新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8483|回復: 24

[線材] 同唔同各無網的線材加網好?

據我理解,同線材加網除了好睇外,最重要係減低線材同其他嘢之間的磨擦 (同著鞋要著襪一樣),當做咗少少避震。(如果有錯請指正,謝! )

但家中好多線材,無論廠線同DIY 都係無網的。請問各位師兄覺得同唔同佢地加返個網好呢?

投完票請順便講下你地個理由,俾我學下嘢,好嗎?謝謝!
單選投票, 共有 40 人參與投票
您所在的用戶組沒有投票權限
但係聽講有D網有屏蔽作用喎
回復

有好多廠線本夓都有做屏蔽

應該唔會自已再加網
回復

大把名牌貴嘢用工業線當HiEnd嘢賣,最便宜方法可以山鷄變鳳凰就係洗走工業品牌絲印再加一兩層令仔線網,咁就可以賣貴二三十倍價,有機會拆解下高價細廠嘅出品包你估佢唔到

評分

查看全部評分

回復

The purpose of the outer netting of the cable is for sheilding which prevents interferences as hum and radio noise from getting into the cable. Hence, if the cable is connected to the phono part of the system as vinyl disc player (turn table), the cable must be fully shielded in order not to be interfered because of the gain of the phono part is very high. The interference noise will be greatly enlarged should there be a very low level of interference infected. But for the low gain inputs as CD player or DAC, no shielding of the cable is needed for better sonic performance.      
回復

westdoor 發表於 2016-7-27 06:54
大把名牌貴嘢用工業線當HiEnd嘢賣,最便宜方法可以山鷄變鳳凰就係洗走工業品牌絲印再加一兩層令仔線網,咁 ...

二十幾年前三百幾 US$買條  XLO coaxial 用落 CD去 DAC, 十幾年前放棄 CD, 剪開條缐睇吓係乜料, 原來只係 Belden 75 ohm 電視天線. 唔使一蚊/呎! 就算加個彩色包皮再加大纸盒畀夠佢都唔使US$5!

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2016-7-28 00:48
二十幾年前三百幾 US$買條  XLO coaxial 用落 CD去 DAC, 十幾年前放棄 CD, 剪開條缐睇吓係乜料, 原來只係 ...

這樣劏肚,不肉赤的嗎?為求真相,代價要300個大洋
回復

mono++ 發表於 2016-7-28 05:09
這樣劏肚,不肉赤的嗎?為求真相,代價要300個大洋

自己對CD真係死心, 條綫擺喺道都係咁, 賣又唔值錢, 何不cut開看看是什麽料子.

另一角度看三百幾美金唔算少錢, 但令我看清楚所謂部份發燒綫是什麼一回事!

自始至今我都未再買過廠綫, 現今用嘅綫全部係 Cardas 最早期嘅綫. 所以慳唔少.
回復

醒目,回頭是岸。。
回復

GREENSPAN 發表於 2016-7-28 10:39
自己對CD真係死心, 條綫擺喺道都係咁, 賣又唔值錢, 何不cut開看看是什麽料子.

另一角度看三百幾美金唔算 ...

節哀.......
回復

原來暫時係比較多師兄 prefer 唔補加網。咁,如果各位師兄 DIY 線時,又會唔會加網呢?
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... id=96888&extra=
回復

我唔執著, 若貴價線diy 會加網純粹保護, 平就唔理!
有時冇绝對答案, 例如加咗靜D又聽少咗, 唔加嘈d 但聽多咗, 咁你會點揀?
呢d 太細微的唔去講究了, 若本身冇用開又滿意個聲, 就唔需要特登去加晒嘅!
因為唔加聽咗咁耐都ok, 一加晒萬一衰聲咗, 你就一定唔甘心去拆番晒佢, 咁又何必呢?
回復

westdoor 發表於 2016-7-27 11:54
大把名牌貴嘢用工業線當HiEnd嘢賣,最便宜方法可以山鷄變鳳凰就係洗走工業品牌絲印再加一兩層令仔線網,咁 ...

所以我一般只買做線廠出的牌子線, 其它不知名的貴價嘢一律唔攪!

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2016-7-28 10:39

另一角度看三百幾美金唔算 ...

小弟同格林斯潘前輩一樣,都係以LP為主的,不同的是,我沒有放棄CD,一來累積了近千隻CD,通通扔掉真係捨不得啊 而且有部分根本係找不到(或很難找到)LP版的,例如Badfinger,Pete Ham,Cowsills,Stempeders,Yeah Yeah Yeah等等,故此我仍需要CD機,即使rip了碟,亦很少用電腦聽歌的,又對spotify之類沒興趣。其實,現時的CD機比起20-30年前一定有不少改善的,不過正如前輩講過:對CD已經死心 心死了就係心死了,要復生??太難了

評分

查看全部評分

回復

mono++ 發表於 2016-7-28 14:47
小弟同格林斯潘前輩一樣,都係以LP為主的,不同的是,我沒有放棄CD,一來累積了近千隻CD,通通扔掉真係捨 ...

Mono 兄,

唔該唔好再叫我前輩啦,  Badfinger, Stempeders 透露咗你應該6字頭, 係冇?  
回復

GREENSPAN 發表於 2016-7-28 20:36
Mono 兄,

唔該唔好再叫我前輩啦,  Badfinger, Stempeders 透露咗你應該6字頭, 係冇?    ...

請不要介懷,小弟叫你做前輩,純係出於尊重你的為人,我不尊重的人,就算係富貴豪或高官身份我亦不會多理會的。此外,讓我解釋一下,我的歌路係好闊的,而老舊樂隊就係無LP,我也聽Vera Lynn的。
回復

mono++ 發表於 2016-7-28 15:44
請不要介懷,小弟叫你做前輩,純係出於尊重你的為人,我不尊重的人,就算係富貴豪或高官身份我亦不會多理 ...

just kidding!
回復

你對唱盤的深厚知識以及嫉惡如仇的性格,係我佩服你的原因我留意到架   

評分

查看全部評分

回復

mono++ 發表於 2016-7-28 17:37
你對唱盤的深厚知識以及嫉惡如仇的性格,係我佩服你的原因我留意到架    ...

Mono 兄,

多谢你了解我.

個人天生好憎啲吹水唔抹嘴, 老充, 老作等人, 明明唔識都要亂嗡一通誤人子弟.

但現實係多數人喜歡聽假話, 愛聽似是而非嘅理論, 因為聽唔明, 佢哋就當咗係高深有料, 更而產生可信賴想法.

如我昨日講, "大道至簡" 幾高深嘅知識在識者來解䆁都會係簡單易明, 只有不懂者先會長篇大論.

又不得不講番我老友 20度音棍, 七八年前喺數字台大吹特吹玩唱盤是如何高深玩意, 當時唔少人都畀佢玩弄, 當咗佢真係識, 當時只得我踢爆佢老作大話連篇, 連最皮毛都唔識.

今天, 已經冇人再話唱盤有如何高深啦...

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2016-7-28 23:28
Mono 兄,

多谢你了解我.

夏蟲不可語冰

評分

查看全部評分

回復