新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6304|回復: 12

[線材] 一次耳機系統的小升級

伴隨我接近十年的耳機系統,就是這HD650+清華耳擴,耳擴的膽當然已經換過數次...現在是全清一色德律風根...
雖然我鐘意聽喇叭比較多,但深夜或小孩溫書時,耳機就是最重要的同伴  ,而且耳機有個比喇叭更優勝的地方就是不容易受外界影響,令你更容易投入音樂。
其實這耳機組合咁多年來我實在無乜投訴,所以一直都無攪過佢......反為喇叭果邊的線材就出出入入,人就係貪心,希望自己的系統樣樣都有.....而最近我就試左呢一條線....
這條其實是一位已經認識一段時間的同好所制作的線,其實我一直都知道佢有做線,但就總係未試過佢既作品...直到有一天佢同我講佢想創立自己既品牌...我二話不說,立即緊係要佢借D好野黎試下!!
此線的用料真係好重,線好重身,插頭又靚仔,絕對不似土炮野,我對於外觀其實頗講究,睇到我的喇叭都知,聽老友講,內裏係好粗既單支銅鍍銀線~~!!!好啦....講返點解借呢條線,其實呢~我最近是找合適的線材用於我的PHONO,其實已經試左好幾條,但都未好理想,我諗我需要既係比較偏頗通清的線~~~直到呢一條.........

呢條Wilson's Audio Lab Reference,我初初一插上就感覺到高價線特有的優點..."靜",佢非常靜,就是人地話背景好黑,而三頻方面是平均走向,音色我覺得有點像neotech,但neotech是偏暖及側重中、低頻(由其sahara更覺此特點),而此線三頻比sahara更平衡,分析力更好!!而其中令我好深刻的是中至中高部份,如鋼琴、結他的弦音的細節非常豐富,而高音比sahara更分明,但又不到analysis plus那種有機會"搶口"的感覺,調聲實在有下過心思~!!低音方面量感足,屬於控制力高,由其超低的控制合到好處。

然後大家會問,點解我會諗到插耳擴呢???無錯,呢條線重有一個特點,就係音場~!此線是能夠做到一個深長的音場,人聲及樂器在其應有的距離!! 我在喇叭系統,反覆試phono、cdp、前後級等得出的答案。唯一可惜的是...我喇叭系統的每個位置,都已經有一個不錯的平衡點,但我又諗...這線的各方面都很高性價比,所以...我都係乖乖比錢.....咁既然買左返黎,緊係唔可以浪費佢,我覺得佢應該會夾我的耳擴,就係咁啦....

而插在耳擴上,果然,靜、音場、還有HD650的低頻及分析力都大大提升~!!!而其中音場,佢是我用過的電源線中,能令耳機有像喇叭的定位~!!!我覺得各位有玩耳牛耳擴的都一定要試下~!!信源都頗適合,我試過我的CARY CDP都有非常好的效果!!

好....分享完畢,謝謝收看~

評分

查看全部評分

師兄近來換線換不停
回復

wuying908 發表於 2016-10-21 15:14
師兄近來換線換不停

邊夠你地班大哥換得快丫~~

試下d diy線,有時都有d驚喜~!!
回復

kkkiu 發表於 2016-10-21 15:37
邊夠你地班大哥換得快丫~~

試下d diy線,有時都有d驚喜~!!

師兄岩岩先入左voodoo老頂咁快又可以試新野,我仲儲緊錢食樹皮中   
回復

wuying908 發表於 2016-10-21 15:42
師兄岩岩先入左voodoo老頂咁快又可以試新野,我仲儲緊錢食樹皮中

條老頂買左好耐啦,現在都只係試d 5k樓下線材頂下癮!
回復

咁快手拎左依條電線返屋企玩?
回復

racewong 發表於 2016-10-21 16:21
咁快手拎左依條電線返屋企玩?

已經科埋水喇....
回復

kkkiu 發表於 2016-10-21 15:44
條老頂買左好耐啦,現在都只係試d 5k樓下線材頂下癮!

玩下地線丫,真係改善幾好   我都而家玩下散線用靚頭

評分

查看全部評分

回復

支持本地制作

評分

查看全部評分

回復

請問ching, 耳機唔用耳擴用C50耳機位爭幾遠?
回復

Wing1238 發表於 2016-10-21 22:33
請問ching, 耳機唔用耳擴用C50耳機位爭幾遠?

差好很遠,C50的耳機插只是堪用,像HD650這種較難推的耳機,用C50出來會有一層厚霧,而且聲音很平面。
回復

kkkiu 發表於 2016-10-21 22:44
差好很遠,C50的耳機插只是堪用,像HD650這種較難推的耳機,用C50出來會有一層厚霧,而且聲音很平面。 ...

謝謝ching,以你經驗咁用McIntosh MHA 100會否好過用c50呢?謝謝

因為我都有耳機AKG712pro,諗緊一次過升級McIntosh 前級c52,定要專登買多部耳擴。
回復

Mha100貴在喇叭後級輸出及DAC部份,你要推好耳機,還是要加一部匹配的耳擴。

評分

查看全部評分

回復