新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 9124|回復: 53

[官方活動] [花絮及討論區]鎗王嘆世界之Kubala Sosna SHOW OFF

鎗王嘆世界之Kubala Sosna SHOW OFF

鎗王嘆世界好耐都無出POST了. 今次既嘆世界我就叫埋十二位網友一齊同我玩盡KS各型號的線材.

今次嘆世界, 除左多謝輝煌東哥借場借人, 亦要多謝風行唱片及NEW CENTURY 提供最新唱片分享比會員.

而我及東哥昨天就好早已到達輝煌為咁多位網友準備好所需線材及坐位, 當然唔少得就係影番D器材相片啦.

昨天為大家示範的器材有.

全套LUXMAN

D08U

C900U

M900U

喇叭就使用到港不久的SPENDOR D9

一開始, 東哥就為我地講解KS各型號的特點,

器材接線方面就只係使用KS最入門旳型號IMAGINATION播放左隻SCARLET, 陸寶最新UHQCD及陳潔儀最新CD給大家欣賞.

及後由我去介紹風行及NEW CENTURY最新CD.

之後再使用爆棚四季去測試KS 不同型號, 直至去到EMOTION及ELATION. 班會員先收貨.

最後再黎幅大合照就完左昨晚的小型聚會了.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=97782

評分

查看全部評分

一直都有留意Kubala Sonsa,難得今次有機會試聽,當然不會錯過啦!
回復

錯過左添!
回復

KS旗艦線今晚盡顯身價
回復

佬二 emotion IC 都唔講得笑,加上後整個音效都提升了,播森林一段仿如身置其中,好過引。不過對二佬I C重貴過條大佬P C

評分

查看全部評分

回復

一分錢 ,一分貨

評分

查看全部評分

回復

多謝Hiendy及輝煌合辦這個KS線材試聽會

係平日放工後嘅時間, 加上又係旺角,對於我呢啲九龍人嚟講,試聽會嘅時間地點都實在非常合適

昨晚可以聽到不同型號(其實即係不同級數及更重要是不同價錢)嘅KS線材,先聽嘅係幾千蚊嘅入門型號,跟住一路換上去更高級嘅大佬或二佬型號(價值是兩三萬大元),可以聽著比較換線前後嘅聲音分別,都幾好玩,當然要多謝輝煌負責人(應該係東哥),頻頻努力地要幫我們換線啦!

最開始我坐係前排正中間,先是玩換D-08U電源線,一開始用4佬,試嘅係古典曲目四季,版本係有行雷聲效嘅夏季最後一個樂章,一路換線(試了三條),一路聽到大佬級數,當然係越貴越好聲,音場,定位,立體感,以至弦樂嘅音色,質感及空間感,都係提升了不少,我聽到最有趣嘅聲音改善,反而係首曲最尾嘅行雷聲效,越靚嘅線,還原行雷聲越逼真,不過如果花咁多錢,淨係聽行雷聲就當然係搞笑加浪費,咁事實條線嘅表現當然不是這樣,但這次經歷,可以話代表如果要速試條線,不如考慮下先試行雷聲

跟著試換IC(前去後),聽人聲,效果跟換PC差唔多,又係越貴越好聲,聽Diana Krall嘅Temptation,幾件樂器加人聲,音樂感及把人聲嘅吸引力,換完接完聽完啲貴嘢,你一定唔想轉返轉頭

跟著下半場換位後,我坐了後排左邊,所以跟著試IC(訊源去前級)及喇叭線嘅聽感,就不是這麽清楚了,只聽到整體音色不斷改善,要留給其他師兄分享了

昨晚嘅體驗,玩線,對能盡量去發揮套系統嘅潛能真是有必要的,不過自己覺得「一分錢一分貨」就有點難了,從昨晚透露不同級數線嘅價格差別,應用幾何級數概念去形容,會比較合適,是付上多一倍價錢,會比較客易聽得出高一級嘅線對聲音,所產生出嚟嘅改善分別

最終昨晚也是插晒最貴嘅線材來聽下歌仔(不是試線了),可聽聽享受不同類型嘅音樂,是一個於一天工作後,能夠放鬆心情去享受嘅愉快試聽會

評分

查看全部評分

回復

請問二佬IC同大佬PC咩價位?

評分

查看全部評分

回復

Hihenry 發表於 2016-9-9 11:32
請問二佬IC同大佬PC咩價位?

大佬ELATION PC - 折實價 $21600.
二佬EMOTION PC - 折實 $12400

評分

查看全部評分

回復

blover 發表於 2016-9-9 07:56
佬二 emotion IC 都唔講得笑,加上後整個音效都提升了,播森林一段仿如身置其中,好過引。不過對二佬I C重 ...

KS夾老麥應該夾到啪啪聲!
回復

Very enjoyable night, the speaker cable is great.

評分

查看全部評分

回復

多谢晒。

評分

查看全部評分

回復

多謝版主舉辦呢類活動~!

評分

查看全部評分

回復

多謝版主及輝煌負責人(東哥),合辦這個KS線材試聽會!

評分

查看全部評分

回復

ccli1996 發表於 2016-9-9 09:58
多謝Hiendy及輝煌合辦這個KS線材試聽會

係平日放工後嘅時間, 加上又係旺角,對於我呢啲九龍人 ...

CC, 下次想去邊度攪攪震?!
回復

Thank you for your arrangement ! Had a enjoyable evening. Great chat in hotpot too. Should arrange more this kind of event.
Thx once again

評分

查看全部評分

回復

非常多謝版主及東哥,擧辦這次 KS線材試聽會! 全set KS 線材一起用聲效真的非同小可

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2016-9-9 14:45
CC, 下次想去邊度攪攪震?!

如果係平日晚上搞試聽會,我就當然揀旺角區啦!交通方便
回復

ccli1996 發表於 2016-9-9 15:43
如果係平日晚上搞試聽會,我就當然揀旺角區啦!交通方便

昨晚攪完個試聽會, 我比對KS 喇叭線毒死左

下次一定拎對返屋企試
回復

唔該哂,版主
回復