新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 14403|回復: 44

[附件] 好掛住你,四方盒子~ Schnerzinger Protector

機緣巧合之下,chat group 內被介紹Schnerzinger product home demo,只是以為被用作測試佢d線材在本人的土炮旦機,起到提升作用否,廠家亦可以收集數據,如此而矣~
當日廠家先行安裝一個有天線的四方盒子,叫grid protector在系統獨立電以外的插蘇,佢話插隔離房都可以,咁求其play 隻female vocal,一開聲,我都未聽過我的系統出過d 咁嘅聲,佢重未掂過我套傢生喎,發生咩事呀?
人聲升起,音場變大到好似置身直俓30呎的圓球內,空氣感極強,好聽到不得了,完全是hiend 的聲音,跟著播廠家帶來的碟,每一cut 都是test 唔同頻段是否正確和缺點,真樂器有小提琴,鋼琴,cello,中樂的鈴鈴查查,人聲獨白,女聲加背景音樂加腳步聲,電子樂器二步輪唱,火車站氣笛加打爛玻璃,又真實,又刺激,小提琴鋸到最高處充滿能量,鋼琴按鍵聲,女聲喉嚨震動清晰可聞,cello 下潛到地上但完全沒有諧震,先前高伸延不足,能量小,中頻肥左,低頻不夠寬度並且末能到地,通通給解決掉,我跟廠家說,和現在相比我之前的系统祇有60%~
仲未完,佢地再換上我cdt 至dac 的SPDIF,dac 至前級的RCA, cable上附有小插接passive tube,喇叭接上第二個四方盒叫amp/speaker protector, 再用第三個四方盒子叫network protector,將上述東東接上link up 成為一個大系統~
這次粗口fxxking awesome 衝口而出,音場變大到直徑50呎,聲音是來自一對更大的喇叭,聲音不是飛離箱,如合上眼睛,那裡有喇叭啊,所有樂器,變得非常真實,定位清晰正確到暈,歌者已經在現場演唱,仲要唔系用咪唱果種,此刻你已經和歌者直接接觸了,她就在那裹,感情更豐富,我是在發夢嗎?
再播隻手打非洲鼓,廠家徑自走去將vol 扭到2點位置,音壓非常強大,但全屋門窗光管投射完全無震,鼓皮聲清晰可聞節奏迴旋高低快慢游走,直至高潮,這一cut 足足十分鐘有多,大音壓不但沒有令人唔舒服,仲要聽得非常過癮,除廠家,與聚會其他三人直情系呆L 哂~
玩左足4粒鐘,才依依不捨的送別~
我從來不屑在討論區吹hifi, 尋日先注冊,從未寫過文,廠家走左拎走所有東東,無留底嘢比我玩,冇要求我回review 文,連邊度邊個做代理都唔知,買要幾$又唔知,問我chat 谷的friends, 有人已經擁有,叫我上Schnerzinger 官網了解喎,我唯有google 完send 左e mail 去問,重未有覆啊~

IMG-20160903-WA0063.jpg IMG-20160903-WA0066.jpg IMG-20160903-WA0060.jpg IMG-20160903-WA0056.jpg IMG-20160903-WA0059.jpg IMG-20160903-WA0062.jpg IMG-20160903-WA0064.jpg IMG-20160903-WA0058.jpg IMG-20160912-WA0001.jpg

評分

查看全部評分

其實用咗呢set 嘢,仲需唔需要用電處?
回復

sorry! 唔知,但我有chat 谷友有2個用家,其中一個用之前已經有isotek,一樣效果大跳級~

評分

查看全部評分

回復

SCHNERZINGER 産品由Avant Garde 香港代理。
是德國小廠,沒有渠道賣產品到中丶港,便由Zellation 做中間人。在今年的hifi show, Zellation的德國代表穿的恤衫, 領上有Schnerzinger 字。
看來有關係的熟人才有得試音,我不是顧客,也不是寫手,只有得個知字,明年hifi show 得見真身。
在12丶3呎濶的房間做到50呎濶的音埸咁勁?播放單人小提琴演奏或唱歌結像大小又如何呢?它識得自動拉濶和縮細咁聰明?
回復

謝謝資料,我都知,實在太誇張了,自己的感覺有,不講闊度,room double size 一定有多無少,羽毛球場咁上下,小提琴好live 好raw,高音能量足,段段有,人聲結象,好live~

評分

查看全部評分

回復

樓主,呢個牌子,一個盒,貴過你嘅一對喇叭。

獨立電以外插電處對獨立電內嘅Hifi重播有影響,唔係新鮮事,尤其喺單相電環境(即係我地大部份人嘅屋企)。
回復

你將所有膠袋拆晒, 效果會提升好多! D 聲會開揚得多!
回復

AS881 發表於 2016-9-12 07:36

當時驚整花d線!
回復

AS881 發表於 2016-9-12 07:36

希望儲夠$,買到一舊得一舊啦~
回復

enjoy, haha....
回復

拆除後都仲有幾日餘韻,不過幾日後........
回復

Skycam 發表於 2016-9-12 10:39
拆除後都仲有幾日餘韻,不過幾日後........

有餘韻都爽啦

評分

查看全部評分

回復

殺人不貶眼的器材
回復

我上代理玩完這品牌的器材線材後, 唔敢拎返屋企試, 自知一定中毒
回復

boys456兄:看見你這篇的報告字裡行間感覺到你那種興奮緊張的心情 小弟相當明白感同身受 456兄首次有那樣的精彩報告 期待早日能夠入手新玩具 小弟如有機會都想親身嘗試一下

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2016-9-12 13:34
我上代理玩完這品牌的器材線材後, 唔敢拎返屋企試, 自知一定中毒

鎗王版主:有得試唔試咁笨 唔似你喔 ……試啦
回復

Davidsky 發表於 2016-9-12 14:17
鎗王版主:有得試唔試咁笨 唔似你喔 ……試啦

喺show room聽完示範後, 大致改善和樓主所說差不多...

因為我唔明白固中道理, 所以都唔知點表達呢

評分

查看全部評分

回復

我上Schnerzinger 網站睇左5次,每次明多少少,但都重係未明佢點原理達至以上效果!
回復

I have now read the technical descriptions in the web of Schnerzinger.
There are two technologies involved: a. atomic bonding, and b. giga-pulse.
Atomic bonding is used to rearrange the atoms in cables to maximise its transmission performance.
Giga-pulse is used in the protectors described in this thread.

** COULD ANYONE PLEASE SAY WHETHER THESE TWO TYPES OF PRODUCTS WERE USED IN THE 2016 HI FI SHOW?
If they were used, I honestly did not hear any benefits there!!

As regards the giga pulse technology, information is scantily provided. I would guess, based on what I am able to comprehend, is that the protector generates a shield (like a 金鐘罩) around the component to be protected so that interference from its outside is unable to creep in and contaminate the music signal. The antenna on top of the protector seems to me is used to gather the interference types and base on such data, generate the appropriate giga pulse shield for protecting the equipment.

Buying the atomic bonding cables and protectors for each component are likely to cost a fortune. Perhaps for those really interested, they should buy first the protector for the room and also that for the power grid.

回復

momei 發表於 2016-9-13 10:05
I have now read the technical descriptions in the web of Schnerzinger.
There are two technologies in ...

I think Schnerzinger cables were used to connect the Zellaton speakers in Avant Garde room
回復