新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12844|回復: 47

[分享] 新居的5.3.4

早幾個月為咗個仔可以有多啲室外地方走動,由屋苑搬到去村屋住,
搬咗幾個月,套系統基本上都叫做完工。
由於今次係租人屋住,大攪裝修就無乜可能,
好彩就係同太太爭取到用盡個廳玩,因為sofa貼牆,玩唔到7.2.4,
唯有玩住5.2.4先,要玩大畫面,又要幕中心到eye level,
所以擺放嘅器材高度唔可以高過12",咁唯有用最平嘅淘寶機墊,
啲機平排咁放咗喺地下,加埋兩隻subwoofer,
就係咁因土地問題唯有放棄座地喇叭,改用掛牆,

cheap精又係走去ebay用六千幾買咗三隻M&K S125返嚟頂住先,
後面兩隻就用返之前對M&K SS150 MKII,
最後頭頂四隻over top speaker又係用千幾蚊一對喺ebay買返嚟嘅M&K K5,

Processor一早鎖定Anthem嘅AVM60,鬼佬又cheap嘅係得佢,
又好彩cheap精又執到二手,平幾千。

Power Amplifier單用Cary Model 7.250唔夠推9隻speakers,
又好好彩喺ebay用USD1500買到部極新嘅Krell TAS,
就係咁就用TAS推ground level嘅5隻speakers,
7.250用嚟推over top speakers。

到幕又係cheap人揀cheap嘢,之前幫人校機時見過隻JK拉縄白幕,見效果唔錯就自己上去淘寶揾,
今次用揀用119"灰幕希望可以幫到下部cheap cheap Benq HT1075嘅黑位不足,
連運費兩千五港幣,真係幾cheap下,可惜買完裝好先知自己買錯commercial幕,
同埋因為係單面摩打所以隻幕會好快巢,果然用咗一個用就開始見波浪,
睇怕過多三幾個月就要換。不過暫時個畫面出嚟都幾滿意,頂住先啦。

成套系統基本上已經完成,啲線就幾個月都未收好,好似聖誕燈咁,
希望下一論換projector同幕時可以一次過攪好佢。

試聲嘅機會比喺舊居少咗好多,好彩嘅係起初以為住村屋一定唔炸得機,
不過試過幾次喺下午炸下機後問啲隣居,但個個都係聽唔到聲(可能我炸得唔夠勁卦)。

評分

查看全部評分

地方很大

評分

查看全部評分

回復

咁強勁既前、後級+超低陣容只能配上MK喇叭仔實在可惜,希望早日可以換番D中、大型喇叭,表現肯定大躍進....

我好似見到仲有隻Martin Logan Descent Subwoofer放埋一邊無用到喎...

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2016-8-23 15:08
咁強勁既前、後級+超低陣容只能配上MK喇叭仔實在可惜,希望早日可以換番D中、大型喇叭,表現肯定大躍進....{: ...

地方加財力有限,無計,
要掛牆加大單元,可能要換透聲幕先得,
早排入多咗隻Thiel SS2.2玩三隻subwoofer時隻Martin Logan 曾經放咗喺相中個位用,
不過加下有隻舊嘅Thiel SS2壞咗,
未得閒拎去整,所以將隻MARTIN LOGAN暫時放埋喺前面用。

評分

查看全部評分

回復

我都想轉會玩anthem

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2016-8-23 15:19
地方加財力有限,無計,
要掛牆加大單元,可能要換透聲幕先得,
早排入多咗隻Thiel SS2.2玩三隻subwoofer ...

三隻咁狠勁既十仔,間屋受唔受得住o架....

評分

查看全部評分

回復

Wow, TAS

評分

查看全部評分

回復

pepsiman 發表於 2016-8-23 18:10
三隻咁狠勁既十仔,間屋受唔受得住o架....

我開得好細咋,主要要佢個質,
量其實無乜。

評分

查看全部評分

回復

大師搬左去邊度?我都系住村屋粉嶺 無論早晚,爆機都無人理,淨系上邊條友同我門闘大聲。

評分

查看全部評分

回復

個幕真係幾巢

評分

查看全部評分

回復

同意之極

評分

查看全部評分

回復

就咁睇相,benq 都好鬼靚

評分

查看全部評分

回復

ManLeungTam@FB 發表於 2016-8-23 22:45
大師搬左去邊度?我都系住村屋粉嶺 無論早晚,爆機都無人理,淨系上邊條友同我門闘大聲。 ...

西沙果頭
回復

遲下換4k機先一次過換埋佢
回復

Shadow 發表於 2016-8-24 06:52
就咁睇相,benq 都好鬼靚

6千零蚊加隻兩千幾蚊嘅蚊算係咁
回復

攪得幾好,有時都要睇餸食飯

評分

查看全部評分

回復

chhanthony 發表於 2016-8-24 08:07
6千零蚊加隻兩千幾蚊嘅蚊算係咁

正中人玩機,平野到你手你真系玩到識飛...........服

評分

查看全部評分

回復

bmonkey999 發表於 2016-8-24 10:26
正中人玩機,平野到你手你真系玩到識飛...........服

太抬舉了,只係部Benq個質素唔錯。
回復

timmywan 發表於 2016-8-24 10:11
攪得幾好,有時都要睇餸食飯

其實好多嘢想換,UHD Projector>Screen>UHD Blu-ray Player>Speakers>Power Amp
回復

師兄正呀!慢慢玩一步一步黎影音路好慢長!

評分

查看全部評分

回復