新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6488|回復: 20

[喇叭線] Nordost or Wireworld

大家唔知會揀邊條喇叭線. Nordost VALHALLA 2 or Wireworld Gold Eclipse 7

同“糕”明傾就話wireworld 線心靚好多. 唔知有冇師兄比較過?
“糕”明都係用啲old school 的消售手法啦
回復

V2既價位, 仲有好多選擇喎!

你夾咩喇叭?
回復

racewong 發表於 2016-12-18 13:37
V2既價位, 仲有好多選擇喎!

你夾咩喇叭?

用緊B&W 804 D3
回復

V2 sc依家係咪要七萬幾?
回復

racewong 發表於 2016-12-18 13:47
V2 sc依家係咪要七萬幾?

係呀. V2威達話折實七萬幾. 其實買Nordost  係咪都係要搵威達買?

WW Gold 7話要六萬幾. WW 喇叭線係咪麻麻地?
回復

hscar 發表於 2016-12-18 13:50
係呀. V2威達話折實七萬幾. 其實買Nordost  係咪都係要搵威達買?

WW Gold 7話要六萬幾. WW 喇叭線係咪 ...

咩Amp? 聽開咩歌?
回復

其實我主要都係睇戲多. 好少聽歌嘅. 依家用緊天龍7200. 打算之後換Mcintosh Mx160 前級 + Mcintosh Mc205 200w 5 Chanel 後級. 不過我太太想我買好D費事到時我又話要聽埋歌再買
回復

hscar兄:小弟剛剛在三個月前測試了你所講的兩對喇叭線hscar兄如有興趣請點擊以下鏈接看看吧

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... &extra=page%3D1
回復

hscar兄:預祝你將會有一對老麥來睇戲
回復

Davidsky 發表於 2016-12-18 15:28
hscar兄:小弟剛剛在三個月前測試了你所講的兩對喇叭線hscar兄如有興趣請點擊以下鏈接看看吧{:5_4 ...

David 兄嘅比較真係形容得好精彩. 睇完之後我估計都可以入wireworld 老二 GE7.  等第時再儲到錢真係對音樂要興趣再直上odin2.
回復

Davidsky 發表於 2016-12-18 15:35
hscar兄:預祝你將會有一對老麥來睇戲

David 兄其實老麥嘅Av processor 效果好唔好呢? 一般我見人都係買老麥聽歌.

我考慮老買嘅主要原因係佢技術真係比較新,Anthem D2v 停產之後又後繼無人.
回復

如果買wireworld 嘅線日本買抵D定係都去返“糕”明好呢?
回復

hscar 發表於 2016-12-18 16:10
David 兄嘅比較真係形容得好精彩. 睇完之後我估計都可以入wireworld 老二 GE7.  等第時再儲到錢真係對音 ...

Odin2喇叭線是我暫時聽過既喇叭線最好聲的一個牌子型號
回復

hscar 發表於 2016-12-18 16:13
David 兄其實老麥嘅Av processor 效果好唔好呢? 一般我見人都係買老麥聽歌.

我考慮老買嘅主要原因係佢 ...

hscar兄:其實聽歌睇戲用什麼器材真是很個人口味 最緊要是自己啱聽 老麥小弟聽過很多 但是自己從未嘗試擁有,所以不能給予意見,見諒

小弟玩了AV十年光景 器材自不然重要!但線材也相當重要!所以小弟投放在線材的金錢還要多 另外一個重要原因就是兩聲道的AV那些器材二手價的承接能力和價錢都相差很遠 所以小弟寧願升級線材 都不想更換器材!

小弟還想再說一說!就是hscar兄你用什麼器材都好 地盒的幫助無可置疑 有機會的話嘗試一下吧
回復

我用過 Wireworld Platinum Eclipse 喇叭線,非常好聲,比 Vahalla 2 厚聲 ,V2就細緻一點,性格不同,要睇自己口味
回復

racewong 發表於 2016-12-18 18:27
Odin2喇叭線是我暫時聽過既喇叭線最好聲的一個牌子型號

我嘅努力方向都係odin2. 不過真係好貴. 要努力儲多幾年錢鬆動D先敢出手
回復

Davidsky 發表於 2016-12-18 18:32
hscar兄:其實聽歌睇戲用什麼器材真是很個人口味 最緊要是自己啱聽 老麥小弟聽過 ...

David兄真係好毒呀... 我覺得你絕對可以稱之為“毒王”.

等我器材同線材都到位我都有興趣試玩下. 不過地盒對Av幫助唔知大唔大呢?

評分

查看全部評分

回復

hscar 發表於 2016-12-18 19:01
David兄真係好毒呀... 我覺得你絕對可以稱之為“毒王”.

等我器材同線材都到位我都有興趣試玩下. 不過地 ...

hscar兄:識你無耐已經知道小弟的外號,好嘢 小弟在溫哥華有個外號……西毒

小弟又要放毒啊 以下文章就是講,小弟的孖銀地盒 hscar兄如果不怕再加深你的毒癮 就看看小弟的AV有了地盒的威力吧 夜已深Goodnight
回復

Davidsky 發表於 2016-12-18 19:24
hscar兄:識你無耐已經知道小弟的外號,好嘢 小弟在溫哥華有個外號……西毒  ...

哈哈. 原來David兄係“溫西毒”難怪屋企感覺咁熟悉. 小弟之前都響Kamloops讀書.

香港地方細, 我都要幫大小小個廳先可以擺多少少器材. 地盒呢樣野真係毒. 等我到時真係要買再請教David兄.

Btw, 溫哥華買nordost 或者wireworld有冇比香港平? 不過溫哥華要俾12%稅可能都係香港平D. 如果溫哥華平嘅話我可以叫我妹放假幫我買返黎.

Goodnight!!

回復