新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 10284|回復: 41

[分享] 轉場再戰

今次轉埸,雖然器材同舊有的一樣,但是效果絕對有百份之百的提升。
器材如下
前級:mark levinson no40
後級:MC2 audio S1400x 4
藍光:MSB UMT plus
喇叭:dynaudio confidence series
超低:thiel
投射:Sony 500es
幕布:DNP supernova 4k

IMG_2687.JPG IMG_2685.JPG IMG_2683.JPG IMG_2684.JPG IMG_2682.JPG

評分

查看全部評分

今次轉埸,雖然器材同舊有的一樣,但是效果絕對有百份之百的提升。
器材如下
後級:MC2 audio S1400x 4
藍光:MSB UMT plus
喇叭:dynaudio confidence series
超低:thiel
投射:Sony 500es
幕布:DNP supernova 4k
之前舊場聲音很埋身,刺激緊張,可能真是空間擴散不良。至於新場,laid back之餘,聲音充滿整個空間,音樂感之豐富及張力,未曾在現今世代之AV前級感受過,尤其是我獨咕一味睇concert更是合口味。什麼atmos DTS-x已忘記得一乾二淨了。
原來mark仔夾丹拿又真的是幾好聽,而丹拿夾mc2又係呢個價位找不到任何骨頭。
聲音方面已完全收貨,我想下一步應該是要向投射及大小小的幕進發,不過已是很貴的玩具,尤其是呢個品牌的幕,唯有再比時間儲多一點點錢罷

評分

查看全部評分

回復

有靚空間已經成功左一半
回復

Shadow 發表於 2016-10-25 15:56
器材如下

Shadow兄:你的4K濱崎埗畫面相當靚 恭喜賀喜Shadow兄
回復

bigpun1975 發表於 2016-10-25 16:27
有靚空間已經成功左一半

事實現時細節真的聽多好多!
回復

Davidsky 發表於 2016-10-25 17:05
Shadow兄:你的4K濱崎埗畫面相當靚  恭喜賀喜Shadow兄

師兄,現在仍在調校學習中
回復

Shadow 發表於 2016-10-25 17:28
事實現時細節真的聽多好多!

其實好多時大喇叭左右呼吸空間比打直更緊要
回復

Davidsky 發表於 2016-10-25 17:05
Shadow兄:你的4K濱崎埗畫面相當靚  恭喜賀喜Shadow兄

多謝師兄,既然講開畫面,剛回到家整多張先
回復

bigpun1975 發表於 2016-10-25 17:35
其實好多時大喇叭左右呼吸空間比打直更緊要

Agree!!尤其是玩AV添
回復

wowowowowowowowowoowowowowo.......................超勁
回復

嘩,Dream system
畫面好正
回復

Gary33 發表於 2016-10-26 09:11
嘩,Dream system
畫面好正

因為用左彩虹魚HDMI

評分

查看全部評分

回復

彩虹魚HDMI.................................出畫面真係超勁靚 !!!  行聲我用另一牌子
回復

Shadow 發表於 2016-10-26 09:31
因為用左彩虹魚HDMI

我都係用兩條彩虹魚HDMI分别行聲及畫
回復

shadow 兄, 請指教 procella 同dyna 聲底有乜唔同 ???
回復

lw3000 發表於 2016-10-26 09:52
shadow 兄, 請指教 procella 同dyna 聲底有乜唔同 ???

Procella末用過,唔識答!不過應該都會是一個好品牌,器材是死物,只是個人玩得好5好及口味罷。

評分

查看全部評分

回復

Gary33 發表於 2016-10-26 09:45
我都係用兩條彩虹魚HDMI分别行聲及畫

GARY早晨,彩虹魚以前都有用佢行聲,但可能不太夾自己器材,最後只用作比畫面罷。
回復

Shadow 發表於 2016-10-26 10:08
GARY早晨,彩虹魚以前都有用佢行聲,但可能不太夾自己器材,最後只用作比畫面罷。 ...

絕對同意,用什麽HDMI都好,最緊要夾自已套器材及個人口味,其實冇話那一牌子的HDMI可以win哂,我都試過幾隻牌子HDMI, 最後都係用彩虹魚。

評分

查看全部評分

回復

Shadow兄:好高興在此能夠遇到Shadow兄,和小弟一樣使用C2做AV喇叭但Shadow兄的中置喇叭就更加厲害 可喜可賀

看到Shadow兄的日本美國兩位天后演唱會相片 和不惜工本的器材 估計Shadow兄都是喜歡看演唱會音樂軟件多一些 小弟也是喜歡看音樂軟件多一些

20161012_234728-1600x900.jpg 20161025_230332-1600x900.jpg

另外小弟想問一問Shadow兄?彩虹魚HDMI是什麽的牌子的線材 承蒙賜教THANKS

評分

查看全部評分

回復

Davidsky 發表於 2016-10-26 18:12
Shadow兄:好高興在此能夠遇到Shadow兄,和小弟一樣使用C2做AV喇叭但Shadow兄的中置喇叭就更加厲 ...

David兄你好!很高興認識到你,素知你們玩缐都超級勁,佩服!
師兄未免言重了,小弟所用的只是一個過時之前級及一些專業後級,談不上不惜工本呀!
對,我絕對是99.99%睇演唱會的,餘下0.01%就是陪我事頭婆睇戲。
至於彩虹魚其實是一條光纖hdmi,rainbow fish!我諗你可google到,我知你是住於外國的,應該都會有代理,港幣也只是千零蚊一條,抵玩至極。出來畫面sharp清利,絕對有利於我們一班睇concert的燒友,至於睇戲就一半半,我諗是口味及配搭機種問題。
再者,幕是畫面好與壞的根源,尤其是我們睇演唱會,錄製時已有大量noise,所以我誠意推介DNP supernova 或screen innovations black diamond給你,(因為我不知道你個邊代理有無,不過美國一定有Sl)我是由Stewart firehawk G3 upgrade到此幕,當我試完即刻將屋企支firehawk送比人,你可想而知。
希望大家繼續多多交流指教,繼續發燒!
回復