新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5615|回復: 10

[黑膠系統] 最近玩了玩开盘机录制黑胶内容

试试开盘机转录黑胶内容,效果好的话,保护唱片又保护唱头

評分

查看全部評分

好hiend! 等報告
回復

三十幾年前用 Revox, Studer, Teac 玩過啦, 比起原唱盤出一半都冇....

回復

錄出來有冇可能好聲過LP?
回復

Teac X-3 最高的帶速報只有7.5 ips 。
要和LP 的Resolution 相接近,需要帶速15 ips 或以上才成。
錄音頭也要用sig gen 同 Oscilloscope 校正才可使用。
否則成效只會令人失望。
回復

比卡带还是要强出一大截的
回復

兄弟以前用開卷錄音機或 Nakamichi 卡式錄音座,配兩枝AKG心形極性 (cardioid) 動圈式麥克風收錄獨唱或合唱曲,只因買不起電容式麥克風。
回復

GREENSPAN 發表於 2016-7-24 01:25
三十幾年前用 Revox, Studer, Teac 玩過啦, 比起原唱盤出一半都冇....

但玩味十足呢! 哈哈.
回復

racewong 發表於 2016-7-25 05:27
但玩味十足呢! 哈哈.

好多人睇戲太多以為用open reel 好形好 pro, 如果係半吋/一吋機我唔敢反對.

但一般 1/4吋真係冇得同唱盤原出相比, 我幾年前先賣晒啲機同帶

其實用唱盤過落電腦都比過落open reel 好聲得多. 揾歌一click就得.
回復

GREENSPAN 發表於 2016-7-25 19:54
好多人睇戲太多以為用open reel 好形好 pro, 如果係半吋/一吋機我唔敢反對.

但一般 1/4吋真係冇得同唱盤 ...

Greenspan前輩,
如果是1/4吋15ips 的master copy 帶,應該和LP有一比。
但是帶源難求,價錢也貴。

評分

查看全部評分

回復

k500a 發表於 2016-7-26 12:57
Greenspan前輩,
如果是1/4吋15ips 的master copy 帶,應該和LP有一比。
但是帶源難求,價錢也貴。 ...

K500 兄,

對一般人嚟講要得到真正 master copy 係 mission impossible.

三十年前都有諗過買部半吋, 但要過二十個....
回復