新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 27948|回復: 40

[線材] 由Nordost轉去用Siltech?

我是用Nordost Frey 2 RCA + 喇叭線, 諗緊今年或來年轉不轉Siltech 的550L, 550i看看.
現時我覺Frey 2 是很快, 分析力好強...甚至有時好似少少神經過敏?  
我見不少人都說Siltech 的線材中/高音高貴...大概是怎樣的?  未知有沒有師兄是在兩牌子之間互換的心得?

謝謝
Buy 2nd hand Siltech cables to try.  If don't like them, you can get your money back by selling without losing much!
回復

nagramen 發表於 2017-1-28 18:33
Buy 2nd hand Siltech cables to try.  If don't like them, you can get your money back by selling with ...

但siltech好多假貨喎, 小心
回復

如買siltech, 買550冇乜驚喜,上770就好似換左部機,尤其770L喇叭線,全頻嬴同價Audio Note/Kondo好多,Nordost未玩過。

評分

查看全部評分

回復

小弟用過公主同Valhalla 訊號線
nordost 平衡度,高低,速度,細節,線條比較好
siltech 既味道同比較多既低頻墊低nordost 又比唔到你

聽講siltech 既味道要上到一定級數先至比多d你,試過公主d味算淡口,味唔多得少少,唔知要上到咩級數先至有料到,其他 c hing 試過請分享一下
回復

Nordost去到odin級是另一個世界
Siltech有種音染味度
要看看套器材的配合而定
回復

感謝各位分析. 我不敢入2手, 因為真是看了太多2手的假貨消息了.

其果如是這樣說, 即是siltech在中/低model 的差異感不及Nordost的中/低model ?
770都是我考慮之內, 不過一換我就成set 一起換, 用770似乎有些吃力

我也發覺有些地方是siltech 同其他廠不同, 就是那個插頭, 可以用原廠又可以用WBT,  
是可以互換還是在買時決定?   
回復

我用Nordost 覺得,第一係空間感非常之好,特别Odin,空氣感覺好,难有超越佢。其次係三頻均衡,但又唔會寡,人聲同弦樂都幾有感情。再次係冇乜“厨”,味精少。不過因爲IC用Nordost,PC用得要小心,好多時 白金會颷咗IC啲銀聲出離,聽落高頻唔係咁連續。

Siltech 高頻用絲滑形容係唔係正确,聲音細腻,不過有仙氣又有貴氣。聽慣 Nordost 未必習慣 Siltech 嗲得離油光水嫩。同様,聽慣 Nordost 聽 Stealth 會覺寡。

CHing 真係要試過中唔中意,先好打本落去。
回復

JackieEason 發表於 2018-1-8 18:13
我用Nordost 覺得,第一係空間感非常之好,特别Odin,空氣感覺好,难有超越佢。其次係三頻均衡,但又唔會寡 ...

要空氣感強過ODIN的IC, 我會推薦TARALABS GME, STEATH V16 SAKRA
回復

racewong 發表於 2018-1-8 18:23
要空氣感強過ODIN的IC, 我會推薦TARALABS GME, STEATH V16 SAKRA

請教版主,小弟都想搵返條 Conxial cable 用响 床頭 headphone system度。CHing 覺得邊條線聲場深,3D靚。聽喇叭小弟就可以靠摆位,Headphone 搞得唧嘢實在唔多,两部機 streamer & dac,搞得除咗 PC 就得 Conxial Cable。
回復

JackieEason 發表於 2018-1-8 21:36
請教版主,小弟都想搵返條 Conxial cable 用响 床頭 headphone system度。CHing 覺得邊條線聲場深,3D靚 ...

咩價位先?
回復

五位數以下。
回復

想借機請教
Siltech FT-12 G3扁平喇叭線 OK唔OK?
謝謝
回復

一定推介VIARD PLATINUM
回復

racewong 發表於 2018-1-9 13:42

唔該曬!餅主
回復

racewong 發表於 2018-1-9 13:42

問咗方浪,原來有條低一班的Silver,價錢好鬼屎吸引,真係要比較一翻,睇睇有冇得悭(雖然都知道結局都係諗買Jazz最後揀Acccord,俾錢開走就係E-class
回復

JackieEason 發表於 2018-1-9 16:44
問咗方浪,原來有條低一班的Silver,價錢好鬼屎吸引,真係要比較一翻,睇睇有冇得悭(雖然都知道結局都係 ...

上去試下先囉
回復

講開又講……

taralabs 新出香港獨家限量 master limited edition 其實係???
回復

JackieEason 發表於 2018-1-8 18:13
我用Nordost 覺得,第一係空間感非常之好,特别Odin,空氣感覺好,难有超越佢。其次係三頻均衡,但又唔會寡 ...

hi jackieeason ching,

請問你的是ODIN1/2?

小弟也是ODIN2 FANS呢, 其實可以用好多好多好多條架...^^

反而我極不LIKE SILTECH.

而你想簡BNC線? 我試過VIARD同 STEALTH SEXTET , 我聽2聽就留左后者了, 用左3年都能保持好聽感...
回復

我反而極LIKE SILTECH, 不過只係各有各好.
Nordost D 線 要上到Vahalla 至聽得. Siltech Classic 以經有不錯聽感.

評分

查看全部評分

回復