新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7331|回復: 28

[CAS] 處女POST - 劍橋851N

小弟第一次出POST,因為放3天大假無野做,試下出下POST玩下, 分享下玩CAS的經驗。

羊仔去劍橋之前用開Auralic Aries+李嘉誠3號, 後來經老友介紹同埋見到隔離台有Ching介紹851N, 所以膽粗粗換機玩下。在玩了約3個月時間之後, 越來越發覺真係性價比很高。以往以為Auralic性價比已經好高,從來無想過851N可以好甘多。原本對Cambridge D機無咩好感,但因為同價格的好選擇不多,而我自己有聽 NAS/TIDAL/MOOV, 而851N 又可以玩Airplay,所以就選擇左851N了。

當時回家一開機的時候已經覺得整個畫面撐大做好多,密度比之前的配搭好一些,有提升。 再聽多10來天之後發現那些肉地慢慢的在增加。 3個月的今天, 在一輪換線,加補品的情況下,整體的低頻,密度和音樂感都已經出曬。場面和定位都好好, 雖然不知道是補品的功效定煲機煲出來的功力, 某個程度上來說, 現在聽Tidal的時候絕對可以同一部4-5皮的CD機來比較。 以我前後投資的金額去計數的話大概是2萬幾都算幾值得玩。 個種密度真係有時候聽到都會起雞皮。

小弟處女作,文筆不是太好,希望各位Ching有怪莫怪,歡迎各位有贊有彈,定當受教!

評分

查看全部評分

好野來,多謝分享
回復

黑色...型仔   啲
回復

支持處女.
回復

白色个部系咩来噶?
回復

Eric2004 發表於 2016-11-16 18:01
黑色...型仔   啲

引死eric師兄~
回復

多謝分享

小弟都係新仔來的,都想整返部機仔,可以用電話無線聽歌,感覺好聲又好爽咁

劍橋係CP高
回復

851N 係可以玩到好靚声
回復

Thanks for your simple report.  CA 851N is also in my target.
回復

多謝分享。
回復

師兄可以pm我價錢及在那店買, thanks for share!
回復

C兄,和auralic aries比較,聽感主要分別在那?
回復

mayapop 發表於 2016-11-16 18:38
白色个部系咩来噶?

Ching 講緊呢部? 呢部野系 PPA Switch
講開就講下, 呢部野都幾神奇, 用同唔用分別都好大。跟住系D whatsapp 群組見到有Ching 叫玩Double Run 打孖上, 所以後來再入手一部, 估唔到中可以再進一步, 低頻同音場都再改善。 CP算好高。

其他補品我仲換左條LAN Cable 同 PC, 目前都幾滿意效果。 遲D打算再入手LAN Filter,到時再報告。
回復

happy_teacher 發表於 2016-11-17 08:42
師兄可以pm我價錢及在那店買, thanks for share!

價格是1萬中唔到啦。
回復

Joey28 發表於 2016-11-17 08:52
C兄,和auralic aries比較,聽感主要分別在那?

同羊比, 就分別都幾大, 羊+李嘉誠 的感覺就粗D, 同窄左D, 如果不比較的話聲音都算過得去。
851N 就明顯高班一些, 特別系密度十分不錯。筆直唔高的話, 絕對可以試下!
回復

其實我都係851n 既用家 價錢唔係太親民,但感覺比pionner 好...因為中文\日文\簡體\字既問題,cambridge 係可以show到哂出來
回復

wuying908 發表於 2016-11-17 13:10
其實我都係851n 既用家  價錢唔係太親民,但感覺比pionner 好...因為中文\日文\簡體\字既問題,camb ...

甘都係, 始終N70 系平D, 不過其實以價格論聲音, 851N算很不錯了。 而且功能又穩定, 這個好重要。
回復

MDee 發表於 2016-11-17 13:01
Ching 講緊呢部? 呢部野系 PPA Switch
講開就講下, 呢部野都幾神奇, 用同唔用分別都好大。跟住系D w ...

double 上?咁都得?!
回復

MDee 發表於 2016-11-17 13:26
甘都係, 始終N70 系平D, 不過其實以價格論聲音, 851N算很不錯了。 而且功能又穩定, 這個好重要。 ...

以前佢既840a \c  cd\ 合併機都試過玩 , 以聲論價,真係不過不失,個機款又唔錯   其實我好早期都有整左個開箱文, 不過非常簡單,依部我之前用係dsd 128 使用上好似未support, dsd64 wav aiff flac 大多數都無問題, 不過就係佢個原裝remote 有時比較難使用,我都唔成日襟得幾個制, 就用ipad 算
回復

wuying908 發表於 2016-11-17 13:32
以前佢既840a \c  cd\ 合併機都試過玩 , 以聲論價,真係不過不失,個機款又唔錯   其實我好早期都 ...

系呀, 我都系用Pad Pad多, 感覺方便很多, 而且多數TIDAL,所以就更加用PAD多了。
回復