新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: tjausw

[品牌] SCHNERZINGER 同好會

elc1433 發表於 2017-9-13 21:03
最近收了台舊款grid protector
但有幾個問題煩惱著小弟
希望在這裡請教各位師兄

火牛方面你可send email問下Michael你個model同SN no.可唔可以加外置牛,但我相信係可以的。其實一插電就已經聽到喎

自己冇再改插頭,據說schuko plug較好,自己只是schuko加adaptor.

天缐方面自抆條原廠照配,問題應該不大。近來仲見有師兄玩雙天缐
回復

Skycam 發表於 2017-9-19 02:47
火牛方面你可send email問下Michael你個model同SN no.可唔可以加外置牛,但我相信係可以的。其實一插電就 ...

多謝Skycam兄抽空回覆
坦白說聽感方面效果跟我想的有很大落差,所以會懷疑protector是否在正常狀態

而最大問題是天線部份,因為機身接口跟天線接口是內針(母插),一般情況都是機器外針,天線內孔或相反(一公一母)
Skycam兄的protector根天線否都是母插嗎?
如下圖:

一般接頭(一公一母):
回復

elc1433 發表於 2017-9-19 19:42
多謝Skycam兄抽空回覆
坦白說聽感方面效果跟我想的有很大落差,所以會懷疑protector是否在正常狀 ...

很大落差 呢方面我唔識答你 有冇可能電制反咗相?我天線同你一樣,係兩邊都冇針。仲有你聽歌皇帝位後有冇空間?
回復

電制反相應該不可能,而且我是先經電處到排插才接上Protector
聽歌的位置後有半尺空間,聲音方面可能我期望過高或其他原因
所以我一開始就擔心天線出問題,但Skycam兄的也是兩邊冇針
原廠這種設計我真懷疑天線究竟有沒有接收到任何訊號
回復

elc1433 發表於 2017-9-20 22:31
電制反相應該不可能,而且我是先經電處到排插才接上Protector
聽歌的位置後有半尺空間,聲音方面可能我期望過 ...

又或者PM電話號碼我大家WS研究下。睇下有冇可能用我自己果個比較下。
回復

回復

請問各位TS 版和 舊的Flat cable版的interconnect 分別大嗎? upgrade 值得嗎?
回復

paulpaul1 發表於 2020-5-1 02:31
請問各位TS 版和 舊的Flat cable版的interconnect 分別大嗎? upgrade 值得嗎?

新舊版有一定分別,  1.導體純度高了; 線身柔軟多了.   2.各樣降噪技術亦提升了; 音色更靚更立體.

歡迎帶線來A/B比較, 或預約作home demo.
回復