新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 18512|回復: 42

[其他] 音展試了不同DAP ....

今日音展試了不同價位player + headphone, 只可以話好失望! 亂打亂撞下聽到套稍為好d, 即管問下價位, 嚇死我!
咁係乜呀?
回復

同你分身家
回復

DAP好少會出事,係咪其實係對耳筒推得唔好?
回復

diamondblack 發表於 2016-8-7 00:05
DAP好少會出事,係咪其實係對耳筒推得唔好?

只係覺得唔值咁嘅錢
回復

A&K 的380 + 隻Final 唔知乜model $4xxxx , 加埋成7萬大洋!
回復

AS881 發表於 2016-8-7 00:27
A&K 的380 + 隻Final 唔知乜model $4xxxx , 加埋成7萬大洋!

妖, 你要求高啫

評分

查看全部評分

回復

七皮去到頂都吾算貴啦! 兩聲道七皮只夠買一对高級一些訊號線!
回復

7500martin 發表於 2016-8-7 09:01
七皮去到頂都吾算貴啦! 兩聲道七皮只夠買一对高級一些訊號線!

係啫! 但7皮出呢d 叫做"ok la" 嘅聲就真係唔ok 咯! 頂級價錢只係mid fi 享受....印象中買隻Grado GS1000 都係皮幾嘢....
回復

Headphone 嘅嘢我只係初級入門, 但聽咗呢d 價嘅嘢, 我都覺得: "吓, 哦!"
Astell & Kern 一D 4, 5 仟的我真係買唔落手, 所以決定一部DAP都唔買, 會買另外一隻嘢, 遲吓先開估
回復

AS881 發表於 2016-8-7 09:19
Headphone 嘅嘢我只係初級入門, 但聽咗呢d 價嘅嘢, 我都覺得: "吓, 哦!"
Astell & Kern 一D 4, 5 仟的我 ...

聽開HIFI, 我自己就未習慣聽HEADFI..
回復

racewong 發表於 2016-8-7 09:54
聽開HIFI, 我自己就未習慣聽HEADFI..

無計啦! 呢d 用來旅行或長途車聽
回復

你聽唔慣,head-fi 同 hi-fi 根本唔同聽法,幾十年前未正式有 head-fi 只有玩吓 headphone 唔好嘈到人果時已經係咁,要 head-fi 有 hi-fi 效果唔係唔得,今時今日嚟講係攞嚟搞

評分

查看全部評分

回復

7500martin 發表於 2016-8-7 09:01

7 皮夠執我旗下全套 system(連線同電處)而效果唔會比歐美 30 萬 system(未必連線同電處)差,所以 7 皮貴唔貴,都好睇觀點與角度
回復

AS881 發表於 2016-8-7 11:43
無計啦! 呢d 用來旅行或長途車聽

其實細細部機出到hi-fi 聲真係好唔錯
聽細節我覺得Head-Fi 一定贏同價大機

我用緊AK240 + AKR03 (JH Roxanne, ak balance),出差聽多真係無投訴。退市時先入貨升級,我覺得幾抵玩

唔少高階Headphone都係搵head amp 推先推得好

不過我始終鍾意係屋企聽兩聲道
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-8-7 14:43
7 皮夠執我旗下全套 system(連線同電處)而效果唔會比歐美 30 萬 system(未必連線同電處)差,所以 7  ...

威馬哥! 家陣點解耳筒和DAP咁Hit, 我估好大程度係地方問題!  買得起你套机我想信D人有好多, 但放得到又發揮得到又有幾多人呢!
回復

7500martin 發表於 2016-8-7 15:13
威馬哥! 家陣點解耳筒和DAP咁Hit, 我估好大程度係地方問題!  買得起你套机我想信D人有好多, 但放得到又發 ...

放唔放得落呢個係另一個問題,我講嘅,主要係價值觀問題,就好似我買得起車租得起車位,但係我已經連車牌都冇續,因為吓吓 call 的平過自己養車,呢個就係價值觀問題

我自己就 $4xxx DAP + headphone + HPA,再加 $1K 左右摩,聽得好開心,最低限度,屋企好耐冇開大機
回復

Final 呢隻牌子嘅 Piano Forte 系列同埋幾皮嘢嘅老頂 LAB II 都有出咗名重口味嘅音染,所以好多師兄聽過之後都覺得佢格格不入。

始終大部分旗艦 portable 嘅性價比都係得啖笑,不過一萬歐羅(我幾年前買就 840 歐羅)嘅 Tera Player 就真係好很正。

Desktop 用 Chord DAVE 直推 Abyss AB-1266/Audeze LCD-4/Focal Utopia/HiFiMAN HE1000 應該會似樣好多,而且 DAVE 仲可以起雙飛玩齊 Head-Fi/兩聲道都得,袋鼠國嘅 Simon 師兄就直頭用 MSB Select DAC II 直推 LCD-4:

http://www.head-fi.org/t/613387/msb-analog-dac-review-p3/510
回復

tleonard 發表於 2016-8-7 18:16
Final 呢隻牌子嘅 Piano Forte 系列同埋幾皮嘢嘅老頂 LAB II 都有出咗名重口味嘅音染,所以好多師兄聽過之 ...

Tera player, 有冇多d 資料睇吓
回復

試下 Cowon Plenue S, 有驚喜
回復