新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: TChan

[CAS] CAS請教

andy3210 發表於 2016-8-17 10:45
帥兄, 我同你都係有同一個心結

講真, 用SYNOLOGY既USB輸出直入DAC再解, 佢本身SUPPORT到24/96格式聽落又 ...

咁你都知道小白羊唔滿足你要求,你仲要希望拿它來同nas比較?不如直接搵更好產品吧!
回復

mahi 發表於 2016-8-17 16:39
咁你都知道小白羊唔滿足你要求,你仲要希望拿它來同nas比較?不如直接搵更好產品吧! ...

窮鬼吾想洗錢, 呀馬...
回復

kkkiu 發表於 2016-8-17 14:32
認同優質的升頻功能對音質有提升,我也是用類似的玩法,PC經USB輸出,不過我是用JRIVER,升頻為DSD....其 ...

Dear kkkiu hing ,

For your information:

1. the Rockna Wavedream NET is not using windows on factory configuration.  and it is based on Linux system from 2nd quarter  .

2. For SoundGalleries music server,  it is on the other hand using the latest i7 Skylake cpu model ,  it need the horse power for doing all processing.    and it got copper heatpipe and copper heatsink for handling heat ventilation.  

Best,
blau
VOLENT

回復

blau.vol 發表於 2016-8-17 17:54
Dear kkkiu hing ,

For your information:

Hi~blau.vol hing,

Regarding the waredream, have you ever try d-sub to connect the display? You will see some interesting thing.
回復

kkkiu 發表於 2016-8-17 18:07
Hi~blau.vol hing,

Regarding the waredream, have you ever try d-sub to connect the display? You wi ...

HI kkkiu hing ,

Yes , i do !  I am connecting the rockna for setting up everything for my user! and factory installed the update system from May.

Cheers,
Blau
VOLENT

評分

查看全部評分

回復

想請多—様,通過ethernet行command pack.或直接從harddisk讀wav或flac file,到出DAC,中間是否需要進行轉換的?
回復

純個人理解,  所有存在於網絡或HARDDISK的音像檔案, 由電腦讀得到既FILE FORMAT去到要比 DAC 認得到的.  

必需經過一次轉換

呢個就係 Music Streamer / Player 既工作, That's why, Jriver, HQplayer, Audrivana, Synology, Aries, Aurender, Lumin.....全部都有吾同既聲音

所以大家覺得SYNOLOGY直出廢?  其實根本都無人比較過囉, 買多舊野心理上會好過D既.
回復

andy3210 發表於 2016-8-18 09:08
純個人理解,  所有存在於網絡或HARDDISK的音像檔案, 由電腦讀得到既FILE FORMAT去到要比 DAC 認得到的.  

...

比較過。又唔可以話Synology廢,都叫有聲出, 但比我以前用的Mac mini + Amarra 差。亦比較過Fanless PC (淘寶占美)+ LPS 同Rockna Wavedream NET, 你見我簽名就知我中左Ben Sir招啦...

當然你可以話價錢差咁多,赢系應該嘅。不過玩HiFi嘅就系咁,值唔值,每個人有自己把尺,要自己度一度。
回復

TChan 發表於 2016-8-18 08:24
想請多—様,通過ethernet行command pack.或直接從harddisk讀wav或flac file,到出DAC,中間是否需要進行轉換 ...

轉換並不是最大影響,傳送時嘅"錯誤""損失"先係問題,因為 USB 一旦發生錯誤或損失,唔能要求 resend,只可以 correct.
情況如數碼同軸、audio 光纖 S/PDIF 一樣。
回復

andy3210 發表於 2016-8-18 09:08

...

>> 所以大家覺得SYNOLOGY直出廢?  其實根本都無人比較過囉, 買多舊野心理上會好過D既.

不如師兄你 google 一下,看看這幾年本地 forum 中關於你這問題的討論。
回復

PhantomGTR 發表於 2016-8-18 10:23
>> 所以大家覺得SYNOLOGY直出廢?  其實根本都無人比較過囉, 買多舊野心理上會好過D既.

不如師兄你 googl ...

好難搵到相關題材呀
回復

frankyching 發表於 2016-8-18 10:20
轉換並不是最大影響,傳送時嘅"錯誤""損失"先係問題,因為 USB 一旦發生錯誤或損失,唔能要求 resend ...

如果這樣說,經ethernet->network player或NAS直出,入DAC前大家都會遇到相同問題。
要加鐘!
回復

TChan 發表於 2016-8-18 13:39
如果這樣說,經ethernet->network player或NAS直出,入DAC前大家都會遇到相同問題。
要加鐘! ...

點會相同呢?先唔計 CPU 要處理音樂檔呢部份,最起碼 USB 嘅工作,全部都要靠 NAS 嘅 CPU 運作。
NAS CPU 扮演嘅角色,根本天同地。仲有,音響好聲唔好聲,除咗技術、理論之外,好多時都取決於 "用料",同一個 file 同一個技術,唔同嘅用料,你覺得冇分別咩?只係一個電源插,冷唔冷凍都天同地。我相信只有文字討論,你係唔會感受到有冇效果⋯⋯

評分

查看全部評分

回復

終於都入咗部Auralic ARIES,比NAS直入DAC有明顯改善,聲音更清晰、更細節、密度更高。
回復

多一條線,會唔會唔同(差咗),多一粒cpu,又會唔會多了干擾/噪音??
回復

frankyching 發表於 2016-8-16 14:30
你可以咁想像,NAS 去 DAC,係 NAS 自己將音樂 files 處理,再變作合適嘅格式,再將數據經 USB 送出去你 ...

Network player 唔洗接dac?
回復

Syno usb 出廢我就比較過了,而且比 qnap 出差,所以先叫真夠廢。

不過多了冇點可以公平去比較。中間也 streamer 線同機 budget 貴好多,也不是人人要要求聲音點,就是玩 音響有時真可以有聲出就得的說。
回復

TChan 發表於 2016-10-29 23:44
終於都入咗部Auralic ARIES,比NAS直入DAC有明顯改善,聲音更清晰、更細節、密度更高。 ...

Auralic ARIES再接speakers定dac呀,c兄
回復

Look  Look
aries connect2.jpg
回復

frankyching 發表於 2016-8-18 10:20
轉換並不是最大影響,傳送時嘅"錯誤""損失"先係問題,因為 USB 一旦發生錯誤或損失,唔能要求 resend ...

Exactly......
回復