racewong 發表於 2014-6-23 10:22:52

唉! 又要買燈! OPNOVA

HONG TAM條友仔真係毒到無朋友, 個草缸都未造起, 已經買入燈皇OPNOVA, 自己未有缸用支燈, 就拎埋支燈皇上黎我屋企毒我...

攪到我依個無定力既人, 又要破財.

obee 發表於 2014-6-23 10:49:16

玩魚一定平過HIFI, 放心.
但似玩膠, 要好多心機時間, 仲有, 佢地係生命唔係膠.

racewong 發表於 2014-6-23 11:04:42

obee 發表於 2014-6-23 10:49
但似玩膠, 要好多心機時間, 仲有, 佢地係生命唔係膠. ...

其實都唔洗咁多心機, SET好缸後, 佢地D魚仔蝦仔會自己搵野食, 基本上一星期餵一次魚糧.

OldHenry 發表於 2014-6-23 11:06:04

obee 發表於 2014-6-23 10:49
但似玩膠, 要好多心機時間, 仲有, 佢地係生命唔係膠. ...

都唔一定架 {:7_868:} {:7_868:} {:7_868:}

都可以燒銀子架 {:7_908:} {:7_908:} {:7_908:}

可以靚到吖 {:5_474:} {:5_474:} {:5_474:}

OldHenry 發表於 2014-6-23 11:07:12

racewong 發表於 2014-6-23 11:04
其實都唔洗咁多心機, SET好缸後, 佢地D魚仔蝦仔會自己搵野食, 基本上一星期餵一次魚糧. ...

係咪甘易呀{:5_513:} {:5_513:} {:5_513:}

hongtam 發表於 2014-6-23 12:05:08

你條友仔都毒得我多喇,今次仲唔輪到我{:5_473:}
不過依D只係碎料啫

obee 發表於 2014-6-23 12:16:43

其實都唔洗咁多心機, SET好缸後, 佢地D魚仔蝦仔會自己搵野食, 基本上一星期餵一次魚糧. ...

重點係你作為個魚缸嘅神, 要維持個好缸的生態平衡.

OldHenry 發表於 2014-6-23 12:31:09

hongtam 發表於 2014-6-23 12:05
你條友仔都毒得我多喇,今次仲唔輪到我
不過依D只係碎料啫

hongtam ching印象中玩咸嘢播{:5_201:}

sunny14148 發表於 2014-6-23 12:43:07

鎗王兄,遲啲你就知味道。{:5_514:}

sunny14148 發表於 2014-6-23 12:46:55

obee 發表於 2014-6-23 12:16
重點係你作為個魚缸嘅神, 要維持個好缸的生態平衡.

維持個好缸的生態平衡,呢樣野我真是做不到,兩三個月又換全新魚,因為都是續一地慢慢死清光,一唔係就是爆藻,玩了幾年魚缸都是這樣{:5_499:} 。

4Ktv 發表於 2014-6-23 12:54:39

OldHenry 發表於 2014-6-23 11:06
都唔一定架   

都可以燒銀子架   

你又有,我的愛火又重生㖭,唔好引我

4Ktv 發表於 2014-6-23 12:56:14

sunny14148 發表於 2014-6-23 12:46
維持個好缸的生態平衡,呢樣野我真是做不到,兩三個月又換全新魚,因為都是續一地慢慢死清光,一唔係就是 ...

爆藻先煩,連泥都起埋,所以我全部送走佢

OldHenry 發表於 2014-6-23 13:00:25

4Ktv 發表於 2014-6-23 12:54

我都停左喇, 但同你一樣, 成日有愛火又重生嘅念頭 {:5_473:} {:5_473:} {:5_473:}

sunny14148 發表於 2014-6-23 13:01:57

4Ktv 發表於 2014-6-23 12:56

一爆藻,我就買多兩條清道夫來,可以頂多一頭半個月,可以吃晒的藻及青台,不過很奇怪,清道夫跟手就死掉,可能是飽死。{:5_138:}

racewong 發表於 2014-6-23 13:25:40

4Ktv 發表於 2014-6-23 12:56

爆藻?!
邊鬼個叫你成日著燈加肥?! 哈哈.

racewong 發表於 2014-6-23 13:25:58

4Ktv 發表於 2014-6-23 12:54

{:5_437:} {:5_437:}

racewong 發表於 2014-6-23 13:27:00

sunny14148 發表於 2014-6-23 13:01
一爆藻,我就買多兩條清道夫來,可以頂多一頭半個月,可以吃晒的藻及青台,不過很奇怪,清道夫跟手就死掉 ...

依家興用蝦仔食藻.

sunny14148 發表於 2014-6-23 13:51:21

racewong 發表於 2014-6-23 13:27
依家興用蝦仔食藻.

呵,又去試吓先。{:5_540:}

obee 發表於 2014-6-23 14:14:44

所以維持個好缸的生態平衡係玩呢樣野嘅重點

racewong 發表於 2014-6-23 14:52:04

obee 發表於 2014-6-23 14:14
所以維持個好缸的生態平衡係玩呢樣野嘅重點

係呀! 玩魚= 玩生態平衡

所以都好有挑戰性.
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 唉! 又要買燈! OPNOVA