新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4474|回復: 24

[其他] 好怕D翻唱hi fi CD, 隻隻都係

一個琴, 一set鼓, 一把好乾既人聲, 悶到冇人有.

物玩hifi係要聽呢D歌咩? 點解咁多人買? 一首歌, 精彩既編曲係好仲要.

我就係itune download 舊歌都唔會買呢D低成本所謂hi fi CD!

評分

查看全部評分

我都覺得係,遲早玩死hifi cd個名字
回復

cyncup 發表於 2016-8-31 11:57
我都覺得係,遲早玩死hifi cd個名字

但係依家好多碟都貼住"發燒"二字.
回復

現在阿豬阿狗都話出hifi碟,個個都唱同一首歌,簡單到一支木結他便搞定,連鼓都慳返,慳水慳力,音效一D都不達高水準。

評分

查看全部評分

回復

百貨百客,玩hifi最後都係自己嗰關啫,我以前都堅持,而家睇化咗。

註:基本上我係唔買口水廣東歌,係有幾隻趙學而,一兩隻早幾年嘅陳潔儀。
回復

各有所好啦

評分

查看全部評分

回復

係! 所以我最唔啱d 咩試音碟, 發燒碟, 毎次見d 新format cd 但個封面都係舊嘅, 咁即係又係d 舊錄音推下EQ, 出個新制式, 又賣兩三舊了!
攪咁多嘢都唔夠求其拎隻舊碟出來好聲!
回復

唔出清唱碟咪算好
就來可能出發燒清唱女聲,全口水聲都聽到
回復

現在會有咩新碟吸引到發燒友買呢?

古典? 大棚嘢難播,被視為「衰」聲碟多!室樂嘅,又始終唔係大路人識欣賞古典曲目
流行曲? 老餅嘅市場上主流都係話新不如舊,原版最好聲,出咩Remaster再版都係彈多過讚,新歌搞HiFi碟,啲歌又唔係啲上咗年紀嘅發燒友個個識得欣賞
番唱口水歌? 幾件樂器加人聲,簡單啲,制作成本唔會太高,雖然唱舊歌,點都有啲新鮮感,喜唔喜歡個新演繹是另一回事,人聲小品又唔難播得好聲,點都有市場掛!
還有冇其他類別,出新碟市場有保證呢?

評分

查看全部評分

回復

做返改編歌, 本地作曲人真係唔得. 難有好作品.

80,90年代都係有改編歌先有咁多hit songs.

回復

rickkklam 發表於 2016-8-31 09:32
做返改編歌, 本地作曲人真係唔得. 難有好作品.

80,90年代都係有改編歌先有咁多hit songs.

班基佬填埋啲思覺失調歌詞点會有興?

評分

查看全部評分

回復

咁一隻歌吾好聽吾係剩得塡詞,作曲編曲,不過普遍人聽歌都係聽
歌詞順吾順耳,押吾押韻(包括我)
回復

都系鍾意八、九十年代啲原唱廣東歌。
回復

但問題係唔HIFI果D,幾多人頂得順?
好似鄧紫琪果D碟,人跟歌你鐘唔鐘意一回事
但出來的音質,真係.....

舊時阿秋官果D,係舊,但類比錄的
起碼唔難入耳

我唔明架,係咪差好多錢?
台灣香港流行曲愈做愈翻轉頭...
回復

無論係古典,爵士,搖滾,流行,各式各樣嘅音樂都會有人唔喜歡,但又有好多人買,咁唔通全部都有問題咩?並唔可以以片蓋全噃,所謂翻唱HiFi碟,都會有好的;用自己嘅口味去判斷好壞,小弟並不認同。
回復

好同意師兄的見解,好多時香港啲hifi碟錄音人聲都會傾前,聲音有啲死死實實及欠缺空間感.
回復

好多80年代歌本地音樂都錄得唔好,出埋晒sacd 或咩files都嘥氣。

我成日幻想譚詠麟愛情陷阱之類的歌用現代例如韓國潮歌的錄音水準再錄肯定好正,
雖然冇可能。

口水歌多數唔買,大陸更一定唔買。
好似susan wong 我覺得佢唱得幾好,但要聽晒成隻口水碟就好辛苦,雖然都有買。
Olivia ong 叫改編得幾岩自己口味,而且多數唔係成隻翻唱,頂得住。
回復

我唔介意翻唱, 但係要做到shirley kwan 果隻先叫ok.

那些扮jazz的, 真係想死.
回復

racewong 發表於 2016-8-31 12:02
但係依家好多碟都貼住"發燒"二字.

這個名目真太濫!
回復

ccli1996 發表於 2016-8-31 13:28
現在會有咩新碟吸引到發燒友買呢?

古典? 大棚嘢難播,被視為「衰」聲碟多!室樂嘅,又始終唔係大路人識欣賞古 ...

我一早已心死的樂壇,剩係來來去去,已作古人番制版,甚麽限量版,經典金版,日本或德國壓版…
回復