新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10704|回復: 9

[日韓] 九州自駕遊簡短低清相片分享。

今次租了部AQUA半電HYBRID車,四天由早用到晚,入油埋單只係$268,同埋因為買了KEP公路優惠券,四天5500日元,真係平好多,因為日本公路收費其實唔平,如果照價比錢,我既行程應該要比15000日元左右。

評分

查看全部評分

Ching,我下個月都會到九洲自駕遊,可否寫寫你今次的行程及路線呢?而文中分享到的KEP公路優惠券是在那裡買呢?在租車的地方?機場?!
回復

chakat 發表於 2016-10-23 17:25
Ching,我下個月都會到九洲自駕遊,可否寫寫你今次的行程及路線呢?而文中分享到的KEP公路優惠券是在那裡買 ...

我今次是去九州六天(計埋打風上唔到機共七天),頭尾兩天沒有駕車,給你四天行駕車程參考:

第一天:博多Budget租車公司取車,駕車到豪斯登堡,大約兩小時內,豪斯登堡可以玩足一天,現在晚上的燈景非常靚,之後駕車到佐世保酒店,大約25分鍾到。

第二天:駕車到長崎原爆館(大約80分鍾),之後駕車到Luke Plaza Hotel(這間酒店非常之好,如果你還未訂酒店可以考慮),check in後駕車上稻佐山山頂展望台(新世界三大夜景之一),7分鍾到。之後駕車到新地中華街(其實唔值得去,只不過日本三個華人街次這個未去)。

第三天:早上由長崎駕車到由布院,車程大約3小時。由布山 Ryokan Yufusan hotel(這間酒店都唔錯)。

第四天:駕車到九重夢大吊橋,大約45分鐘車程。之後駕車到秋月城跡,駕車到鳥栖市OUTLET.最後駕車回博多Budget租車公司還車,大約45分鍾車程。

我是經代理Tabirai在Budget租車的,如果你想買KEP(KYUSHU EXPRESSWAY PASS),首先租車登記時向公司申請張ETC卡,當租車完成後,你再電郵向公司申請KEP.
每間公司申請方法或有些小不同,你可以租車前先問清楚。

回復

AQUA 好揸
回復

tennishk 發表於 2016-10-23 20:47
我今次是去九州六天(計埋打風上唔到機共七天),頭尾兩天沒有駕車,給你四天行駕車程參考:

第一天:博 ...

Thanks a lot!
回復

你的行程會去那裡?
這PASS不是全九州公路也可以,給你這個網站參考。

http://www.fukuoka.com.hk/archives/8529/
回復

tennishk 發表於 2016-10-24 07:42
你的行程會去那裡?
這PASS不是全九州公路也可以,給你這個網站參考。

再一次多謝Ching的資訊 !我主要行程都係北九州..福岡>唐津>熊本>湯布院>門司洪>福岡,其實行程有D似Ching你,不過唔去長崎(因為担心由長崎駕車到湯布院太遠....而且都想到阿蘇看看...)同樣六天...都担心太趕..
回復

chakat 發表於 2016-10-24 09:30
再一次多謝Ching的資訊 !我主要行程都係北九州..福岡>唐津>熊本>湯布院>門司洪>福岡,其實行程有 ...

由長崎駕車到湯布院要三小時,是一 highway直到,但途中好多地方可以停低影下相飲杯嘢或者去廁所都得, 我自己就用咗三個半小時後去到。
本來我都會去阿蘇火山,因為火山近排封了, 所以取消了。
回復

好靚~
回復

nice
回復