新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10456|回復: 27

[電源處理器] 20A 獨立電, 16A PC, 20A 電處?

想請教下各位CHING, 我叫師傅幫我拉咗4條20A獨立電, 而家諗住加個電處,一係買Isotek Sigmas或者Titan, 但係我睇Spec, Sigmas 係16A + 10A, Titan 就20A, 但係條跟機線就得16A, 咁其實部電處仲出唔出到16A+10A或者20A呢?
係個插頭 16A,唔係條線

其實一般冇可能用大過 10A,220V 10A 已經成 2200W,而且仲要係連續功率,如果你部 amp 唔好話 2200W,就算連續扯 500W,你已經可以響部 amp 上面煑飯食,然後收到電費單就跳樓
回復

建議師兄先搞清楚:
- 電處用在甚麽器材,例如sigma- 訊源、titan- 後级
- 各接位用甚麽插頭,例如牆蘇(英式?美式?)、電處電源線(英式?美式?去c20?)、電處入(isotek 通常是c20?)、電處出(isotek有英式美式揀)、器材電源線(英式?美式?去c15?)、器材(通常c15,但也有用c20?)
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-8-26 15:58
係個插頭 16A,唔係條線

其實一般冇可能用大過 10A,220V 10A 已經成 2200W,而且仲要係連續功率,如果你 ...

但點解好多電處入要用20A頭?明明佢比的線個插頭都唔係20A,尾就要用20A,玩野?
回復

小仇 發表於 2016-8-26 16:42
但點解好多電處入要用20A頭?明明佢比的線個插頭都唔係20A,尾就要用20A,玩野? ...

電處入係一個頭,出係 N 頭,咁入當然越大越好,只係 20A 頭少人用,夾線有難度,marketing 原因所以唔流通
回復

多謝威馬Sir解析,咁我可唔可以理解為條線嘅Amp數係唔會對輸入有影響,主要都係睇隻Circuit Breaker嘅Amp有幾大呢?好似Super Titan出到32A, 但係我條獨立電得20A, 所以買咗都無用?

其實主要係我用緊對Class A mono block, 長期扯住2800W, 如果個Amp數係跟線,即係連Sigmas都唔駛考慮,淨係得番Titan揀,再加個濾波插座, 跟Circuit Breaker嘅話,咁Sigmas就仲可以考慮。
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-8-26 17:32
電處入係一個頭,出係 N 頭,咁入當然越大越好,只係 20A 頭少人用,夾線有難度,marketing 原因所以唔流 ...

我諗簡單D講你個mcb係20A,當你用32A  ga插頭都不可能用到32A 因為當你去到20A  ga時候Mcb就會跳制
我諗一般屋企都用唔到20A以一樣電器計
除左熱水爐/炸煱果D la
我又當你mcb改返32A你用ga電處又可以出32A
你部map都未必用到32A
當你用得晒32A個mcb又會跳
簡單D講就係mcb大於電處,電處又要大於amp
我諗可以咁理解

我估嫁炸唔係專業意見,

評分

查看全部評分

回復

jeelie 發表於 2016-8-26 18:17
多謝威馬Sir解析,咁我可唔可以理解為條線嘅Amp數係唔會對輸入有影響,主要都係睇隻Circuit Breaker嘅Amp有 ...

你點知部 amp「長期」扯住 2800W?係咪部機機背或 manual 寫住 power consumption 2800W?
回復

Kenny2006hk 發表於 2016-8-26 19:11
我諗簡單D講你個mcb係20A,當你用32A  ga插頭都不可能用到32A 因為當你去到20A  ga時候Mcb就會跳制
我諗 ...

你唔專業!?起你底吖啦!
回復

"你點知部 amp「長期」扯住 2800W?係咪部機機背或 manual 寫住 power consumption 2800W?"

係呀,同埋以我膚淺嘅理解,Class A唔係一開就full on咁去嘅咩?求威馬Sir指教

回復

師兄,你可以睇番個Spec 最下面Power/Current consumption 上面已經寫咗話部機用4.8A電

有錯請指正,唔好打頭

PS : 八卦問下係個Amp 係乜牌子和型號
回復

jeelie 發表於 2016-8-27 02:12
"你點知部 amp「長期」扯住 2800W?係咪部機機背或 manual 寫住 power consumption 2800W?"

係呀,同埋 ...

以本説明書計20a係夠用有凸
其實本說明書都計左比你睇
4.8A=1100當佢行class A
回復

我諗樓主對部Amp嘅功耗理解為,單邊(Mono)計,冇訊號輸入時已經耗用1100W(以部Amp工作於A類),聽音樂使用時係可以去到1400W,左右兩邊加起來就是2800W
回復

十分好奇4.8A 1100W class A 的散熱片有多大?可以提供AMP的圖片嗎?是新設計嗎?
回復

初頭就係諗住整4條獨立電,2條比2部後級,另外2條加排插比其他,但係見版主講到部Sigmas咁好,諗住都買部試吓,就算無效果,大不了當排插用。但係我到而家都未攪清楚究竟條16A PC 會唔會限制咗電流,230V 16A 3680W 减咗2800W (2部後級), 得番880W, 再插前級,解碼,電腦,NAS, "Mun"啲,但又唔係話唔夠,但係如果可以攪清楚原來條16A PC係唔關事嘅,都係出到20A, 咁就買同用得安心好多。

*2部後級係Plinius SA-Reference

評分

查看全部評分

回復

Sigma 祇適合訊源前置,後级要用titan

跟機線已足够,要升級可以換上syncro se(也是16a rated)
回復

這類後級直接牆插即可,不需要中間加電處。
回復

jeelie 發表於 2016-8-27 02:12

係呀,同埋 ...

你部 amp 我未接觸過,唔敢肯定

如果 Class A/Class AB 係有選擇掣去設定,咁你 set 死 Class A mode,當然一開機就係 Class A

如果係自動設定,其實説明書已經有講:「0.8A(184W)Class AB Idle/Stand By」,Stand By 係 Class AB,即係一開機未 warm up 係 Class AB,Class A 只標示「Idle」,即係 warm up 後先上到 Class A

同埋我一直以為你講一個 ch 要燒 2800W 電,即係我以為 total 「長期」要 5600W,誤會晒 ,原來實際只係最高 1400W,起動 184W,唔係「長期」2800W,咁就合理

其實最主要睇電流,只係4.8A,普通足 10A 線都夠有,再大、大幾多只係講聲(越大把聲越輕鬆,但係大過頭又可能太斯文,只有靠經驗睇線嘅材質同結構),唔係亦唔洗去計數,放心洗錢啦!
回復

With my basic understanding on home electricals, one can determine the current draw for a given power consumption:

Power (W) = current (A) x voltage (V), where V in HK = 220V

Idling power consumption of the Plinius in Class A mode = 1100W, the current draw = 5A

At peak power consumption = 1400W, the current draw = 6.36A

Typical ring circuits for wall outlets used in HK homes are limited to 20A, that means the aggregate total Current draw of all the wall outlets cannot exceed 20A in the same ring circuit.  

A typical wall outlet is limited 13A by using a fuse either at the plug.  

So if each monoblock is plugged at a wall outlet each and the 2 wall outlet is part of the same 20A ring circuit, then it means you still have around 7A (20A- 2x6.36A) of current capacity left before the 20A ring circuit circuit-breaker will trip.  

回復

唔好意思,無提過,套嘢其實係澳洲,所以我用230V去計. 我係三相電,抽一相做4條獨立電, 如果直插牆,咁應該一D問題都無。

部Plinius SA-Reference 係有制噤揀Class A 或Class AB嘅,不過應該因為安全問題,每次開機都會彈返去Class AB先。

可能我表達能力差,其實我問嚟問去淨係想知一條16A嘅電源線,會唔會限制咗部20A電處(用Titan做例子)嘅電流量,即係20A MCB -> 16A PC -> "20A 電處", 個20A電處會得返16A定仲係20A呢?(電學白痴一個,唔好意思呀各位)

我都send咗封email比Isotek, 希望佢哋明我問乜,答到我啦。部Sigmas都會買架啦,到時再問吓代理,再唔係自己插哂成套嘢聽吓效果同睇吓會唔會跳制啦。

係度多謝哂各位CHING嘅意見先

回復