系統聲未如理想,個中原因嘅好多,以下所講嘅系其中一地方。發燒友常犯錯誤系將CD機同擴音機安置於同一條音響櫃度,而單系喇叭發聲嗰陣動所惹墟冚冚,直接煩器材拾音同敏感電路,令佢哋震動,音質變差。我所見到嘅仲有裝中置揚聲器非得噉安放唔可,仲有D發燒友嘗試用釘、金屬珠避震裝置,或者承板之類將器材墊高,阻隔地方嚟自揚聲器嘅震動。發燒友認為用以承放器材嘅櫃檯够重就好,唔理距並非音響專用產品,如系者將器材同揚聲器安置於大型組合櫃度事實上,對於一個器材承的嘅基本。要求,單憑厚重系唔够嘅,倘若扽大量儲存在內,消散使嘅時候,噉就影響聲,我地系所用物料密度要高啲,結構實淨唔動搖。講到話承的嘅層數系愈少愈好,一篇少揈幅度;篇若安置於向、嘅右揚聲器之間,高架更嚴重影響聲像比特。另一個例子系音響系統中至低音弱,柔軟乏力,無論換上大功率擴音機或者體積大啲嘅揚音箱,呢毛病依舊,有可能系因為地台唔穩或者下方有虛位,畀成臺承的活像置於浮沙上,噉你較惡作,將系統移行或者重鋪地台系條冶之法。同道理,發燒友將音響系統置於木方搭建嘅閣或者木屋二樓上,把聲一般乏力、欠缺彈性、分析功力差。睇過電視介紹到外國D鬼佬燒友揀喺地牢或地下室玩音響,另一個原因嘅系地下室隔音良好,外界譟音又低,地台實淨,音響效果便有較多嘅細節與較高嘅動態幅度,有D發燒友就系夜麻麻聽音響,都唔怕煩到家人喺隔離。最後一啲,好多音響系統質素吖本來不俗,器材承的都系理想嘅,倘若器材、音箱等有一隻腳或者釘離地,馬步就唔穩,把聲效果打上折頭。如果我地有條件嘅可以般迷D器材上森林公園山頂公園玩,或者播放下粵劇之類嘅(注意播放粵劇要選晚上播)100%無音染!試試:或者會有更多粵劇[巳历經千度高温嘅、你見吾到嘅燒友]参與者鈴憐聽你的頂級器材!!

評分

查看全部評分

Thank you for sharing!
回復

wildmanhk 發表於 2016-7-21 08:36

Thank you for reading!
回復

好深奧, 有好多地方唔明, 有啲字更加唔識! Sorry  
回復

喬峰 發表於 2016-7-21 12:11
好深奧, 有好多地方唔明, 有啲字更加唔識! Sorry

我用廣東話粵語發表  我係廣州人  國內除左廣東識講粵語嘅…也有好多人睇吾明  講國語嘅人睇我既文章更加吾明…?…哈哈sorry
回復

唔係咁啲Hifi架点會有人買
回復

bigpun1975 發表於 2016-7-21 14:15
唔係咁啲Hifi架点會有人買

玩音響嘜人都有  你有冇去過陽江?天下第一刁(陽江十八子老闆)佢D器材用嘅架我冧都未冧過.佢集給全球頂級器材~如今全球未有一個發燒友可以超越到佢!
回復

回復