新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: NewsCenter

[商戶廣告] 台灣MPS SGP商城

PhantomGTR 發表於 2017-5-29 17:22
師兄,我仲係一邊接地。

Usually, one side grounding is the best way for work as theoretically it's the normal way to stop the ground loop for generating noise.
回復

clplarry 發表於 2017-5-29 17:30
Usually, one side grounding is the best way for work as theoretically it's the normal way to stop  ...

ic, thanks a lot , c hing!  
BTW, did u make some Teana power cord? If so, would you pls share how the sound is now? 
回復

PhantomGTR 發表於 2017-5-29 17:37
ic, thanks a lot , c hing!   
BTW, did u make some Teana power cord? If so, would you p ...

Sorry, I haven't tried it yet
回復

clplarry 發表於 2017-5-29 17:40
Sorry, I haven't tried it yet

O.. that's pity.  Teana 散線 is limited supply, while the stock lasts.
回復

RS4 發表於 2017-5-29 16:50
師兄你地係接一邊定兩邊?

單邊     
回復

PhantomGTR 發表於 2017-5-29 16:27
師兄,不用將層 foil 來接地,將棉絮入面條金屬線接 Earth 就得了,用條熱縮膠將條 filament 連埋條綠色  ...

有日呀,綿線嗰條一定入啦;反正鉑係Shielding 入埋無衰⋯其實心知可以唔入架,唔係都唔叫强迫症
回復

wesleyii 發表於 2017-5-29 19:23
有日呀,綿線嗰條一定入啦;反正鉑係Shielding 入埋無衰⋯其實心知可以唔入架,唔係都唔叫强迫症{:5_456: ...

Ha-ha, ic ic.  咁有無用熱縮膠套好個一大抽嘢呀?你咁大抽都入到窿,好功夫!
回復

終於將Teana電源線接好,煲了30多小時,和師兄們之前描述差不多,C/P值很高。在CD轉盤比試,比原用的Analysis Plus Power Oval 2 好好多。相信煲耐些,還有進步空間。

評分

查看全部評分

回復

PhantomGTR 發表於 2017-5-29 20:03
Ha-ha, ic ic.  咁有無用熱縮膠套好個一大抽嘢呀?你咁大抽都入到窿,好功夫! ...

有用熱縮通,用左透明,可能用Marco影景深太淺⋯我衰!

縮左就唔大揪,加上我用叉仔, no problem!
回復

wesleyii 發表於 2017-5-29 23:24
有用熱縮通,用左透明,可能用Marco影景深太淺⋯我衰!

縮左就唔大揪,加上我用叉仔, no problem! ...

I c.  雖然俾你呃晒,但真係好心機好手功!
回復

hksarac 發表於 2017-5-24 22:30
香港明天有支付寶了,可上淘寶買野畀錢,連上中銀信用卡,免手續費

有冇多d 資料啊  師兄
回復

jeansky 發表於 2017-5-30 12:18
有冇多d 資料啊  師兄

上google play 下載啦,已經有。
回復

hksarac 發表於 2017-5-30 13:56
上google play 下載啦,已經有。

apple 有冇?
回復

唔知                                         
回復

睇來得我兩邊 ,煲透D得閒再甩開試下先
回復

RS4 發表於 2017-5-30 17:15
睇來得我兩邊 ,煲透D得閒再甩開試下先

我兩邊同一邊都試過,聽唔出有分別,但淘寶位掌柜兄話接兩邊
回復

換個古河鍍銠公試下,高音伸延好似多了少少,低音彈跳多了少少,低音量就少了一點,好唔好真係 a matter of taste, DIY好好玩就係真的
回復

條 Teana 比 m6 要更多時間煲,更反覆,但明顯更好聲。
回復

NanaJohnson@FB 發表於 2017-5-30 17:48
換個古河鍍銠公試下,高音伸延好似多了少少,低音彈跳多了少少,低音量就少了一點,好唔好真係 a matter of ...

師兄,我覺得條線本身好通清下,再加鍍銠會唔會冇咁平衡呢?
回復

RS4 發表於 2017-5-31 22:20
師兄,我覺得條線本身好通清下,再加鍍銠會唔會冇咁平衡呢?

條線真係好清,so far 尚欠肉地同韻味,仲有排煲,之前就算 m6 係兩三個月仲係到變,越變越正。我打算一兩個月內乜都唔郁唔攪,睇佢變到乜嘢聲出嚟先再攪。
回復