新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 16302|回復: 59

[喇叭] B&W 802D3 唔係黑色!

新仔出 post,有咩唔識講錯野,還望各位多多包涵

好多年都係用 B&O,唔係B&W。AV,聽歌一套過。雖然都有買吓靚電線,電處,但係都唔算係咩發燒。直到一年前聽過朋友套 Focal Utopia,開始發覺不停 upgrade B&O 都幾笨,並唔係唔好聲,而係價錢高但價值低。
咁樣就開始換機。其實臀部痕癢亦係有跡可尋,因為早喺 2013年已經join 咗 Hiendy睇文。

由於係年紀大嘅新手,耳仔有要求但又苦無經驗,所以買來買去都唔係好啱心水,一年內前前後後都換唔少機,浪費唔少時間金錢,香港又唔興 home trial,特別係線材,所以撞板多過食飯,簡直係迷途羔羊。

後來聽多咗唔同 Systems,睇咗好多呢度啲師兄以前嘅 posts,再日日蒲外國唔同嘅 forums,慢慢知道唔同牌子嘅特性,開始知道自己想搵咩聲,落手就開始重,最終入手 Devialet 之後索性換對靚啲嘅喇叭。本來係想買 Magico S3, 但聽過對 802都唔錯,幾啱自己喜好,又配合返中置都係B&W,代理又有我想要嘅色現貨,所以就買咗。

雖然唔係咩天價設備,都已經覺得一年來行咗唔少路,估都估唔到會用咁多錢,好似鬼上身咁,但係過程係開心過癮嘅。

仲有好多撞板經驗,但相信寫太長都無人會睇,等經驗豐富啲再同各位分享吓。

下一步會買部靚啲嘅 streamer,同埋想換 Devialet 條電源,不過會等埋 Shunyata 條級數接近 Sigma 嘅 Devialet 線出咗先會再諗 Shunyata 定係 SR,再之後都應該係......停燒。

多謝各位收看

四條大漢落住雨要抬每隻 95KG 嘅喇叭上樓梯,幾金㗎。

原廠個底有轆,方便出盒。

完成圖。

完成圖。

完成圖。

評分

查看全部評分

801d3 15寸的低音{:1_690:
回復

乜色唔梗要,一定靚音色

評分

查看全部評分

回復

You are an audiophile and would spend much more money and time on this hobby. But it is good to your health and your life. Enjoy!

評分

查看全部評分

回復

恭喜恭喜
呢度咁毒,想退燒有難度

評分

查看全部評分

回復

恭喜找到心頭好
我都想要呀!但係有803 我就滿足喇~

評分

查看全部評分

回復

右邊仲有對804D3? 唔係用來做後置嘛?
回復

師兄,devialet pro會有streamer ,唔使買了
回復

henrykee 發表於 2016-11-22 21:29
師兄,devialet pro會有streamer ,唔使買了

Sorry, Kent told that the Devialet streamer board is still in the design stage.

評分

查看全部評分

回復

ConstantK 發表於 2016-11-22 21:30
Sorry, Kent told that the Devialet streamer board is still in the design stage.

Oh really?
回復

By the way. Your b&w setup is really nice. Really hosinmo

評分

查看全部評分

回復

多謝各位師兄。

streamer 有排等,不過時光飛逝,講講吓就到。如果質素高,估計內置後線路直通,連線都慳返又確係好喎。不過一定唔會 support Roon.....

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄,師兄家環境都很好,玩大座地,應效果很正面

評分

查看全部評分

回復

CBTS 發表於 2016-11-22 21:08
右邊仲有對804D3? 唔係用來做後置嘛?

邊有咁吋呀,你睇隻 subwoofer 係博物館展品就知對AV已經唔係好講究,有7.1就算啦。後置係 kef R800ds。
後面對 803d2 準備賣㗎。

評分

查看全部評分

回復

wuying908 發表於 2016-11-22 21:56
恭喜師兄,師兄家環境都很好,玩大座地,應效果很正面

效果的確唔錯㗎,跟足廠商話聆聽位離喇叭最少9呎6吋,toe in 至後腦大概 18吋,3D 聲效自然呈現

不過要煲幾百個鐘

評分

查看全部評分

回復

starck 發表於 2016-11-22 22:06
效果的確唔錯㗎,跟足廠商話聆聽位離喇叭最少9呎6吋,toe in 至後腦大概 18吋,3D 聲效自然呈現 ...

幾佰粒鐘聽鐘意既歌,其實好易過
回復

我和樓主一樣也是用devialet推B&W 。不過喇叭是樓主對後置喇叭804D2....
回復

Congratulation!! You can enjoy a fantastic HiFi!! Wonderful!!

評分

查看全部評分

回復

sasihara 發表於 2016-11-22 22:20
我和樓主一樣也是用devialet推B&W 。不過喇叭是樓主對後置喇叭804D2....

唔好咁講,調得好咩器材都好聲。禾調得唔好先要靠器材

評分

查看全部評分

回復

恭喜師兄
不過師兄話下一步係退燒,真係有啲難,因為呢度仲有黑膠會、地盒會.... 等緊師兄
回復