新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12108|回復: 30

[分享] 我終於有一條NCF插地線(NCF有缺點)

NCF 電源插係 hiendy 的師兄唯一會採用的插頭。價錢實在太貴。 我這種又窮和對聲音冇要求的窮燒友, 完全没有幻想過會擁有一個 NCF。

差唔多每天都有師兄出帖説買了。還要説好很靚聲。 我只好忍痛訂一個電源公插。 NCF 實在太好賣。 我呢邊的代理已拿了加拿大全部的 NCF 存貨, 都供不應求。 要等2星期先有貨。 這兩星期時間,越來越多師兄出帖説已入手 NCF。 仲要係一人買幾個。兩星期的等待真係好痛苦。 其實收到後會更痛苦。 銀包重創當然係痛苦。最痛苦可能係我聽唔出換咗後有什麼分別, 但係又要扮有分別。

今日終於到手。 我會把 NCF 公插應用在最重要的地方, 地盒至牆蘇水線位。 地線用 Valhalla, 另一端用 CF201(R) 叉。 實在太過份了,古河插頭仲貴過條線。更過份的是我只用 NCF 的 3份之1, 只用一隻腳。

人人都讚 NCF 好聲, 真的一點缺點也沒有。 我還未拿回家。當然還未試,而且還需要煲煉。用家的讚美説話已有很多。可能我係第一個指出 NCF 缺點的人。 我非常不滿意古河插頭。 收人家咁貴的價錢, 想接條粗點的線也不行。 我本來打算用2條原條 Valhalla 扭合在一起做地線。 只用一條原條 Valhalla 已接近塞滿電源插和叉的洞。 要用2條原條即係要買2個 NCF 和 2隻 CF-201(R)叉, 實在太呃錢了。同埋邊有咁多個牆蘇可用。

可能大家會講那會有人用咁粗(大約 5awg)的線。真是有人咁做,那人便是我。我已試過2條原條 Valhalla 一起使用,不過不是用在插牆蘇。 下篇再和大家分享。

評分

查看全部評分

60兄   次次都吊大家㽼 唔驶急 最紧要快

評分

查看全部評分

回復

法国明 發表於 2016-10-30 07:53
60兄   次次都吊大家㽼 唔驶急 最紧要快

請等等,我想到更激的玩法。 要過幾天取到我想要的線才試到。
回復

eds兄 玩音響巳玩到出神入化

評分

查看全部評分

回復

cvincent 發表於 2016-10-30 08:18
eds兄 玩音響巳玩到出神入化

Vincent兄,不停咁嘗試係要付出沉重代價。 入咗咁多條都未夠。
回復

恭喜60師兄~

評分

查看全部評分

回復

真係……勁

評分

查看全部評分

回復

double run v1, 不如拆開兩條去獨立牆蘇會唔會仲堅D

評分

查看全部評分

回復

Hungmo 發表於 2016-10-30 09:16
double run v1, 不如拆開兩條去獨立牆蘇會唔會仲堅D

我已經2條地線去2條獨立線了。我想打孖上。

係我攪到幾位要在家加裝獨立線的。

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=98744
回復

我只係奇怪好多師兄都唔洗較聲, 所有換晒NCF 就會最好?

評分

查看全部評分

回復

AS881 發表於 2016-10-30 09:53

我買一個試下。作為地線用插頭,我相信對音色沒有改變。我需要可最快導走干擾的線和插。
回復

地線用 Valhalla都話窮,貴過人哋的擴音機

評分

查看全部評分

回復

打皮買多一粒原裝部件FP-206R就可輕鬆攻入50洞,粗至(8AWG)線都無問題,打孖上嘅Odin芯都只係幼幼,插入工作都變成Easy Job
回復

westdoor 發表於 2016-10-30 10:09
打皮買多一粒原裝部件FP-206R就可輕鬆攻入50洞,粗至(8AWG)線都無問題,打孖上嘅Odin芯都只係幼幼,插入工 ...

我有 FP-206R。 係想一個插插入2條 7芯Valhalla,共 14條芯。 2條8 awg, 加埋約 5 awg。

相中係7芯做晒地線。想用 14芯。電源插冇可能裝到 14芯。
回復

打皮買多一粒原裝部件FP-206R就可輕鬆攻入50洞,粗至(8AWG)線都無問題,打孖上嘅Odin芯都只係幼幼,插入工 ...

8AWG插唔插得入插頭果邊呢?
回復

racewong 發表於 2016-10-30 12:32
8AWG插唔插得入插頭果邊呢?

8 awg 可以,剩少少位。我需要入到 5 awg 的插。
回復

eds60 發表於 2016-10-30 12:34
8 awg 可以,剩少少位。我需要入到 5 awg 的插。

咁你就要請教西毒了.

佢條友仔咩洞都插過, 好有經驗.
回復

racewong 發表於 2016-10-30 12:36
咁你就要請教西毒了.

佢條友仔咩洞都插過, 好有經驗.

西毒剩係話粗至8 awg。 WBT 插的洞比古河大少少。
回復

AS881 發表於 2016-10-30 09:53

AS881兄:60兄說得真是 因為小弟已經用了兩粒NCF的插頭都是用在地線那處 如果用在器材那些電源線上應該需要較聲

評分

查看全部評分

回復

西門兄:你好很毒啊
回復