新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: NewsCenter

[商戶廣告] 台灣MPS SGP商城

hksarac 發表於 2016-12-23 20:13
ching,
我發現那條M8-8芯鍍銀線,共有4.8mm^2(平方毫米)約20A,L/N各用一條,跟M6 mk II差不多價錢(168/ ...

師兄,呢個我真係唔知呢,Merry Christmas!  
回復

king0053 發表於 2016-12-23 18:01
老板請問陶宝另一間同是mps 産品,賣價是不一樣貴很多。

我們呢件先系專門零售,另開一間同樣系我地公司。
我們呢間可以優惠D,因為我們要做成專售店

MPS廣州分公司店鋪購買,確保原廠正品
https://sgpmps.taobao.com/
回復

hksarac 發表於 2016-12-23 20:13
ching,
我發現那條M8-8芯鍍銀線,共有4.8mm^2(平方毫米)約20A,L/N各用一條,跟M6 mk II差不多價錢(168/ ...

M-8的8芯是0.6平方*8芯,總計4.8平方;材質為5N無氧銅+32條鍍銀線密纏
聲音特點為:解析度好,人聲高頻會比較明亮,速度會快D

M-6 MK2是5平方*2芯+4平方地線,材質為6N單晶銅
聲音特點為:解析度比M-8好,速度會快過M-8,聲音乾淨清晰,背景安靜靜謐
回復

bigpun1975 發表於 2016-12-24 02:44
有沒有通清、具分析力,給訊源的電源線?

M-8的8芯是0.6平方*8芯,總計4.8平方;材質為5N無氧銅+32條鍍銀線密纏
聲音特點為:解析度好,人聲高頻會比較明亮,速度會快D

M-6 MK2是5平方*2芯+4平方地線,材質為6N單晶銅
聲音特點為:解析度比M-8好,速度會快過M-8,聲音乾淨清晰,背景安靜靜謐

呢2款都OK
回復

foxpzg 發表於 2016-12-24 14:01
聲音特點為:解析度好,人聲高頻會 ...

成品缐呢?
回復

foxpzg 發表於 2016-12-24 14:01
聲音特點為:解析度好,人聲高頻會 ...

鍍銀和純銅,始終聲底都是有別的。
回復

PhantomGTR 發表於 2016-12-16 17:02
呀!!!!!

我早兩日才訂了 M-6MK2 散線,之前又訂了呢 Hercules 頭,諗住集運無出聲添.... ...

MPS 有隻高級的 Hades 电源插 :

http://www.mps96.com.cn/prod_vie ... 26&FId=t3:112:3

Transparent 的 OPUS 旗艦 powercord 好似都係用佢。
回復

CKKeung 發表於 2016-12-24 20:26

我都有一對,實物靚仔個張相好多。不過貴過 hercules 唔少。
回復

一對優惠600人仔

回復

係呢對啦,實物超靚仔。聲音就要留待時間去證明了。

So far 我入咗佢地個D單晶銅線,用咗仲未夠一星期。佢地係細電流既機上,只係一兩日聲音表現已很出色,e.g. power cord for DAC, XLR 等,只係一兩日已好好聲。但對於要食多D電流既機,i.e. pre amp, power amp,聲音就很薄同鷄,看來又要煲多幾星期才有料到。
回復

CKKeung 發表於 2016-12-24 20:26

https://item.taobao.com/item.htm ... &id=44599857890

是的,碳纖維插頭
回復

幫朋友淘左條M-6MK2 加 Hades 頭,睇下有無機會俾朋友前試試佢
回復

我條 DIY MPS power cord (MPS Hercules 頭) 係LPS 到每天24小時咁煲了十日後,放去 preamp 同 power amp 都好,無論 focus, live 感、三頻、details、分析、尾音、泛音、音色等一切都比條用了半年的原裝 Acrolink 4030 II 好好多(大家都係 1.5m)。但價錢都未到 Acrolink 4030II 的一半,呢次看來執到寶!
回復

我都剛剛入多左3條1.5m 散綫。
未買頭。

好似係2代,6n.
回復

colour97 發表於 2017-1-3 00:58
我都剛剛入多左3條1.5m 散綫。
未買頭。

So good!!
條 MPS 同 Acrolink 4030 II 比,最明顯分别係放係 preamp 時,條 MPS 的聲音係明顯生動 live 同層次多。Acrolink 聽人聲時,個歌者好似好眼瞓咁。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-1-3 01:40
So good!!
條 MPS 同 Acrolink 4030 II 比,最明顯分别係放係 preamp 時,條 MPS 的聲音係明顯生動 live  ...

放後級呢?
回復

放後級都係,煲多一兩個月後呢條線仲可以有幾多嘢出嚟呢,看來真係有料到。
回復

我也有一个心願。整條2m 用hades 頭試后級。
如果造低audioart 就好,可以賣出收番幾干蚊。
估計月底會買料。
回復

colour97 發表於 2017-1-3 13:11
我也有一个心願。整條2m 用hades 頭試后級。
如果造低audioart 就好,可以賣出收番幾干蚊。
估計月底會買料 ...

我本來都諗住係咁,賣返條 acrolink 出去,但二手中很多條都無人接.........
回復

遲些買條2m M8鍍銀畀電視用,順便在前級試,這條M8 3~4芯能頂8~10A,打孖上能頂約20A。

再遲些才搞後級
回復