新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 5581|回復: 32

[官方活動] [花絮及討論區] 樂燊 X Hiendy 名盤銘器分享會

昨天一連兩場, 喺中環亞洲影音攪既名盤銘器分享會完滿結束, 等我分享下昨天的相片先啦.

昨天我同豬賓餅主一早就去到亞洲影音, 與LAWRENCE及明哥夾一夾個流程, 豬賓就為器材影靚相.

今天為大家準備的器材是

REED 3C

光悅漆頭.

Dan D'agostino Phono

Dan D'agostino Pre-Amp

Dan D'agostino Power Amp.

而LAWRENCE更為大家準備左幾隻音技35週年黑膠比會員購買.

開場白由我鎗王開始今次的分享會.

之後就到明哥分享佢的精選黑膠

依隻王菲真係好鬼正, 但又好鬼貴. 個個會員都聽出耳油.

明哥又分享當年買膠的趣事.

之後就到我分享D新錄音的靚聲黑膠.

再到LAWRENCE分享佢為大家準備的黑膠唱片.

並使用這將唱片, 用來AB比較REED盤的兩個不同設定. 原來這REED盤可以用[帶動]和[隋輪].

原來明哥一早就將這REED盤SET去使用[隋輪], 之後再以三分鐘時間, 變更到[帶動].

聽這張NAT KING COLE, 大家一致認為[帶動]較耐聽, 連貫性亦較強.

轉左帶動後, 就到調位時間.

之後的時間就是古典了, 因為帶動的連貫性較強, 聽古典就適合不過啦.

聽左張[大腿]後, 就到今次的戲玉, ERC KOGAN VS 普通版.

LAWRENCE更為大家解說ERC的由來.

小虎對ERC亦高度關注呢.

最後, 由我, 明哥及LAWRENCE再每人分享多一隻黑膠, 就完結左第一場的分享會了. 個個會員都聽到唔想走.

明哥仲拎左佢將歸來吧出黎比我地欣賞呢.

我就分享了玫瑰仙子德國演唱會.

LAWRENCE就分享了[巫婆]CLASSIC RECORD與ANALOG PRODUCTION的分別

聽到唔捨得走都無辨法, 因為已經過晒鐘, 係時侯要影幅大合照了.

第二場的流程與第一場差唔多. 只係明哥喺第二場再分享多兩隻廣東流行曲比大家欣賞. 大家一齊睇下相片先啦.

仲有豬賓都介紹隻ETTA比大家欣賞.

個個會員都好滿意今次我地為大家準備的黑膠喎.

最終玩到18:15先完場, 影埋幅大合照就完結今次的分享會了.

P.S. 昨天在場有多個會員都對REED盤或REED臂極有興趣, 不斷追問售價多少, 睇黎HIENDY好快就有REED的開箱文了...哈哈.

- 完 -

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=#pid2506318

評分

查看全部評分

謝謝各位版主,亞洲影音和樂燊各位前輩在今日非常豐富既黑膠分享,無論貴價舊碟、天價番出碟或平價新碟,都十分詳細討論,特別是罕有粤語黑膠播放,今次真係耳福不少,抵讃

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-11-5 17:02
謝謝各位版主,亞洲影音和樂燊各位前輩在今日非常豐富既黑膠分享,無論貴價舊碟、天價番出碟或平價新碟,都 ...

比隻歸來吧毒死未?

評分

查看全部評分

回復

bigpun1975 發表於 2016-11-5 17:46
比隻歸來吧毒死未?

依隻歸來吧非常罕有,重有得聽埋,巧滿足 ,都是版主好安排
回復

紅茶館改篇自以下呢首日文歌,:
https://youtu.be/dowO1OAygR8
唔知呢首歌係咪原創,但我就鍾意 Connie Francis 首 Teddy
https://youtu.be/7E5onCKNlcE
今天真係有幸參與呢個活動,又可聽靚歌同分享各位前輩的點滴,多謝餅主嘅安排。

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-11-5 17:52
依隻歸來吧非常罕有,重有得聽埋,巧滿足 ,都是版主好安排  ...

第二場聽古巨基添
回復

Dennis 發表於 2016-11-5 18:14
紅茶館改篇自以下呢首日文歌,:
https://youtu.be/dowO1OAygR8
唔知呢首歌係咪原創,但我就鍾意 Connie Fr ...

明哥D廣東膠超正 20161105_180750.jpg

評分

查看全部評分

回復

經這次活動,對黑膠認識又進一步, 更了解到帶動及直驅唱盤結構對音色的影响.

評分

查看全部評分

回復

Reed 3C 應該是帶動(belt) 和惰輪(friction)驅動兩用盤
回復

多謝 Hiendy 的安排可以聽到靚LP,真係唔玩都一定要聽下

Bonus 仲可以聽到一對50萬元以上級別的喇叭缐

評分

查看全部評分

回復

雖然拾幾萬唱盆對於大部份打工仔太貴,但四萬內的Reed旗艦唱臂價錢未算太遙遠。

今日安排非常好,謝謝明哥及Lawrence及Hiendy,睇得出大家真心鍾意聽音樂及玩HiFi。選播的音樂好正。

評分

查看全部評分

回復

ConstantK 發表於 2016-11-5 23:05
雖然拾幾萬唱盆對於大部份打工仔太貴,但四萬內的Reed旗艦唱臂價錢未算太遙遠。

今日安排非常好,謝謝明哥 ...

最緊要你地啱聽.
回復

Bigpun你介紹個隻都好正吖!
聽到咁多位熱愛音樂同黒膠嘅前輩介紹, 獲益良多,同更體驗到黑膠獨特真實感。搞到冇盤都好想開始買碟呢!

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2016-11-5 23:52
最緊要你地啱聽.

非常啱聽呀!
真係想隋入深淵!
回復

tst123 發表於 2016-11-5 22:47
多謝 Hiendy 的安排可以聽到靚LP,真係唔玩都一定要聽下

Bonus 仲可以聽到一對50萬元以上級別的喇叭缐 ...

堅正靚LP,天價唔天價唔係重點,找到伯樂先重要!(我買唔起,聽下當買咗!)
回復

mufans 發表於 2016-11-6 00:07
Bigpun你介紹個隻都好正吖!
聽到咁多位熱愛音樂同黒膠嘅前輩介紹, 獲益良多,同更體驗到黑膠獨特真實感。 ...

買啦, 我都係儲夠50隻先開始買盤買頭.
回復

mufans 發表於 2016-11-6 00:10
非常啱聽呀!
真係想隋入深淵!

都係果句, 儲碟先啦.
回復

racewong 發表於 2016-11-6 00:32
都係果句, 儲碟先啦.

首先多謝亞洲影音提供專業人員、高級器材及場地及珍藏黑膠; hiendy的安排及借出自己的黑膠出來聽,還有借到ERC出版的再版碟來比較。
估唔到黑膠示範會有咁多中文碟聽,攪到我今日想去牀下底揾返d林憶蓮、鄺美雲、陳慧嫻黑膠出來聽!還有兩款再版黑膠的盲測,都是非常有趣。

評分

查看全部評分

回復

tarantino 發表於 2016-11-6 09:38
首先多謝亞洲影音提供專業人員、高級器材及場地及珍藏黑膠; hiendy的安排及借出自己的黑膠出來聽,還有借 ...

中文歌先最好聽呀....

回復

ConstantK 發表於 2016-11-5 23:05

今日安排非常好,謝謝明哥 ...

支Reed 真係好靚
回復