racewong 發表於 2014-7-21 22:56:26

最終都係用返一個濾筒

最近觀察水草生長, 可能兩個濾筒, 水流太急, 攪到D挖耳草唔係好肯爬地! 所以今晚試下甩左一個濾筒! 只用2213推前置及水冷! 睇下會唔會好D

dick2005 發表於 2014-7-22 00:18:33

觀察一輪先, 見你的挖耳草已轉了闊葉, 即係已經轉了水, 只是其他因素令他們生得慢, 例如:新泥, 水流急等等, 加油!
補充少少2213推哂兩樣會有少少吃力, 嚴格控制餵食, 以及少魚為妙

joewong_81 發表於 2014-7-22 09:38:24

好令呀{:5_686:}

racewong 發表於 2014-7-22 09:40:33

dick2005 發表於 2014-7-22 00:18
觀察一輪先, 見你的挖耳草已轉了闊葉, 即係已經轉了水, 只是其他因素令他們生得慢, 例如:新泥, 水流急等等, ...

2213推晒前置與水冷, 我又覺得OK夠力喎.

依家D水流慢左好多, 好多蝦仔都出番大前面搵食.

dick2005 發表於 2014-7-22 09:44:47

racewong 發表於 2014-7-22 09:40
2213推晒前置與水冷, 我又覺得OK夠力喎.

依家D水流慢左好多, 好多蝦仔都出番大前面搵食. ...

那就好了, 留意水流, 如果變得好慢, 即係話:"老細, 要洗棉了"{:1_677:}

racewong 發表於 2014-7-22 09:45:30

dick2005 發表於 2014-7-22 09:44
那就好了, 留意水流, 如果變得好慢, 即係話:"老細, 要洗棉了"

昨晚先換左綿.

dick2005 發表於 2014-7-22 09:48:24

racewong 發表於 2014-7-22 09:45
昨晚先換左綿.

所以而家咪快囉, 如果覺得慢, 即係太多野阻水了

racewong 發表於 2014-7-22 09:49:43

dick2005 發表於 2014-7-22 09:48
所以而家咪快囉, 如果覺得慢, 即係太多野阻水了

OK啦, 一個月換一次綿, 都唔係好煩啫.

dick2005 發表於 2014-7-22 10:24:27

哈, 咁上下啦, 有時可以真係等佢變慢先換, 可以用盡D棉

racewong 發表於 2014-7-23 09:37:41

dick2005 發表於 2014-7-22 10:24
哈, 咁上下啦, 有時可以真係等佢變慢先換, 可以用盡D棉

其實我都好迷網, 水流慢 / 快都有其懮缺點.

都唔知邊個啱.

dick2005 發表於 2014-7-23 10:53:33

racewong 發表於 2014-7-23 09:37
其實我都好迷網, 水流慢 / 快都有其懮缺點.

都唔知邊個啱.

養草就一定慢為佳, 而且不一定要強大過濾系統, 因為植物本身已經有淨化作用, 如果草養得好, 過濾可以做少好多野,

同時水流慢D草就容易D造景, 唔會打大風, 影響觀感, 當然又唔可太慢, 攪到好似死水咁,其實你見到接近水面中上層的草有輕微擺動

就得了.

但要嚴格控制生物數量, 因為生物多, 餵食自然多, 便便也多, 令到植物做不到淨化, 影響水質, 到時生物同植物都不會理想的, 所以你好多時見到個景好靚, 草好靚都唔會多魚, 有參加ADA比賽的師兄, 係由開缸造景到成景影比賽相之前果一刻, 都唔會放魚, 只會放大禾蝦, 仲要放一百多隻, 一來怕攪亂個景, 二來令到D草生長得最佳狀態, 到影相時才放一點魚入去點綴。所以咁少魚, 自然更加不用強大過濾了。

racewong 發表於 2014-7-23 11:23:26

dick2005 發表於 2014-7-23 10:53
養草就一定慢為佳, 而且不一定要強大過濾系統, 因為植物本身已經有淨化作用, 如果草養得好, 過濾可以做少 ...

但我現在的魚仔太多, 這已是事實.

我無必要殺生掛?! 哈哈.

另外, 你話佢地參加比賽前, 會放100隻大和蝦入缸?! 咁D草皮咪比佢地整起晒?!

dick2005 發表於 2014-7-23 12:08:12

racewong 發表於 2014-7-23 11:23
但我現在的魚仔太多, 這已是事實.

我無必要殺生掛?! 哈哈.

當然冇必要, 惟有維持住, 觀察D草生長狀況, 你有的好處, 就係日日有換水, 已經好理想了

佢地已經不是做草皮的程度了, 就算係都唔怕, 唔好揀D大隻既, 就可以了

racewong 發表於 2014-7-23 14:13:20

dick2005 發表於 2014-7-23 12:08
當然冇必要, 惟有維持住, 觀察D草生長狀況, 你有的好處, 就係日日有換水, 已經好理想了

佢地已經不是做 ...

大和蝦越養越大隻. 好可惡!

dick2005 發表於 2014-7-23 16:43:36

racewong 發表於 2014-7-23 14:13
大和蝦越養越大隻. 好可惡!

雖然係, 但牠亦是最勤力, 最幫到手的工兵, 是水草缸的好朋友

racewong 發表於 2014-7-23 16:48:13

dick2005 發表於 2014-7-23 16:43
雖然係, 但牠亦是最勤力, 最幫到手的工兵, 是水草缸的好朋友

如只計功能, 紅鼻鎗蝦是否比大和蝦更勤力? 它們既功能是一樣嗎?

dick2005 發表於 2014-7-23 17:20:27

racewong 發表於 2014-7-23 16:48
如只計功能, 紅鼻鎗蝦是否比大和蝦更勤力? 它們既功能是一樣嗎?

我冇真係去考究過, 不過應該不同, 因為以我所知的專業造景人都是用大和蝦幫手除藻, 而未聽過用紅鼻鎗蝦, 可能佢貴, 那就不得而知了。

racewong 發表於 2014-7-23 22:11:24

dick2005 發表於 2014-7-23 17:20
我冇真係去考究過, 不過應該不同, 因為以我所知的專業造景人都是用大和蝦幫手除藻, 而未聽過用紅鼻鎗蝦,...

紅鼻槍靚仔好多.

dick2005 發表於 2014-7-23 22:42:11

racewong 發表於 2014-7-23 22:11
紅鼻槍靚仔好多.

當然,但是一個生物系統裡面,大家都有不同角色,一D比人欣賞的,一D是做清潔工作的,缺一不可,當然你可以用人工藥物去調整,但個人認為以生物方式解決缸中問題是最自然,最冇副作用,最好的;所以屋企冇人做清潔,又點得呢?係咪。

racewong 發表於 2014-7-23 23:44:36

dick2005 發表於 2014-7-23 22:42
當然,但是一個生物系統裡面,大家都有不同角色,一D比人欣賞的,一D是做清潔工作的,缺一不可,當然你可 ...

但我真係唔鍾意大和蝦個look...
頁: [1] 2
查看完整版本: 最終都係用返一個濾筒