新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 11097|回復: 44

[請教] 真真假假

https://www.aliexpress.com/store ... .8147860.0.0.p9kxGB

真的假的? 好多條線都心動呢!
有無師兄買過呢?請指教!謝謝
全是假貨,小心

評分

查看全部評分

回復

個網名都話咗你知:A Lie Xpress!
回復

嘩,平到你吾信(尤其啲名牌…)

真假就吾知(冇$買番晒尼逐條試…)

但佢邊有渠道去同時代理甘多隻名牌線?除非佢肯以正常价$向各廠買番尼…再平售造福發燒友(睇怕都幾難揾人信…)!

但客觀地睇…即使尼个超平价賣分分钟都有吾少利潤…,生意賺$糸天工地道…但太暴利(幾拾萬一對線…佢料$生產費用…有幾多呀,鴨記幾拾蚊啲線都有立立令好靚仔…吾通話佢係假線吖

自作孽不可活…鬼叫啲發燒友文筆術語甘鬼利害(甚麽貴氣…名詞都唸有(廠商都合作…真付上貴氣),我就真糸感覺得吖系貴氣啦…真係好貴囉
回復

無可能咁平啦.
回復

係真嘅假貨,網站主持人非常老實用假貨拍造型照,影果件賣果件, 童叟無欺,超讚
回復

網站上嘅線材相片,都好面善下,好可能係貿易轉手網購,係某大國內網上購物平台轉手賣到外地,賺美金
回復

唔係鼓勵假貨.

但有冇人試過一真一假做盲測呢?
回復

師兄指盲七
回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2016-10-20 08:26
嘩,平到你吾信(尤其啲名牌…)

一件真正自主開發,存在真正知識産權嘅商品,無論係咪 hifi 野,都唔係只係講材料同制作成本

如果從材料同制作講「暴利」,名牌時裝暴利過 hifi 好多

評分

查看全部評分

回復

wilmerworkshop 發表於 2016-10-20 11:24
一件真正自主開發,存在真正知識産權嘅商品,無論係咪 hifi 野,都唔係只係講材料同制作成本

如果從材料 ...

題外話,我最怕見到下下用 direct cost 嚟大人的 post。若只講 direct cost, 最暴利的行業我覺得係打工仔,每日返工搭車連埋食飯要幾錢一個月?當一日$80,一個月 $80 x 30 = $2400。但月尾出幾錢糧?如果你覺得自己出的時間血汗知識係值錢,別人的時間同血汗知識同樣都值錢。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2016-10-20 11:45
題外話,我最怕見到下下用 direct cost 嚟大人的 post。若只講 direct cost, 最暴利的行業我覺得係打工仔 ...

totally agreed.  
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-10-20 11:24

如果從材料 ...

The most valuable part is the Research and Design.  Use the raw material cost to compare?????  
回復

真是有新见地!
回復

Anthon 發表於 2016-10-20 15:35
The most valuable part is the Research and Design.  Use the raw material cost to compare?????  {:5 ...

唔係我 compare 喎
回復

好在師兄無誤會
回復

馬雲話假貨好過真貨
回復

呢間巳出晒名全部賣假的
而且睇得多呢d 網站就知道假網站的版面模式
回復

如果從材料 ...

我所指制作成本當然包括研發等費用(當然亦可粗略計算到大略成本…),講暴利遠不及電腦軟件(windows及office…需求大,減埋研發等費用…每年利潤年報大家都可睇到)、化粧品(年報所顯示毛利率分分鐘去到7-9成比比皆星)更誇張。

以hi fi毛利率角度尼睇…,線材毛利率唔糸排第一都第二高。以平均價格曲線睇翻轉頭…線材都誇張,以前萬元級叫做幾高級,今時今日唔同曬!

幾時都認為明碼實價你情我願就無問題(香港尼方面的確做得唔錯),自主品牌研發…等費用當然無從確實估價(正如化粧品…)

即使三幾仟蚊平價線嘅自主品牌研發…等費用唔一定比過拾萬線材低(定價某程度上要講佢品牌定位效應…

比如唔通siltech突然新技術(成本大降至比如幾佰蛟,但聲好過現時過萬型號嘅線…甘你估佢賣價唔會過萬嗎?平貴睇法好個人(本人較窮…所以覺得即使過萬嘅線都係屬貴線…當然好多人覺得好平…其實都係平常過平常…)!

講到尾…重點都係我吾信尼个價糸真牌子線囉

回復

買!都買!買買買
回復