新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17643|回復: 78

[分享] 密謀了好幾過月嘅hifi 架終於可以砌喇!

若要買層架, 一買就要3層架x 3個, 買幾個有d牌子郁D 都話10個8個, 真係無能為力!唯有自己勞心勞力, 周圍搜羅合適架生, diy幾個似樣d 嘅!
對我嚟講, 架的首要條件係夠硬淨, 穩陣, 出來嘅聲先會定檔, 尤其播大堆頭音樂, 先至唔散唔亂! 但又忌overdamp, 令音樂死實無生氣! 要將音樂釋放唔鎖死, 最自然的層板就一定用木板, 木板當中最好聲合理的就一定是Finland Birch Plywood! 50mm 厚的層板一般都是用兩塊25mm 的貼合而成! 嘅要貼合, 就做成兩塊不同方向的坑紋, 一直一横貼著, 去底消機架跟器材的共震!
至於用的支柱及釘/墊/配件等, 材質一般都會選用鋁質, 既剛硬價又不貴! 但若要更上層樓, 實芯不銹鋼便更為堅固, 當然要輕要硬,還可選擇鈦金屬! 不過恐怕單是支柱已經貴過成個架了! 所以最後就選擇了全部金屬用stainless steel! 也估唔到每一支柱真係超重!
又想每層板可獨立調較水平, 而且有需要執位都比較輕鬆簡單, 所以又做成了可加可減組合支柱! 可以將來隨時变化更換
要令機架更穩固, 釘與螺絲是一体形做成, 不分柝開, 用的嘅不是M6, M8, M10等, 而是用少有的M25...
這次層板及支柱的手工都是一等一的, 希望效果也如所願吧

粗壯的連体螺絲桿

粗壯的連体螺絲桿

層板上下坑紋可看到是上下一直一橫的貼合著去底消與器材的共震!

層板上下坑紋可看到是上下一直一橫的貼合著去底消與器材的共震!

底墊也是不銹鋼抛到超光亮!

底墊也是不銹鋼抛到超光亮!

評分

查看全部評分

先上圖, 頂層preamp 待upgrade 中, 所以有D亂! 仲未完全攪惦

評分

查看全部評分

回復

層板厚過部機
回復

其中有兩塊板, 每塊要承載130磅重機, 都要喇
回復

I think it can afford heavy stuffs but it looks a little bit “土炮”
回復

MDee 發表於 2016-8-7 19:16
I think it can afford heavy stuffs but it looks a little bit “土炮”

Yes, you are right! They are 土炮 but this would be my last hifi rack! I don't mind if they looks 土炮or not, provided they can give stunning result! The craftmanship are in the top notch, not much difference to those brand name rack.
Moreover, I won't spend $100K up for hifi rack! It was too ridiculous!
回復

AS881 發表於 2016-8-7 19:22
Yes, you are right! They are 土炮

回復

D板好正,請問在哪裡做的?

至於D金屬柱,會否是阿邊個呀?
回復

師兄,係邊處買,可否 pm?
回復

細tec 發表於 2016-8-7 19:34
D板好正,請問在哪裡做的?

至於D金屬柱,會否是阿邊個呀?

架是集多國於一身,
釘柱----Taiwan,
板----- 本地製作,
Telfon Ring ----- 祖國

評分

查看全部評分

回復

等師兄的全家福
想問下師兄可否訂做尺寸,請PM價錢
回復

rocmanb 發表於 2016-8-7 20:24
等師兄的全家福
想問下師兄可否訂做尺寸,請PM價錢

係呀! 全部都訂做的, 包括Telfon Ring size 都係! 價錢示乎點做! 呢度3個架, 每個3層連晒釘柱等於Taoc CSR 3層旗艦機架的一半價錢
回復

我指毎—個3層價錢= Taoc CSR 3層的一半價錢!
點解同CSR 比, 因為本來想買佢, 但買3個成7皮嘢
其實現在單買柱未計板都要萬鬆....
回復

AS881 發表於 2016-8-7 16:51
我指毎—個3層價錢= Taoc CSR 3層的一半價錢!
點解同CSR 比, 因為本來想買佢, 但買3個成7皮嘢
...

Thank you 師兄
再想問下如果第時想訂係咪直接搵師兄落單?
回復

AS881 發表於 2016-8-7 19:05
其中有兩塊板, 每塊要承載130磅重機, 都要喇

咩機要成 65kg ?
回復

...佢嘛!
本來放在地下..., 現在想幫佢地上番位!

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2016-8-7 21:27
...佢嘛!
本來放在地下..., 現在想幫佢地上番位!

回復

快D試下出包膠
回復

都重未砌, 因為要等人幫手搬機

評分

查看全部評分

回復

勁啾呀!師兄
請問可否pm啲資料比我呀? 我遲啲都想定做過三層架
回復