新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: NewsCenter

[商戶廣告] 台灣MPS SGP商城

MPS-M8鍍銀線,2.4mm^2 ≦ 10A

MPS-M8鍍銀線,2.4mm^2 ≦ 10A

靚仔嘛??

M6-mk2已到手,又要慢慢接
回復

hksarac 發表於 2017-1-17 17:39
靚仔嘛??

M6-mk2已到手,又要慢慢接

師兄自己整?定買成品線?
回復

早幾日將條 MPS power cord 同馬 sir 條平版單晶銀 power cord 插係 dac 同 pre amp 到比較。威馬條線係通透一點,但中低頻明顯 roll off 得快 D,餘韻同尾音相對少好多,而力度相約。估唔到原來銀線係訊號線上的特性,係 power cord 上都有相約的效果。

係呢幾日的比較過程中,還發現在咗一D 嘢:

1) 因為我有三條 (長中短) MPS M6 II 的 power cord,兩條係 Hercules 頭,一條係 Hades 頭 (有碳纖)。Hercules 頭的聲同馬 sir 條平版單晶銀線的聲分別大一點。Hades 碳纖頭那條的聲同馬sir條線 (都係碳纖頭) 真係叮噹馬頭。

2) 條 MPS 插咗係 power amp 一日後,已聽到聲音的變化,我想很快可以修正成果。我想,一開始插係其他電流大既嘢到煲下先,e.g 拖板,LPS。不然新線就插 power amp 既話,煲線時的聲真係幾難聽。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-1-17 17:42
師兄自己整?定買成品線?

GTR ching,
自己整的,M8無網送,自己買2m網套上去
回復

PhantomGTR 發表於 2017-1-17 17:48
早幾日將條 MPS power cord 同馬 sir 條平版單晶銀 power cord 插係 dac 同 pre amp 到比較。威馬條線係通 ...

即是超值啦
回復

條 power cord 線係幾好嘢又幾好聲,現在係未夠那單晶銀咁通透,又唔係分析力唔夠個種,呢聲都係到,但係覺得唔夠通透,應該係同銀線的尾音相收得較快有關。

同埋,呢兩條線,用佢嚟插 LPS (for nas, modem, router) , Fanless LPS 等,明顯比我以前呢線好聲有感情,大細聲清楚咗,起承轉合明顯好多。
回復

過了一個月,寫少少嘢先。

我做了三條線給解碼、前、後級。當初分別插在不同機上,新線在細電流既機上(如解碼)只一兩日已好好聲。但對於大電流既機(如前、後級),聲音就很薄同鷄仔聲。那時插在長開的線性電煲十日,用在前級的表現就十分了得,明顯音樂生猛活潑,分析力弱音大細聲起承合力度音場上等等都遠全面比我之前的貴幾倍名廠線好。簡單講,以前的線覺得個歌手很渴睡。不過這時插 power amp 仍然一樣的差。如是者又煲多七天八天,用在後級上才有正常聲。

去到大概廿天之後,解碼、前、後級都用這線,沒有過量或縛手縛腳的感覺。無論聚焦、生動感、三頻、細節、分析、尾音、泛音、音色、空間感等等一切都比以前的好太多。

大約三週,過了兩晚常見的衰聲期後,現在很好聲了,再大聲了一點,更清楚乾淨,鏗鏘有力、背景更靜,最後這幾天條線像是入了直路可以儘情發力咁,每天都聽到明顯進展。不過因為泛音細節三頻空間感等等都改變中,音場位置及聚焦仍都在變。但辛苦同耐心換來的效果真係翻幾翻。

在煲線時插在LPS,同樣明顯比那些外國線感性動人,起承轉合更明顯。過年後要入貨給 LPS,因為很懷念插在LPS 上那真摯動人的聲。
回復

我暫時駁好一條給後級用,只煲了十多小時,今早聽了幾首,M8鍍銀前,M6後,都有正面反應,場面深闊,爽快,是快線來的。還有線在手,會駁給拖板過兩天只駁給後級聽聽

評分

查看全部評分

回復

昨天將一條M6 MK2插入後,一條插前,將M8鍍銀插解碼。初時只插後級沒改變太多,但多插一條前前,感覺力水是大了很多,除了音量要少1db,連 gain都要調低0.5db,音場更深,更闊少少,空間空氣感都多了少許,低頻量也是多了少許,很有驚喜。遲些還要造幾條牆去電 filter和拖板。可能用鍍銀M8打孖上給前級。
回復

我都訂了3米M6MK2潘生一如以往剪多的,一條放前級另一放在合併,没有煲的開聲后音場大了,能量感gain都大了,以前是用inakustik单枝及多蕊完全被殺底的。
回復

king0053 發表於 2017-1-28 10:19
我都訂了3米M6MK2潘生一如以往剪多的,一條放前級另一放在合併,没有煲的開聲后音場大了,能量感gain都大了 ...

請問師兄的 inakustik 係乜 model 及大約幾錢的?
回復

各位,用后級現在表現如何?mk6 加hades.
回復

AC2502 $100/呎
回復

Got it, thanks!
回復

colour97 發表於 2017-1-29 01:52
各位,用后級現在表現如何?mk6 加hades.

新線插入去時呢聲不大討好,幾雞仔聲,煲開後不能拔返出嚟。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-1-29 12:51
新線插入去時呢聲不大討好,幾雞仔聲,煲開後不能拔返出嚟。

多謝你評論,會著手入一對2m去代替

audioart.
回復

colour97 發表於 2017-1-30 10:21
多謝你評論,會著手入一對2m去代替

audioart.

我的 power cord 有 NBS Omega 4, VDH Mainstream Hybrid, Zonotone (忘了model),Acrolink 4020 III, 4030 II, 威馬平版單晶銀,全都遠遠比下去,not even close to the performance of this cables,最近的係馬 sir ,個條。

如果按這線的結構,我懷疑用嚟做喇叭線先係佢最大功效!
回復

我一早已用緊做嗽吧線。
你講个的牌子幾多錢?最近都駛左好多錢,
回復

colour97 發表於 2017-1-30 12:07
我一早已用緊做嗽吧線。
你講个的牌子幾多錢?最近都駛左好多錢,

最平都兩倍價錢,最貴的好多倍。
我仲未用係喇叭線,所以只能懷疑。如果師兄唔介意,不如分享下你用佢做喇叭線後有乜發現?
回復

如果用mk6做嗽吧線,3條蕊有1條無用的。
其實我也最近很少開大嗽吧听,未煲好。
初听已好吸引,很收身,分離度好清楚,个image 好清晰。
很中性。但可能過2个月,听感會更多。
初步很滿意。
回復