febytam 發表於 2014-4-9 02:01:13

DIY電暖爐Aleph 5

其實砌依部Aleph 5比之前分享過的Aleph P還早. 2004年膽粗粗係Diyzone購入套件. 砌既時間用左幾個禮拜. 亦用心機最多. 剩調教Bias已用上多個晚上以調到左右四板board共12支fet管以達到一致電壓+-少於5%. 依樣係最緊要. 坊間有很多人砌過依套kit, 小弟亦有幸睇過聽過度過, 質素分別差距很大, 聲音亦有高低差別.
此電暖爐於25C室温開着2小時, 散熱溫度有55C而不會再熱下去. 相差25-30c亦係設計者Nelson pass既標準.

謝謝收看.{:5_466:}

hifi.club 發表於 2014-4-9 02:32:44

師兄好有心機!多謝分享!{:5_103:}

fm31331 發表於 2014-4-9 06:41:01

好勁!{:5_167:}

CKKeung 發表於 2014-4-9 07:54:09

師兄好有心機!多謝分享! x2{:5_167:}

corolladv 發表於 2014-4-9 08:41:16

{:7_885:} ching 利害

sunny14148 發表於 2014-4-9 08:54:31

febytam兄,真好心機,看了之後,真是挑起小弟放棄了十幾年的DIY引。{:5_540:}

www77 發表於 2014-4-9 09:14:29

{:5_167:}{:5_201:}

hon328 發表於 2014-4-10 15:25:01

多謝分享{:5_165:}

Hammondlo 發表於 2014-4-10 20:11:46

ching!好勁!

kelvin99 發表於 2014-4-10 22:05:23

{:5_167:}勁!!!想問吓全套kit大約幾多錢?

febytam 發表於 2014-4-10 23:23:18

kelvin99 發表於 2014-4-10 22:05
勁!!!想問吓全套kit大約幾多錢?

唔計自己改換既料. kit加殼全套連運費約4K尾.{:5_201:}

kakui 發表於 2014-4-12 01:26:56

好靚仔!10年前作品 ?
小弟近日都砌緊部甲乙類
請多多指教

febytam 發表於 2014-4-13 00:20:00

kakui 發表於 2014-4-12 01:26
好靚仔!10年前作品 ?
小弟近日都砌緊部甲乙類
請多多指教

係呀. 用左十年都冇野, 好穩定. 係年幾前個喇叭保護relay bad contact間中有疾疾下. 換左就冇事.
師兄你套好勁, 用12支管一邊, match都唔平.

edison133 發表於 2014-4-13 08:26:14

樓主好勁呀!

kakui 發表於 2014-4-13 13:03:06

febytam 發表於 2014-4-13 00:20
係呀. 用左十年都冇野, 好穩定. 係年幾前個喇叭保護relay bad contact間中有疾疾下. 換左就冇事.
師兄你 ...

都幾肉赤{:1_680:} ,
不過如無意外可以用番十年八載的話....
忍一次痛{:1_690:}

smb 發表於 2016-1-20 14:52:22

師兄我都有呢部機.有事想請教

febytam 發表於 2016-1-20 15:43:33

smb 發表於 2016-1-20 14:52
師兄我都有呢部機.有事想請教

有乜幫到手? {:5_428:}

smb 發表於 2016-1-25 12:19:25

幾年前當時同事賣左呢部機比我,當時正常但無用幾年最近拿出來無聲,問過街外話吾識整,可否有時間接下幫我看看??吾想浪費,可送到你家樓下.但PM吾到你,..THANK

febytam 發表於 2016-1-25 14:43:53

要新年後先可能有時間.
另外你話無聲, 請詳述下.
1. 開機前power LED著唔著?
2. 部機個relay有冇跳? 即係正常開機後前power LED閃閃下,約6至12秒有"啲"一聲就停閃.
3. 如機著, relay有跳. 開著佢10分鐘check check四邊散熱片有冇熱度?

smb 發表於 2016-1-29 12:50:49

新年後OK啊..我星期6日再試, 開機時是否一定要插喇叭?因我最近拿出來第一次開時是沒插喇叭,只想看下無LED,發現開左機都無LED後就插返喇叭,CD聽下有無聲,見到無聲就放返一邊..
會吾會第一次開時是沒插喇叭整燒左??THANK
頁: [1] 2
查看完整版本: DIY電暖爐Aleph 5