新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: chaucer

[品牌] Rockna / Audiobyte 同好會

請問有冇師兄將個前級調到最大,然後用 rockna 控制volume呢?
回復

PhantomGTR 發表於 2018-6-2 12:50
請問有冇師兄將個前級調到最大,然後用 rockna 控制volume呢?

冇。
若要Wavedream dac remote volume的利便,  建議基於dac 的調控範圍在-9db 至 0db之間, 前級volume setting 配合, 而非調前級volume至最大。
回復

chaucer 發表於 2018-6-2 14:42
冇。
若要Wavedream dac remote volume的利便,  建議基於dac 的調控範圍在-9db 至 0db之間, 前級volume s ...

IC.  Thanks, chauser 師兄!
回復

PhantomGTR 發表於 2018-6-2 12:50

我係調轉,Rockna set 去 full output, 前级控制volume. 即係一般正常做法。
回復

elo 發表於 2018-6-3 10:13
我係調轉,Rockna set 去 full output, 前级控制volume. 即係一般正常做法。

Thanks! 我都係。
不過我只係好奇可以點樣用盡部DAC。不用浪費設計者的心血。
回復

部 WaveDream 係我屋企差不多個半月了,聲音都成熟了不少。我完全俾佢迷倒!

So far 我真係好鍾意同好好好滿意呢部 DAC 既聲。通透呢下真係R2R 強項,但係仲有一樣係好多係我家作客或別家聽過既 R2R 俾唔到的,就係播 DSD file 好掂,仲好聲過播 PCM!!    (我 player 係 i7 Fanless PC 行 Voyage MPD)

咁同我以前用開的大改 LKS002 嚟比,有幾多分別呢?最大最明顯係中源源不絶低頻能量,不止量,仲係快狠準,一上一落,一開一合,真係同以前係兩個世界。推到對 VL3 既聲離晒箱,去到我後面都得。不過一般聽 2 ch 既 music 時都唔明顯,但到睇電視同睇戲時,真係嚇到彈開,呢火包住成個人咁,以前真係完全做唔到。

很高的密度同質感,加上大咗好多的音場,要將對喇叭拉開不少先裝得落呢聲,不致於變成一舊舊。仲有個很黑的背景,呢個真係唔容易得到。而呢細節,尾音,抖氣聲,起承轉合的運氣同轉腔,現在都可以慢慢細意欣賞。仲有個 dynamic 同 micro dynamic,令每首音樂都好似有自己的心跳咁。一首 "I'll Survive" 真係表達晒。 佢又俾到整齊的分隔度, layering, 定位及件頭大小適中,現在聽 chamber music 及 orchestra 等等真係變成另一個世界。

本來我用開 Blackcat Matrix II XLR 接 DAC 同 田雨 preamp,MPS M9 XLR 接 preamp 同 NORD power amp。但呢聲總係到喉唔到肺,點郁對喇叭都係點騷不著癢處。結果又問 Hercules 「借」多 pair Matrix II home trial...... 當然,成件事就變得更美好了。

仲有,個 USB input唔知有乜手腳,現在乜 USB conditioning 嘅gadget 都唔洗用就最好聲!成件事又再清減啲!

有一點不可不提的,令到這部 wavedream 玩味更高,用得更盡。就係俾 Ben sir 毒害既 HDMI -> i2s card!!!!!
https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=530846802496
以我用部 BOA UE 203 出既聲,雖然整體係輸比我部 i7 Fanless PC,但個種電光火石的音效真係圍住我嚟爆。仲要乜鬼 5.1,買部 rockna wavedream 加埋呢張咭,兩個喇叭已又爆得又夠 surround。不過,張咭要 set 返 Invert phase,除非你求到老闆幫你調轉返 1,3 腳。

評分

查看全部評分

回復

本來我一向都唔 buy upsampling, filter, dithering....... 不過我早排俾 Ben sir 係咁從慫恿我試下部機的 filter function (= upsampling to 32/768!!) ,咁試下試下就俾我發現樣嘢:原來,好多本來 low res 既 file 都會變成好聲好多好多!!連好多多年來覺得錄音麻麻既 file 都變得襟聽好多!!!雖然都自己呃自己,但真係好聲好多。

現在我覺得 Filter: Hybrid + Dithering:OFF 最多 details 最好音樂感最耐聽;Filter:Linear + Dithering: on 的 bass 最爽最重手,但整體的音樂感同聲音係燥D。

評分

查看全部評分

回復