新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 15730|回復: 17

[附件] FUSE風雲 - Infinity Power House Alpha Fuse

又有新FUSE玩.

剛收到IPH既最新ALPHA 8000 FUSE, 代理聲稱這新一代IPH ALPHA FUSE內有不同粗幼的礦物粉, 共分三個型號.

10000 / 8000 / 2000

視乎用家需要而選擇.

10000 - 最幼細最通透

2000 - 結實質感與低頻下潛力提升.

8000 - 兩者之間.

而我手上這兩粒8000已插入我的ARC CD8. 比個初聽報告你地先.

試FUSE, 先試方向.

第一次試既方向係順英文子, 因為CD8係用兩粒FUSE, 所以我TOTAL試左三次先搵到個正確.

錯方向的話, 音場偏前, 全頻能量大增. 好似食左大力菜咁.

方向正確, 音場LAID BACK, 咀型細, 柔順, 樂器連貫感大增.

因為我部CD8不嬲都用開HIFI TUNING最貴果粒, 所以換左IFH後, 估唔到幼細度比HIFI TUNING更強. 最明顯分別係連貫性. 增強耐聽度. 不過要等佢煲多一排先再REPORT比大家.
how much is the fuse?

better than SR black fuse?
回復

cheers 發表於 2016-8-4 18:27
how much is the fuse?

better than SR black fuse?

唔同表現喎, SR BLACK強質感及音場, IPH強連貫性, 偏柔美幼細. 各有所長

評分

查看全部評分

回復

There are always talk on the direction of Fuse.  Just wondering does it relate to burn-in?  What if put in "wrong" direction but boiled a while?
回復

星期五第一天入場都買了粒 ip4-8000 fuse,
取代我的Padis(古河藍)fuse,
分析力,音樂感已有很大分別,
個人喜爱 ip 系列多一點,
是音樂多一點貴氣,
(ip-4放在 Wilmer的CAS Player內)
個人覺得這部 CAS Player 好抵玩 ,
聲音超越價位,
但software可能要改善吓,
試過幾次down 機
回復

tt999 發表於 2016-8-7 13:01
星期五第一天入場都買了粒 ip4-8000 fuse,
取代我的Padis(古河藍)fuse,
分析力,音樂感已有很大分別,

正喎! 有無試方向?
回復

racewong 發表於 2016-8-7 22:11
正喎! 有無試方向?

用錯方向音場跟定位會唔平衡,
聽感怪怪的,
方向正確時人聲和樂器的定位,
大細比例會自然和聽感舒服
回復

tt999 發表於 2016-8-8 13:57
用錯方向音場跟定位會唔平衡,
聽感怪怪的,
方向正確時人聲和樂器的定位,

我都有同感.
回復

Try this Nano-Liquid Premium fuse...
Nano-Liquid Premium fuse.jpg

and this Bees Wax Super High Definition fuse...
Bees Wax Super High Definition Fuse.jpg
回復

方向我試係一邊高音多d尖d,另一邊就低多d鬆d,聽人聲的高度分別會明顯,但係邊個一定正確就唔sure
回復

ok102006 發表於 2016-8-10 10:38
Try this Nano-Liquid Premium fuse...

C hing,

Any more information on where to order and price as well as performance?
回復

ok102006 師巳,

有關售賣地方及售價, 請PM
回復

早兩日avshow ip 8000特價900 hk,  我都沒買,有點後悔
Ip3 橙色都係600!
回復

天下第柒刀 發表於 2016-8-10 13:49
早兩日avshow ip 8000特價900 hk,  我都沒買,有點後悔
Ip3 橙色都係600!

最后一日我問價800!
回復

willip 發表於 2016-8-10 13:07
C hing,

Any more information on where to order and price as well as performance?

more info here
https://www.thecableco.com/Product/Nano-Liquid-Premium
回復

fatlankei 發表於 2016-8-10 13:11
ok102006 師巳,

有關售賣地方及售價, 請PM

more info for the wax-fuse
https://www.thecableco.com/Product/Premier-Bees-Wax-Super-Fuse
回復

Fuse 又開拓了另—個market 了

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2016-8-10 22:31
Fuse 又開拓了另—個market 了

玩Fuse不嬲都係少付出, 大改善
回復