新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 17323|回復: 58

[投影機] 投影機新手 / 生手求意見

近排睇到 Anthony兄新居既 post, 跟住順藤摸瓜見到佢對 Benq projector 既 share, 即時中招, 本來停頓左既 AV 嗜好又開始有 d 野咁, 到上個禮拜sea food 痕, 同 boss行行下 MK 走左去睇 Projector, 最初都只係諗住試睇下就算, 最後我試左最低階 + 2年舊款既 Sony HW40ES. 點知Boss 睇完又幾滿意, 仲話你鍾意咪買 lor (唔駛講, 當然在有限 budget之下啦) , 跟住呢個星期就開始上網搵資料, 仲去左 SSP試睇 Benq, 點知去左仲衰過唔去, 果間舖好明顯唔係俾你試效果, 只係試俾你睇佢部 demo機係 “著” or “唔著”, 仲要幕同機之間有條勁粗既野係到 fing fing下遮住個畫面咁, 注意, 本來個畫面都係大概得果 60-70” 左右,!!!!!!!!! 所以想試睇 Benq既 ching唔駛去 SSP了, 買就自己諗下喇

依家最攪唔清既就係

1. 我只係正式試過 sony HW40ES (加上我對 projector 無乜知識 & 之前一路無接觸) 我同 boss都覺得 ok, 不過唔知有無 ching可以提議一下 15k左右仲有乜野選擇 / 邊度有得試 ?
2. 預算淘只 grandview  92” 幕, 不過掛上天花又高過頭, 想做到離地 20” 就最 fit, 頭痕中 !!!!!!! 諗緊可唔可以用 "曲尺三角架" 上牆, 然後掛個 screen 在架上, 唔知夠唔夠力 !
3. 安裝 projector & 幕方面有乜野要注意 ?
4. 邊度多 projector 試睇

初步構思的器材
Projector : 未作實, 待 ching們意見

Screen : Grandview Cyber series92寸16:9智能电动幕

Grandview Cyber series92寸16:9智能电动幕

Grandview Cyber series92寸16:9智能电动幕

吊架 : Grandview GPCM-B300
GRANDVIEW GPCM-B300.jpg

擺位大致如相片

floor plan

floor plan

先謝過 ching們先
如果15k 內可以考慮Epson 及 Optoma, 另外安裝可以用兩支絲干從天花吊落黎

評分

查看全部評分

回復

回復

上旺角添置AV醫院睇下佢啲套材幾好!

評分

查看全部評分

回復

回復

bigpun1975 發表於 2016-9-23 17:20
如果15k 內可以考慮Epson 及 Optoma, 另外安裝可以用兩支絲干從天花吊落黎

BIgpun 版主, 唔該曬,等我咀嚼下

Thanks a lot

回復

wildmanhk 發表於 2016-9-23 18:13
上旺角添置AV醫院睇下佢啲套材幾好!

Wildmanhk 兄,

謝謝提議, 會去走一轉睇睇

Thank you so much

回復

chanleechan 發表於 2016-9-23 21:09
BIgpun 版主, 唔該曬,等我咀嚼下

Thanks a lot

客氣,吾明再問
回復

回復

1. Sony HW40ES唔錯, 值得去馬
2. 如果離牆唔遠,可以用 "曲尺三角架" 上牆, 但肯定要用拉爆螺絲先夠力, 電幕比手拉幕重好多, 除非裝得離場太遠先需要用絲杆
3. 安裝 projector & 幕最重要係垂直及水平, 我會先安裝幕, 然後先裝投影機, 幕方面. 最緊要係水平, 因為兩邊唔平行的話, 隻幕用得多就好易摷, 不過就算裝 "曲尺三角架" 時有偏差都唔緊要,可以係兩邊上幕螺絲位收緊或放鬆微調, 螺絲買長少少就可以了. 裝好幕之後, 裝投影機最好裝到隻幕既正中間, 盡量避免用Lenshift功能, 會影響畫質, 當然少少就唔怕啦!
4. 上去友誠或添置大廈, 幾間影音公司都有得試睇
回復

pepsiman 發表於 2016-9-25 17:59
1. Sony HW40ES唔錯, 值得去馬
2. 如果離場唔遠,可以用 "曲尺三角架" 上牆, 但肯定要用拉爆螺絲先夠力, 電 ...

百事佬,

唔該曬,雖然自己都會鑽下野,不過呢次真係膽博膽,幸好你的忠告,就試一下啦

評分

查看全部評分

回復

chanleechan 發表於 2016-9-25 22:57
百事佬,

唔該曬,雖然自己都會鑽下野,不過呢次真係膽博膽,幸好你的忠告,就試一下啦

如果仲有問題隨時提出,歡迎之至...
特別一提,好多狗比架都過唔到爆炸螺絲既粗度,記得配啱先至買...
如果時間配合,我都可以擔任你今次工程既安裝顧問...

評分

查看全部評分

回復

deleted..........
回復

pepsiman 發表於 2016-9-25 23:15
如果仲有問題隨時提出,歡迎之至...
特別一提,好多狗比架都過唔到爆炸螺絲既粗度,記得配啱先至 ...

唔該你呀, 百事佬, 我呢 d 初級會員仲要細單工程唔好麻煩你住, 留返 d quota 希望遲 d 搞大佢先搵你地幫忙  

自己對 DIY也有興趣, 同埋我訓練開我 boss, 之前同我裝部 65" 上牆都係我同佢倆份, 希望今次順順利利 (boss好幫得手) kakakakak

Anyway, 真的謝謝你

裝好再同你地 share

Thank you very much
回復

Hiendy每位樓主都抱(人人為我,我為人人)的精神大家守望相助!百事兄的義舉便是好例子!

評分

查看全部評分

回復

chanleechan 發表於 2016-9-27 12:27
唔該你呀, 百事佬, 我呢 d 初級會員仲要細單工程唔好麻煩你住, 留返 d quota 希望遲 d 搞大佢先搵你地幫 ...

地方不是很大, 建議考慮Epson或JVC, Sony好光

評分

查看全部評分

回復

OldHenry 發表於 2016-9-28 13:41
地方不是很大, 建議考慮Epson或JVC, Sony好光

Oldhenry 兄你好!Long time no see!

JVC PJ. 超budget 呀!

評分

查看全部評分

回復

bmb_hd 發表於 2016-9-28 13:51
Oldhenry 兄你好!Long time no see!

JVC PJ. 超budget 呀!

師兄, 你好! Long Time No See!

條魚好正

JVC價位真不知道 只是去過朋友屋企, 覺得好正

評分

查看全部評分

回復

OldHenry 發表於 2016-9-28 13:53
師兄, 你好! Long Time No See!  

條魚好正  

滿意就好!多謝支持啦!

你2014年用到依家都算長情了,我以為你已轉玩其他hdmi 線添!係呢,系咪仲用緊Sony PJ 呀?

嚟緊應該會重投兩聲道懷抱,到時要揾吓你d 大哥交流下!

回復

樓主ching, 安裝投影可以看看呢個thread

安裝投影
回復