新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12154|回復: 76

[分享] 退燒?!還是不退燒!

早前因工作繁重,有打算退燒之意,器材賣得七七八八,只淨套totaldac同一套TAOC CSR架。
每日返屋企望住上述兩件嘢咁空虛咁坐係度,個心就好想搵啲嘢陪吓佢哋

於事打算入啲入門器材玩吓
無聊上去友情大廈行吓,先去華X聽吓對MB2.5,嘩,比想像中差很多,不過應該係佢哋setting問題同唔係咁想試關係,個sales問我用開咩機同喇叭,我話新仔未玩過,就咁聽佢講對喇叭點威點勁,我話考慮吓先,anyway價錢真係平!MB2.5 $21800/MB3.5 $27800,如果啱夾啱聲,抵玩嘅!
跟住落樓下英X,去到sales問我想搵啲乜,我話想搵喇叭,五六萬內。跟住入HiFi房,見到有對Harbeth SHL-5放一邊,我話都可以試吓呢對喎,咁就用老麥MA6600入門合併來推,CD機係意大利NorthStar入門機。聽咗成粒鐘,試唔同種類嘅音樂,乜都試,真係唔錯!最後當然係寫低送貨地址

喇叭,腳都到位,source用totaldac,差amp,待續⋯⋯

評分

查看全部評分

依對入門野都好正喎.

用咩腳?
回復

racewong 發表於 2016-11-6 10:20
依對入門野都好正喎.

用咩腳?

槍版,我買咗Sound Anchors 3-pole腳
回復

成個星期係度諗用咩Amp推對Harbeth SHL-5好,打算搵高質合併機,心目中有幾部選擇的,例如金仔E-600,Luxman L-590AXII,Mcintosh MA8000咁。後來,發現自己可以多一個選擇,係一部丹麥出產嘅合併機

評分

查看全部評分

回復

姣婆終於再出手。。。
回復

回復

Eric2004 發表於 2016-11-6 10:47
姣婆終於再出手。。。

係,守唔住

評分

查看全部評分

回復

SHL-5 同5 plus 有乜分別 ?
回復

大菠蘿三零零?
回復

回復

very good match  la.

評分

查看全部評分

回復

witon 發表於 2016-11-6 11:39
SHL-5 同5 plus 有乜分別 ?

分別係plus用咗Radial2單元,其他應該無咩轉變。

評分

查看全部評分

回復

期待包膠
回復

某錯
回復

我以為你會UPGRADE ONKAGU添...哈哈.
回復

師兄好策略
退燒 + 返燒 = 洗牌
回復

Diablo 300  夠哂推力。。
希望  唔 好 1,2 個月後  又見到 *退燒 ?! 還是不退燒!...又退燒! *。。。人要  發吓燒  先 健康 架  

評分

查看全部評分

回復

昨天送貨,開箱,上架,是但攞條黑雞電源線開聲,聽啲平時聽開嘅歌曲,第一時間發現係Diablo300嘅控制力十分強,應放得放,應收得收!
先聽一曲2015年AV Show第14首"香江花月夜",嘩,過癮過癮,低頻下潛到位,彈跳力十足,越聽越過癮!
再來一首2012年AV Show第16首"My Way",高頻劃破長空,有激情感無刺耳感,現場氣氛十足!第五首王菲的"矜持",感情十足,背景乾淨寧靜,音色甜美,貴氣十足!

現在這套簡單組合重播出來的音效全面,各方面表現都很好,Diablo300的確比舊Diablo表現更好,小弟遠在2005年購入Diablo來推Rockport Technology Mira,及後Verity Audio Fidelio Encore,當時音源是MBL 1531A,記得當時表現不太理想,可能是夾機問題吧。現在闊別十年再嘗貴豐,那種貴氣豐盛的聲音再次響起,感觸良多呢!

評分

查看全部評分

回復

racewong 發表於 2016-11-6 13:17
我以為你會UPGRADE ONKAGU添...哈哈.

你太睇得起我啦!
回復

傳統英國喇叭應該用香雞腳架正D

評分

查看全部評分

回復