新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 12062|回復: 15

[CAS] Sound Galleries SGMS 之進入全Server化年代

前言:
小的是實體CD擁護者,相比時下發燒友以其他如LP,File作為媒體,CD有著方便及質素上的平衡性。
一直都有留意Music server的發展,本身都有一部不錯的Custom made audio PC作為Hires audio file播發之用,但9成9時間都只係聽返CD。
要一個如我以Cd為主的玩家介紹Music Server,lee一部Server一定要好出類拔萃同最緊要係能夠徹底地KO Cdp咁我先至會服。

機緣巧合在冇預計情況下我聽過這部SGMS三次之多。

第一次係Ben sir到剛貨之時能夠一睹這部價值6位數字之music server,
外型四四方方擺明係一部電腦0既外貌(我諗冇人唔知部SGMS確實係一部電腦掛)細看之下機箱並唔係市面可找到的薄薄鋁板設計,厚身鋁板,夾口滑溜比我first impression係幾夠穩陣。
開聲聽聽先,質素係預期中的好,當然要好la,收得你咁0既價錢同時又有Ben sir把尾門。
聽感係唔錯都留下幾好印像,亦第一次認識Roon server,界面美觀又簡單易明,但係到這個價位要介紹人買部電腦好似有點難以開口。

第二次係經過Ben sir office想向佢請教一下喇叭同Amp配搭的問題,咁arm廠方send左個update比SGMS,針對Dac配搭而作出優化的tailor made update,今次同場還有一部brand A的電池供電大佬streamer可以比較一下。
對比起第一次的聽感,今次colorful方面提升,背景黑得泥而又唔會有沈悶的感覺(第一次聽都係黑但唔夠生猛)
靜而黑的backstage跟電池供電的streamer比較是不相伯仲,但是動態,detail方面比起對手是明顯尤勝一籌。
始終6位數0既Music server聽左已經夠皮la,冇可能動搖唔到我對Cd 0既專一。

第三次係Ben sir邀請小的去比較一下Cd playback同Cd file ripping PK battle,拎左幾隻常聽0既Cd去rip file同cd playback作比較。
這一部分我是蠻有信心的,在Ben sir office已經有無數次經驗,再好0既server/streamer playback都比唔上一套優質0既Cd/Sacd+Dac combo.
聽左頭幾take Accardo plays Four seasons,一如所料Cd playback重係贏,在同一組合下Cd出來的coloring, micro dynamics都精彩過Streamer,預左嫁啦Cd廿幾三十年副牌坊咁易比你D高科技打沈。
咪住,件事原來完,Cd ripping之前重未做消磁同除靜電的動作,不如試試做完treatment再聽聽。
同一組樂曲再Rip再比較過,今次0既表現絕對改變左我對Music Server 0既睇法。在這個回合SGMS作出反擊,先欠缺的活躍感,流暢感出現返。
在相同condition下測試,做完treatment的Cd playback雖然比先前靜及更立體,但照樣比對方全面地fight back, Cd先前的優勢完全佔不到著數,而基礎上noise floor很低的SGMS加上帶有活生感覺的重現今次我終於要服氣了。

總結:
在播放hires files,Cas優勢是輕而易舉,重點是source本身而不是在player方面。
要在Cd format 16/44.1這個框框內Player/Streamer要勝過Cdp是有相當難度。(最誇張經驗是brand L的英國仔streamer,中價位$40000左右的價錢可以及唔上一部Dvd player播放Cd)
今次經驗得出了幾個重點
1. Cd/Sacd ripping前唔可以懶,要做好所有消磁,除靜電工夫先好放入去rip.
2. SGMS這個structure是我覺得幾討好的,把歌曲存係機內不經Nas,重點fine tune一部機唔需要把整個home network 遷就2ch playback要由頭到尾upgrade.
3. 價錢雖然唔是平民級數,但係能夠勝過Cdp這個終極測試代表Cas跨進了一大步。雖然測試所用的Cdp跟本文主角SGMS價錢有明顯差距,
但是該cdp在以前測試中地位一直都未被任何Cas威脅到,當中有平有貴。我都好有興趣如果公平地用一部6位價錢的Cdp出賽結果會係點呢?

評分

查看全部評分

我都係cd 忠實fans.  SGMS 是令我開始改变對CAS 印象的產品。我都好有興趣知道SGMS跟6位數字cd 轉盤比拼的结果……
回復

幾年前提出rip碟前要做好預備工夫,實俾人鬧到上火星......
回復

diamondblack 發表於 2016-11-12 06:26
幾年前提出rip碟前要做好預備工夫,實俾人鬧到上火星......

我地俾人鬧咗幾年了,但照做可也。  
回復

請問樓主用開咩cd system?
回復

jules 發表於 2016-11-12 02:06
我都係cd 忠實fans.  SGMS 是令我開始改变對CAS 印象的產品。我都好有興趣知道SGMS跟6位數字cd 轉盤比拼的 ...

以前我帶過電腦到Ben Lau 處比較,他當時用的 MSB data/DAC player 可以直讀24/176.4 192 DVD ROM 及16/44.1 CD. 當時的聆聽筆記是每一聲軌總体都是電腦勝,是多少和那方面而已。當然聆聽者對何謂正確聲音的理解不同,得出的結論也是不同的。電腦用作比較的聲軌是從這些DVD ROM 和 CD rip 過去的。
回復

樓主有提過L牌streamer,如果只係以streamer network stream播files本身同cd機播cd比較,其實並不太適合。streamer,投射落cd機嘅結構其實只係cd機嘅光頭pickup到dac前嘅一部份。樓主前文講過rip cd時處理方法對重播效果嘅影響,其實就係單就files同cd而言,不盡相同。

並非為L牌說話,只係如果喺cas/fas/network streaming盤古初開嘅時期以聽感作比較,有啲係喺摸索階段就判咗cas/fas/network streaming永不超生。
回復

請問比較的 CD轉盤是什麼? CD 轉盤對播放出來的效果影響很大。
回復

eds60 發表於 2016-11-12 09:20
請問比較的 CD轉盤是什麼? CD 轉盤對播放出來的效果影響很大。

Yes, ordinary CD players have limitations such as clocking, vibration, filters that introduce compression, artefacts and distortion.
Current vintage and expensive players overcome such limitations by a buffer stage and on the fly resampling.
回復

有無聽upsample dsd 512?運用到電腦的強大運算能力先可能突破cd機
回復

Wing1238 發表於 2016-11-12 07:58
請問樓主用開咩cd system?

本身我用緊Msb CD+DAC combo
回復

momei 發表於 2016-11-12 09:04
以前我帶過電腦到Ben Lau 處比較,他當時用的 MSB data/DAC player 可以直讀24/176.4 192 DVD ROM 及16/4 ...

勝負要睇你向那方面睇
論背景o既Dark,高低o既extends一部tune得好o既Audio PC都有一定級數,以Darkness方面係會輕易勝過CD.
但係音效幾好都缺少了本身音樂本質應有o既內涵,硬係少左一些色彩,同一首曲cdp播會更有感情.
上面係以前在Ben sir office的個人體會,在SGMS以前未親身聽過有一部Streaner/Audio PC可以係這方面勝過hiend Cdp.
回復

eds60 發表於 2016-11-12 09:20

比較是用Rockna CD transport

評分

查看全部評分

回復

diamondblack 發表於 2016-11-12 09:18
樓主有提過L牌streamer,如果只係以streamer network stream播files本身同cd機播cd比較,其實並不太適合。s ...

玩Streamer存在著頗多o既變數,玩得好聲確係唔易.
比較Streamer及Cdp用同一隻碟未必公平,只是結果係幾意想不到.
回復

""但係音效幾好都缺少了本身音樂本質應有o既內涵,硬係少左一些色彩,同一首曲cdp播會更有感情.""

Didn't read your post yesterday evening because I went to a concert.
A CD player rendering native 16/44.1 encompasses the limitations of this format. The bald and bare sound, brittleness and high frequency compression are common traits of CD that rob the music's liveliness and engaging emotions.
Current vintage players resample the native recording by much higher frequency filters and algorithms that add interpolating digits.
The Sound Galleries Music Server resamples tracks to DSD512 (it incorporates HQ Player developed by Miska). This may well be one of the reasons why it sounds truer to live than CD.
The Master Quality Authenticated (MQA) in a way resamples old CD recordings and corrects similar faults induced by early ADC in those days.
Basic CD player without resampling function in my view is out already.
回復

回復