新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 3577|回復: 14

[官方活動] [花絮及討論區] 首次耳機聚會- ULTRASONE JULIBEE

昨天對我來說,  簡直就是耳機日, 下午ECT在銅鑼灣舉行了ULTRASONE JULIBEE發佈會, 是次發報會由ECT代表RAYMOND為大家講解今次主角的特點.

ECT攪發佈, 當然唔少得靚靚MODEL啦 .

完左這邊發佈, 就要過番DMA CAFE準備夜晚的HIENDY耳機EVENT.

一上到去已經見到ECT已為各會員準備緊耳機及耳擴等等設備, 放在枱上.

IMGP0514.JPG IMGP0538.JPG

至於DMA CAFE, 我都係第二次上黎依度, 今次我發覺這間CAFE有好多好玩既設施比客人. 好似

ECT代理既一系列耳機, 無論係1入耳或是耳牛. 都有好多款比客人試玩.

等到19:00, 都係由ECT RAYMOND為大家簡介今次主角ULTRASONE JULIBEE的設計特性.

各位會員都好專心聽書喎.

RAYMOND介紹完後, D會員已經急不及待咁選擇心儀的耳機測試了.

在場的會員, 個個都帶埋自己的私伙配件到場,

我都係第一次參與耳機聚會, 覺得好得意, 個個試完都比隔離既會員聽下, 好鬼開心.

最後當然要影番幅大合照啦.

*** 鎗王後記

HIENDY第一次攪耳機活動, 我本來只係諗到, 介紹最頂級的耳機比HIENDY的兩聲道發燒友, 感受一下現今耳機在音質聲效方面已經去到咩境界.

估唔到, 今次的聚會令我自己都中左耳機毒. 尤其係耳機這類型的耳機聚會, 個個都帶配好多耳機配件, 一盒盒咁放晒喺枱面, 試完條線, 又可以試耳擴, 又可以試DAC, 換線過程比兩聲道簡單容易得多. 好快你就可以試出自己鐘意的音質聽效. 簡單直接.

加上這次的主角JULIBEE, 我自己就好鐘意用HUGO TT推JULIBEE的表現, 不過在兩聲道來說, 如果個SOURCE可以再攪HI-END D, 用部十萬蚊左右的CDP 或 MUSIC SEVER, 再使用最靚的HS FILE, 可諗真係可以毒死好多兩聲道玩家.

期望下次可以快D同ECT再合作, 攪多場最燒耳機聚會就好啦.

---------------------------------- 完-----------------------------------------------

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;extra=#pid2521447

評分

查看全部評分

FungLikKang@FB : Thank you for the invitation, the headphone is great, the food is delicious......my pocket will be empty.

t1174: Ching 中毒出手了?

FungLikKang@FB: 身邊有兩人陣亡!!

racewong: 咁快手?

t1174: 唔奇,ultrasone edition 系列一向聲音好特別,中招就中,但唔中好易說得出缺點一堆。

t1174: 不過餅主有冇感覺今次活動感覺同平時活動好不同呢,除了靜得多外。
耳機產品眾會和喇叭的好多方面大不同。

FungLikKang@FB: 喜愛得Ultrasone的....必是死忠!!

lwt: C兄同ED5Limited點比呢

FungLikKang@FB: 今次只聽了幾分鐘初感是新的比較平易近....音埸還是那闊....低頻Hugo未能把它推好!!

nickif: 今次這支4萬多的Ultrasone可以“隱約”聽出本身素質很高,聲底中性,透明度極佳。用“隱約”二字實屬無奈,因為這個級別的耳機需要一定級別的前端先可以發揮,甚至電源、線材等附件都馬虎不得。今次聚會最高等級的前端是Hugo TT+ Macbook pro,雖說已經可以驅動但是遠未到驅動好的地步。

另外Ultrasone的校聲比較特別,高頻金屬聲強,就算去到頂級依然如此,看來是單元本身的特質。與其他“傳統”品牌相比,聲音”特另獨行“,調整不好容易不耐聽,需要注意。

nickif: 其實我喜歡ED5多些...
回復

真係好好玩。   
回復

你有無中毒先?
回復

好很想買AK 320 加docking
回復

bigpun1975 發表於 2016-11-25 14:40
好很想買AK 320 加docking

我反而對隻JULIBEE有興趣喎.
回復

racewong 發表於 2016-11-25 14:45
我反而對隻JULIBEE有興趣喎.

應該不會吧,其實大把原同耳機,餅主唔好心急
回復

t1174 發表於 2016-11-25 15:33
應該不會吧,其實大把原同耳機,餅主唔好心急

放心啦, 我當然會試晒最頂級的耳機, 先決定買邊隻啦.
回復

IMG_4053.JPG IMG_4054.JPG
回復

racewong 發表於 2016-11-25 15:50
放心啦, 我當然會試晒最頂級的耳機, 先決定買邊隻啦.

其實不一定要頂級,就好像說你家入到 20.7 不是問題,但只反而比你現在差一樣。

25 又或是 ultrasone 是比較特別,dap 也叫推動到,大多頂級耳機有很多推動和更重要配合音色問題。主因其一是耳機對音樂的適應性不級喇喇闊,同時耳機在聲場形成同可做到的結果也大有不同。
回復

t1174 發表於 2016-11-26 01:21
其實不一定要頂級,就好像說你家入到 20.7 不是問題,但只反而比你現在差一樣。

25 又或是 ultrasone 是 ...

有Ect, 大把耳機可以試清楚啦
回復

首先要多謝HIENDY同ECT搞D個別開生面嘅耳機活動,另我可以聽到一對四皮幾嘢嘅耳機,同我聽開果對完全係兩個世界,不過要聽到Ultrasone JULIBEE最靚聲一面,肯定要比Hugo tt嚟推,其他嘅播放機頂多使出JULIBEE 6-7成實力.最後要多謝DMA CAFE整左好多美食同飲品,同埋RAYMOND嘅悉心講解,吾知HIENDY幾時再會搞D類型活動呢?

回復

環境、食物、器材都好好,下次一定再參加
回復

多謝主辦方-Hiendy 及 ECT,帶給大家一個愉快的晚上

Jb 25th 及 8ex 聲音表現很好,有耳目一新感

期待日後有更多類似活動
回復

johnmo 發表於 2016-11-27 00:03
多謝主辦方-Hiendy 及 ECT,帶給大家一個愉快的晚上

Jb 25th 及 8ex 聲音表現很好,有耳目一新感

我都覺得好好玩.

等我同ECT再夾多D耳機活動先.
回復