新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 4438|回復: 10

[請教] 日本水貨(直驅)唱盤和cdp 供電壓一問

論譠完文有關降壓電源再生
小弟唔係好唔明,由220v 轉100v亦不管60 或50 hz  輸入,機内所由電流是直流電
所以怎會有CD 盤唱盤比以前行快了- 此情況只有供電不穩,摩打盡量追回應有速度

亦沒有人提出用降壓牛220v去 100v (60hz)給日系機應給多於100v 電壓 或加cap bank。因為 frequecy increase , inductance (inside the transformer) impedance increase. - power triangle theory
若小弟有錯請指點
1)你點知係因為隻牛令部 CD 機轉快左?你響日本現場插 100V 市電係正常?
2)你好肯定個再生電源係出純淨 50Hz 或 60Hz,唔係好似 PS Audio 嘅 Multi-wave 咁有插值其他頻率?
3)點解要用 100V 60Hz 嘅版本?
回復

wilmerworkshop 發表於 2016-10-26 14:55
1)你點知係因為隻牛令部 CD 機轉快左?你響日本現場插 100V 市電係正常?
2)你好肯定個再生電源係出純淨  ...

1) 某post 講過,原作者唔係我。就算摩打會唔會追速我都唔知。我只知dc current

2)我主旨問既係50hz, 60hz 真的會今音訊改變,為何無孝慮power factor ?,你問我我問邊個?

3) 唔一定係100v, 總之有變壓變頻後,的後果都可以討論
回復

咁神奇?
回復

witon 發表於 2016-10-26 15:47
1) 某post 講過,原作者唔係我。就算摩打會唔會追速我都唔知。我只知dc current

2)我主旨問既係50hz, 60 ...

DC 摩打,唔會因為 50/60Hz 變速,AC 先會,如果肯定個再生電源係出 pure 50 或 60Hz、同肯定部機響日本用原生 100V 時正常,咁就只可能係到手一插就壞左

其實依家係你問人野,咁我唔問你,我又應該問邊個!?
回復

咁其實日,美 系儀器入了60hz 需否加cap bank 還是加電壓
回復

witon 發表於 2016-10-26 16:24
咁其實日,美 系儀器入了60hz 需否加cap bank 還是加電壓

冇一定需要
回復

錯字累累,文法又唔通順,標點符號又錯漏百出,雖然唔係什麼文學作品,想人睇得明,就對多次先出文啦。
回復

問人野都冇啲禮貌
回復

問人野仲要寸人,一些禮貌都無,唔該,謝謝又無,請問又無,點幫你???
回復

師兄,雖然唔係好知你想問乜,不過我可以同你分享小弟嘅CDP和唱盤都係日版100V, 我用降壓午冇轉速快慢嘅問題。

令外日本電器係設計成50Hz/60Hz通用的,因為佢地係一國兩制,關東係60Hz, 關西係50Hz.

評分

查看全部評分

回復