新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7711|回復: 16

[合併擴音機] SOULNOTE與LAWRENCE AUDIO的魅力

前兩日睇到豬賓餅主出左篇SOULNOTE ZEROPOSITION合併機的商戶廣告. 仲開晒機蓋咁勇敢比人睇晒內裡的用料.

[商戶廣告] 日本Soulnote Zeroposition合併擴音機

又話大減價又話好好聲等等. 我作為你地既兩聲道餅主, 當然要抽時間去SOULNOTE SHOWROOM聽聽虛實啦.

昨天我約埋豬賓一齊去到位於土瓜灣V8 HIFI SOULNOTE專賣店, 聽一聽這部ZEROPOSITION有無料到.

入到V8, 眼見場主已擺放了今天我要試聽的器材. 包括:

SOULNOTE SC1.0 CDP

SOULNOTE ZEROPOSITION ZA01 合併機

LAWRENCE AUDIO Violin SE 喇叭

LIGHTSPEED 309

WHAT?! 用ZA01推動這VIOLIN SE? 這VIOLIN SE需然8ohm Impedance, 但佢既SENSITIVITY只得88dB, 以一部40W合併機推佢? 講笑咩?

但既然場主已準備好晒, 我都唔客氣安坐在皇帝位, 聽聽這ZA01有甚麼特別之處.

場主為我準備了香港流行曲, 小品JAZZ, 小爆棚的絃樂CD.

一口氣聽晒四隻CD, 這套組合給我的第一個感覺係~~~ 這VIOLIN SE實在好聲, 全無箱聲, 勁易甩箱. 音場輕易凝聚在喇叭後方. 中低抽擊力與超低頻的下潛力都輕易籠罩在V8這幾百尺空間. 超高與高頻沒有一飛衝天的感覺, 反而佢既表達方式係有血有肉的高頻, 略帶圓潤, 加上佢喇叭背後既超高鋁帶單元. 橕起全個音場. 感覺這喇叭的音場凝造達至頂級喇叭的水準.

開頭聽的四隻CD只是一般音量, 音色是我喜愛的一類, 有少許糖衣包住每件樂器與人聲. 基本上是一貫日系機的仔細精緻類型.

但我今次黎到V8, 主要係試清楚這ZA01的推動力與控制力可否過關. 所以我就將音量制由原本的11點位置, 狠狠地調較到兩點位置.

聽番剛才果四張隻. 今次的吸引我的聽感係ZA01, 實在想像不到這小小的ZA01, 以40W PER CHANNEL的輸出, 竟可將這VIOLIN SE控制得剛剛好.

大家如對LAWRENCE AUDIO的VIOLIN SE有所認識的話, 佢既高音單元使用Air Motion Tweeter, 後面的超高係Purified Aluminum Ribbon Tweeter. 這兩個單元雖說易推, 但要在大音壓下沒有丁點吵耳, 這功勞除左係佢既分音器造得實在出色外, 其他的就令我聯想到這部ZA01的控制力.

但對於玩AV用家來說, 這ZA01沒有AV BYPASS功能, 但跟據代理解釋, 用家可將VOLUME制調較到大約12點位置, 就可以等於BYPASS功能.

至於CDP方面, SC01給我的感覺係細緻精準, 音響流暢類型. 加上擁有真平衡XLR輸出及RCA輸出, 又有埋數碼輸出, 可作CDT用途. 以聲論價, 這已值二萬以上級數.

論聲總結:

以這二萬元組合推動這頂級VIOLIN SE喇叭, 如果部機差少少的話, 這VIOLIN SE的確會將前端所有問題放晒出黎. 但結果, 以我對音響聲音的要求, 我竟可以聽足八首歌都未肯走, 與我同行的豬賓同我一樣, 聽足八首歌.

首先, 這組合令我對LAWRENCE AUDIO這品牌喇叭極有興趣, 她擁有頂級喇叭的質素, 亦聽得出設計者在這喇叭的分音器上落左好多心機去調教. 期望下次可以使用更多不同品牌配搭.

其次, 就是本文主角SOULNOTE ZEROPOSITION ZA01, 其音色一貫日系風格, 幼細有條理的分析力, 加上估佢唔到既推動力與控制力. 又MADE IN JAPAN又落到咁重料. 賣價竟然唔駛$8000. 作為入門或諗住喺睡房添置多一組HIFI仔既用家, 必定要多加注意SOULNOTE這品牌.

CDP SC1.0呢? 以賣價$12,800來評這部CDP, 我只可說其表現輕微超出她的價錢. 沒有任何花巧, 實實在在咁交足功課.

但..............如果部SC1.0減價至$7,888呢?

又如果部ZA01減價至$3,888呢?

黎緊星期六 (30-JUL-2016), V8 HIFI SOULNOTE專賣店以(蝕本體驗價) $3,888出售廿部SOULNOTE ZEROPOSITION ZA01.

如果要埋部SC1.0, 仲可以套餐價 $7,888 售價. 即兩部加埋都唔駛萬二蚊.

咁就諗都唔駛諗啦, 星期六早D去土瓜灣V8 HIFI SOULNOTE專賣店排隊啦. 部ZA01只得廿部配額. 先到先得.

V8 HIFI SOULNOTE專賣店地址

九龍土瓜灣旭日街11號
志聯昌工業大樓四字樓B1室
電話: 2858 0638
WSA: 9468 0743
OFFICE HOUR : 13:00 - 19:00 (星期一至星期六)
其他時間請預約.

評分

查看全部評分

鎗王餅主 : LAWRENCE AUDIO Violin SE 喇叭 賣幾錢呢?  
回復

昨天我在後排聽幾首古典實在不俗,弦樂是這套組合的強項,如果不提部zero position 只得四十瓦,你根本沒有可能察覺得到,除了音場工整之外,大提琴的超低也可以un出來,soulnote 的招牌式生動活潑也有保留,若是以四千蚊賣價的話,相信難以找到對手。
回復

對台灣Lawrence 喇叭又真係估吾到幾好聲
回復

鎗王咁先係正路 ,寫番D器材報告 ,等大家欣賞和學習吓先啱
回復

bigpun1975 發表於 2016-7-29 17:33
昨天我在後排聽幾首古典實在不俗,弦樂是這套組合的強項,如果不提部zero position 只得四十瓦,你根本沒有 ...

Bigpun兄 的分享月來月正
回復

CKKeung 發表於 2016-7-29 17:23
鎗王餅主 : LAWRENCE AUDIO Violin SE 喇叭 賣幾錢呢?

我聽果對Violin se街價要七萬幾
回復

smalltiger 發表於 2016-7-29 17:44
鎗王咁先係正路 ,寫番D器材報告 ,等大家欣賞和學習吓先啱  ...

多謝小虎兄支持

評分

查看全部評分

回復

反而我對這個台灣喇叭有興趣,

回復

皮二嘢價位....入門...真抵玩。

評分

查看全部評分

回復

用不用得了在詞語問留下點點毒藥
回復

racewong 發表於 2016-7-29 18:54
我聽果對Violin se街價要七萬幾

回復

smalltiger 發表於 2016-7-29 17:47
Bigpun兄 的分享月來月正

那裡那裡

評分

查看全部評分

回復

Eric2004 發表於 2016-7-29 20:04
皮二嘢價位....入門...真抵玩。

質素真係相當高既合併機仔!
回復

CD 機加部 Integrated Amplifier 再買對書架仔喇叭, 唔洗萬伍蚊就 ok

夫復何求
回復

萬二蚊真係買部105D價位!正!
回復

Yo..... 發表於 2016-7-29 23:46
CD 機加部 Integrated Amplifier 再買對書架仔喇叭, 唔洗萬伍蚊就 ok

夫復何求  ...

依家入門玩HIFI先係時機。
回復