新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 8404|回復: 12

[分享] Oppo bluray player 無痛免費畫質昇級法

以前試過 OPPO Bluray 機 配合Full HD 1080P display (TV 或投影機) set resolution 時播卡通片,set 做1080P 會比set 自動畫面實淨同比較靚,而且覺得FULL HD display set BR player resolution output 為1080p係 理所當然,所以一直沿用1080P 為OPPO resolution 輸出 setting。
但最近在看張敬軒演唱會BR 時,發覺畫面背景黑位雜訊非常之多,心想唔通呢隻碟畫質真係咁差?
o係心有不甘下又唔知點解屎忽痕咁就突然諗起不如試下OPPO 改唔同嘅 resolution 輸出settings(今次我用的是OPPO 105)看看對畫質有冇幫助, 由於大部份演唱會都系採用1080i ,所以我就分別用1080p,1080i 及直通模式去看看畫質的分別。
今次結果唔使幻想都可睇到明顯嘅分別,採用直通模式畫面最通透,線條最幼細,兼且背景訊噪最少(黑色背景畫面差不多全黑),黑色背景不再泛起一浸浸暗光班,由於我可能木眼加主觀,所以當對上星期有朋友家訪我,我就再用呢隻張敬軒演唱會同Adele 演唱會作測試,結果呢位家訪嘅朋友同我個睇法都係一致,都係直通模式最靚!
我相信係因為oppo無論set 1080p, 1080i 或自動,都係會做多一次轉換所致,我沒有再用oppo 93, 95 或103 再測試,但相信效果應該會一樣,希望朋友們自己試完再報告一下。
希望圖片經壓縮後大家還可以睇到分別,大家亦可根據我呢個做法,分別改下settings 試看那個setting 最靚,由於我是用OPPO 105 做以上測試,所以唔知apply 在其他牌子藍光機效果系咪一樣。
如果大家試完覺得真係對畫質有幫助,希望大家俾個like 啦,thank you!

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

評分

查看全部評分

我是用P牌LX-58
也是選擇SOURCE DIRECT
升頻的感覺都是有利有弊

評分

查看全部評分

回復

昨晚試過微细度增加很多、立體感都係.比個Like.

評分

查看全部評分

回復

多謝CHING, 檢測結果同你樣

評分

查看全部評分

回復

Passthrough always

評分

查看全部評分

回復

我本身是105D用家,昨晚试过晒,自己觉得都是1080P模式靓D

評分

查看全部評分

回復

我的105D用1080P+Darbee畫面靚過用source direct.

評分

查看全部評分

回復

多謝師兄資料提供,用了四年都不知還有這招,畫面各方面都有提升,多謝多謝

評分

查看全部評分

回復

直通后不能启用DARBEE你知道吗?
回復

mhmh 發表於 2016-10-1 21:37
直通后不能启用DARBEE你知道吗?

对!直通模式系开唔到DARBEE,所以都几挣扎。直通模式好有菲林感,但没了DETAIL...
回復

klmak74 發表於 2016-10-1 22:37
对!直通模式系开唔到DARBEE,所以都几挣扎。直通模式好有菲林感,但没了DETAIL...  ...

像你说的这样你用一台103就行了,因为直通103比加DARBEE的103d要好,你觉得这个逻辑说得通也行
回復

想問除了演唱會,其他戲是否有同樣效果?
回復

MarkKwok 發表於 2016-11-18 23:57
想問除了演唱會,其他戲是否有同樣效果?

戲也試過,效果也覺直通靚(本人用103及105,現在看BR 會用直通模式)

在朋友家103D 也試過直通vs 1080P (沒開darbee processing),在場3位朋友包括自己也會選直通摸式。(喜歡Darbee Processing 的可跳過)

最後補充: 其實我只提供多一個免費方法比大家,試過唔中意又可以set番轉頭,不用分文,屋企套機自己看的,最緊要自己覺得開心!
回復