新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: Davidsky

[測試報告] CH precision C1 D1 詳細測試報告

C1 + 10M clock
回復

聽左咁多讚既野,究竟C1 有無咩缺點。
有無咩比唔上R2R ?

回復

hkbg 發表於 2017-2-2 19:13
聽左咁多讚既野,究竟C1 有無咩缺點。
有無咩比唔上R2R ?

C1 係 R2R 啵!
只不過是用了 R2R chips 而不是用 discrete resistor 啫。
回復

CKKeung 發表於 2017-2-2 19:42
C1 係 R2R 啵!
只不過是用了 R2R chips 而不是用 discrete resistor啫。

Hi ck,

大膽比較

C1 定係rockna dreamwave signature win

回復

hkbg 發表於 2017-2-2 19:46
Hi ck,

大膽比較

一分錢一分貨,兩者的質素表現已在售價準確地反影出來了。
回復

CKKeung 發表於 2017-2-2 20:09
一分錢一分貨,兩者的質素表現已在售價準確地反影出來了。

回復

Has any Ching used an external clock for C1/D1? Would you share your feelings? Thanks.
回復

shdj 發表於 2017-11-20 22:54
Has any Ching used an external clock for C1/D1? Would you share your feelings? Thanks.

Very good feeling with c1 + 10m clock. Must buy
回復

will03 發表於 2017-11-21 12:02
Very good feeling with c1 + 10m clock. Must buy

Thanks Ching.

Is a single 10M atomic clock OK for C1? Or do I need to add a word clock?
回復

shdj 發表於 2017-11-21 13:24
Thanks Ching.

Is a single 10M atomic clock OK for C1? Or do I need to add a word clock?

External clock use 10M
回復

Thanks.
Another point. If use a 10M atomic clock for C1, no need to manually select frequency?
回復

How about using GPS as clock source?
回復

Rch 發表於 2018-1-27 00:21
How about using GPS as clock source?

Rch兄:你是否問shdj兄的問題?首先你要在shdj兄的貼子左下角按回復!圖片紅色間住哪一個位置按下… Screenshot_2018-01-27-01-10-34.jpg

shdj兄才可以看到你的問題 好像你這樣問問題?他永遠可能都看不到,
回復

買唔起都希望有機會聽下。高级機都很難玩得好聲音。好似FM。
回復

师兄系唔系笔误定系小弟眼花,文中的N1应该是D1?
回復

magidyna 發表於 2018-2-24 15:28
师兄系唔系笔误定系小弟眼花,文中的N1应该是D1?

magidyna兄:請問你的意思是否以下這段

師兄你真係眼利 小弟在寫分享的時候已經返看兩次,但始終看漏眼 多謝提點 正確係D1
回復

Davidsky 發表於 2018-2-24 17:20
magidyna兄:請問你的意思是否以下這段

好多時我自己都睇漏眼呢
回復

racewong 發表於 2018-2-24 17:37
好多時我自己都睇漏眼呢

報告版主樓主,主要係小弟買了CH L1之後彈盡冇錢買C1/D1,所以印象特別深刻
回復

magidyna 發表於 2018-2-24 20:59
報告版主樓主,主要係小弟買了CH L1之後彈盡冇錢買C1/D1,所以印象特別深刻 ...

好少可會先買L1喎。

多數都係先買C1, 再買D1.
回復

racewong 發表於 2018-2-24 21:11
好少可會先買L1喎。

多數都係先買C1, 再買D1.

小弟原來用馬蘭士旗艦前級/後級SC7S2和MA9S2+JBL4338+二嫂K-03SE,但係Meitner MA1加入只係搭配馬蘭士SA8400(當年7000元有找)後,我就馬上將二嫂K-03SE放售。馬蘭士前後級+JBL系統陪我8年,後來一時忍唔住全部推到重來。因為Meitner MA1表現驚人,所以未到最後都唔想放手……CH L1搭配星座靈感1.0單聲道後級推B&W800 D3已經令我不能自拔,音色之高貴/分離度如樹木年輪之層層清晰/動態之強大輕鬆……簡直毒死我啦。唔敢想象如果賣腎購入CH的D1或者C1後果會點!

評分

查看全部評分

回復