新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Rollei1

[喇叭] Kharma S7 or DB7 or JM Lab Utopia Diablo or B&W 804D3

細tec 發表於 2016-11-17 20:27
要部DIABLO 300去推KHARMA MINI或MIDI,即叫樓主換埋AMP啫。

細TEC兄 ,要毒樓主緊係要重手的

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2016-11-17 20:42
上得呢度問意見嘅師兄都預佐被毒到死去活來啦!  

不過 150呎樓下玩 Midi 係惡搞D,  ...

大煲三百都係勉強.......真係好毒呀

評分

查看全部評分

回復

smalltiger 發表於 2016-11-18 16:45
細TEC兄 ,要毒樓主緊係要重手的

小虎兄....好似重手D喔

評分

查看全部評分

回復

yhyueng 發表於 2016-11-18 17:02
小虎兄....好似重手D喔

當然是越快樂就越好
回復

離坐位5,6尺玩diablo書架都夠,我同樓主差不多大小,我用1008低音都覺得有點多了,聲音放好過收,收低音其他方面都會受影響
回復

我識個高人在10尺X 10尺空間用Goldmund 22H,Telos 2500推500磅重Kharma大肥婆……低至超低頻極震撼兼收放快如閃電全無半點Booming,可能我見識小在未聽前打句問句一定不会相信

評分

查看全部評分

回復

westdoor 發表於 2016-11-18 20:24
我識個高人在10尺X 10尺空間用Goldmund 22H,Telos 2500推500磅重Kharma大肥婆……低至超低頻極震撼兼收放快 ...

這是高手高高手久經鍛練的超難度動作, 吾易學好危險架。

評分

查看全部評分

回復

Any comments on Marten Design Miles 5?
回復

Rollei1 發表於 2016-11-21 21:11
Any comments on Marten Design Miles 5?

Miles 5 小弟聽過幾趟,聲音清晰通透, 在150 呎有限空間及用大煲三百策動兩個因素都有點保留。 個人喜好它似未能如 S7 那般容易感動人心。 S7 唯一缺點係吾會有強橫動態,除此之外在這價位冇投訴啦。

評分

查看全部評分

回復

地方150呎書架会好一點
回復

CheungTszCh@FB 發表於 2016-11-18 19:33
離坐位5,6尺玩diablo書架都夠,我同樓主差不多大小,我用1008低音都覺得有點多了,聲音放好過收,收低音其 ...

完全同意
回復

May I ask what c hing finally bought? I am looking for a floor stand as well.
回復

Kharma S7 ......
回復

How is the result so far and do you like it?

Any photo to share?  As said, I am in a very very similar situation now but a bit incline to go for DB7.
回復

willip 發表於 2017-7-11 12:58
How is the result so far and do you like it?

Any photo to share?  As said, I am in a very very si ...

中環凌智咪有對S7囉.
回復

racewong 發表於 2017-7-11 13:58
中環凌智咪有對S7囉.

Actually who is the Kharma dealer and reseller in HK now?  Heard Absolute no longer the official one??
回復

willip 發表於 2017-7-12 11:35
Actually who is the Kharma dealer and reseller in HK now?  Heard Absolute no longer the official o ...

題外話,作為消費者,品牌每兩三年轉一次代理真係好令人煩惱,亦會令品牌的價值及市場佔有率下降,係捨本逐末o既做法,因為用家好容易變孤兒。請師兄見諒,實在不吐不快。
回復

waikeywi 發表於 2017-7-12 12:01
題外話,作為消費者,品牌每兩三年轉一次代理真係好令人煩惱,亦會令品牌的價值及市場佔有率下降,係捨本 ...

依個係世界性問題. 唔係單一間廠可以控制到.
回復

前幾天看到Absolute 的demo大肥婆賣出。
回復

Rollei1 發表於 2016-11-21 21:11

我用咗Miles 5幾年,陶瓷單元聲音高貴優逸,2個7寸單元嫌低音在我280呎客廳稍嫌不足,如要低音深潜埋身相信Miles 5比唔到你,但對喇叭相比B&W804D就一定高班好多。
回復