新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 7610|回復: 29

[其他] 音響入門拜土地

音響入門拜土地
音響系統會因為地環路Ground Loop引起交流聲及高頻干擾﹐
因此系統中的音源如LP﹑CDP﹑解碼DAC﹑前級﹑後級只能有一部機接地﹐
其他所有機器必須全部切除地線。接地良好的系統CD等音源毛刺明顯消失.
但舊樓的水線由于用脈沖直流電防鏽會對音響有干擾。
香港樓房電源的地線自1992 年6 月1 日後完成的或重大改裝的裝置都有獨立的地
線(2015電力線路規例工作守則12B)

祝各位新年萬事勝意

評分

查看全部評分

C Hing, thanks for sharing!
回復

謝第一刀大師光臨指導
回復

這裡雖然有言論自由,但係咁樣玩電有機會誤導甚至電死人不應鼔吹。

玩音響必須安全至上,對供電系統愈是了解便明白不應該亂來,要解決 signal ground loop 應有更好的方法。

評分

查看全部評分

回復

幾十年前或者有人會咁做.而家科技日新月異.要貴的大把.要平的,Wilmer 或國內淘寶都可以幫到你.
攪到要DIY切除地線.不如自已DIY由頭到尾食全餐?
平時我睇完就算.但到年尾仲出咁既post我真係頂唔住.

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2017-1-26 07:03
這裡雖然有言論自由,但係咁樣玩電有機會誤導甚至電死人不應鼔吹。

玩音響必須安全至上,對供電系統愈是了 ...

本貼絕對沒有誤導﹐反而因為在此部分人的無知誤導讀者。可憐部分人包括政府部分
人的無知或為個人利益令香港社區亂了。
玩音響必須安全至上﹗
系統中的信號線已經所有的機器的“地”聯接在一起﹐只要有一部機接地也即所有機器接地。

如果因為地環路而全部使用沒有地線的轉換插座就非常危險﹗

所謂的‘現代科技’其實如 安僑的M282工廠就將電源插座的地線拆除﹐圖﹕
M282 Back.jpg

評分

查看全部評分

回復

認同最好只有一部機接地,但唔認同 DIY 切除地線,冇錯信號線已經接通所有"地",但本身冇水線嘅機已有雙重絕緣,插著電拔走訊號線都唔會(咁易)因為漏電而電死。

一係就避免買幾部機都有水線而設計上水線又接通訊號"地",一係就買多幾件 accessories 儘量避免 ground loop.

p.s. 唔認同音響入門要拜土地

評分

查看全部評分

回復

回復

我的Cyrus 後級電源座無地線,是否表示rca和機殻相連?
回復

天下第一刀 發表於 2017-1-26 10:22
本貼絕對沒有誤導﹐反而因為在此部分人的無知誤導讀者。可憐部分人包括政府部分
人的無知或為個人利益令 ...

理論上訊號線是接通至每一部機而其中一部機已經接去水線便可以通去大厦水線或地線,但是安全地線除了需要接通之外,還要線徑是否可以足夠安全導通漏電電流,如果不足夠,所有無接地線的金屬外殼的器材都有危險。
回復

DICK1688 發表於 2017-1-27 07:17
我的Cyrus 後級電源座無地線,是否表示rca和機殻相連?

這代表 厰商做到ㄧ定程度保護措施,  估計Cyrus 機背會有個 Double Insulation ”回”  logo, 即是說 遇上power supply 故障或 漏電情況, 閣下都吾會因接觸機殻而被電親.

雖知 25mA 以上漏電已可傷害人體, 電機工程教授常告誡學生做電呢個行頭傷忙率低,但死忙率極高!  玩 HiFi 吾係玩命, 吾識真係吾好亂搞!

回復

其實GND 線設計原意係用在會郁/震動又需大電流電器用, 如洗衣機等.. 係防電線喺內部鬆脫時觸及機殼時能跳線而設.  而最終GND線亦係去咗 N 線處.

所以唔係必需嘅.  君不見日本本土機絕大部份係兩腳嗎?

北美有啲百幾二百年舊屋如果未換電線的都係冇GND線的.

評分

查看全部評分

回復

GREENSPAN 發表於 2017-1-27 08:58
其實GND 線設計原意係用在會郁/震動又需大電流電器用, 如洗衣機等.. 係防電線喺內部鬆脫時觸及機殼時能跳線 ...

所以幾十年前D人玩ground可能會咁做.
現在.絕無必要!
因為出面有好多器材幫到你.
回復

TELOS Grounding Noise Reducer 主動式接地機
http://www.telos-audio.com.tw/tw/pd_new.html
不計安全,賠償等問題.我睇吾到有乜理由要行返以前的方法?

評分

查看全部評分

回復

幾十年前電費相對於當時物價吾平,銅綫亦頗貴, 所以有分 15A / 5A 粗幼電,慳得就慳情況下亦有好多兩腳插蘇座冇行水缐。

ELCB + 水缐等如買保險,萬一吾好彩中佐都可以多一層保障。

當然現今好多電器用品安全措施做足所以吾需要靠水線+ ELCB 保護,但係如果器材本來設計要求三腳插蘇就吾建議拎走條地啦, 若然衰佐真係冇仇報架。

評分

查看全部評分

回復

呢個問題都幾有趣!首先香港正規合格供電已安全到無倫…糸機電署座論會討論傷亡個案絕大部分都糸裝修、拉電…所電死! 玩音響電死暫未聽過…最好唔好有啦

講開地…早掛網上唔少師兄及廠家強烈建議每機 一地盒…甚至再接落去插穌水線位!好啦,嘅然每部機經線碰通曬個地…咁點可以獨立一地盒 一機呢?

除非地線糸單向導通有去無回頭 否則點阻止雜訊經地線水線等回頭返去已串聯接地嘅各部機呢…?
回復

GREENSPAN 發表於 2017-1-27 08:58
其實GND 線設計原意係用在會郁/震動又需大電流電器用, 如洗衣機等.. 係防電線喺內部鬆脫時觸及機殼時能跳線 ...

美加,日本都係屬於 100~130V 低電壓類別,安全性較高,英國/香港屬於高壓類別著重效率,所以有較高要求的安全保護規格係可以理解。

評分

查看全部評分

回復

HaiFaiYau@FB 發表於 2017-1-27 10:41
呢個問題都幾有趣!首先香港正規合格供電已安全到無倫…糸機電署座論會討論傷亡個案絕大部分都糸裝修、拉電 ...

我認同香港規格係安全到無倫,所以觸電意外少之又少,但唔會因為咁而想打破個規則,如果是旦一個地方出事要 claim 都係自己蝕底....

評分

查看全部評分

回復

講漏咗, for out-door 如地盤, 聖誕燈等就必需, 亦係法例.

評分

查看全部評分

回復

Harwood 發表於 2017-1-27 05:09
TELOS Grounding Noise Reducer 主動式接地機
http://www.telos-audio.com.tw/tw/pd_new.html
不計安全,賠 ...

呢個應該係除靜電器吧.  

與GND 線主要作用無關吧.
回復