新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[官方測試報告] racewong report - Oppo Sonica DAC

kei8864 發表於 2017-2-17 01:18
呢部oppo解碼同藍光機聲底似唔似??定係兩種較聲?

哈哈. 我無用OPPO藍光機喎.
回復

想問問,如果相比 Auralic Aries 個app,那一個會好用d? thanks
回復

mmmclll 發表於 2017-2-17 11:55
想問問,如果相比 Auralic Aries 個app,那一個會好用d? thanks

SORRY ar, 我無用過AURALIC的APPS...

不過我覺得SONICA個APPS比ROON更方便易用.
回復

racewong 兄, 請問佢既藍牙部分可以connect 藍牙耳機嗎 ?
回復

dunsario 發表於 2017-2-17 13:53
racewong 兄, 請問佢既藍牙部分可以connect 藍牙耳機嗎 ?

應該唔得喎. 等我問下代理先.
回復

dunsario 發表於 2017-2-17 13:53

不可以,它是藍牙接收,不是藍牙發放
回復

racewong 發表於 2017-2-17 11:50
哈哈. 我無用OPPO藍光機喎.

前排睇到有人會用部105聽下歌,如果有機會版大試下拎部機去105用家屋企試試,睇下d聲同藍光機較聲有咩唔同
回復

racewong 發表於 2017-2-17 14:03
不可以,它是藍牙接收,不是藍牙發放

噢,多謝racewong 兄回覆。
回復

racewong 發表於 2017-2-17 11:50
你睇番我用既線材都係偏向平衡. 無咩偏聲.

我反而覺得用墊材去改變聲低都係可行之法. ...

問多一句,佢既分析力夠唔夠?
回復

blackcolor 發表於 2017-2-18 01:58
問多一句,佢既分析力夠唔夠?

新晶片, 分析力不是考慮因素啦
回復

racewong ching, when you test oppo sonica dac , use usb cable to your antipods DSGT, oppo sonica dac change sample rate 44.1 to 48 , 96 , 192 , dsd will have a big pop sound in a few second then play music..... your oppo sonica dac have this problem ???
回復

racewong 發表於 2017-2-18 14:30
新晶片, 分析力不是考慮因素啦

我都剛買左, 感覺非常良好, 密度高結像好......
回復

2011 發表於 2017-7-11 20:40
我都剛買左, 感覺非常良好, 密度高結像好......

幾千蚊真係無投訴啦, 買功能都抵番晒
回復

racewong 發表於 2017-7-11 23:35

非常同意。
回復

我諗Hiendy都有好多Sonica用家了, 睇番依個報告, 我真係無吹水架, 係咪堅正先!
回復

racewong 發表於 2017-7-12 10:52
我諗Hiendy都有好多Sonica用家了, 睇番依個報告, 我真係無吹水架, 係咪堅正先! ...

我都等緊 8月 Expo 睇下 Sonica DAC 有冇咩優惠, 不過知 Oppo 多數無特價 or discount, 多數都係送 power chord
回復

hoyin13 發表於 2017-7-12 11:01
我都等緊 8月 Expo 睇下 Sonica DAC 有冇咩優惠, 不過知 Oppo 多數無特價 or discount, 多數都係送 power ...

無錯, OPPO不嬲都無咩減價.
回復

racewong 發表於 2017-7-11 23:35

聲音都無投訴,
比條好銀線,行電腦, 空氣感正左,人聲高企 ,
回復

racewong 發表於 2017-7-12 10:52
我諗Hiendy都有好多Sonica用家了, 睇番依個報告, 我真係無吹水架, 係咪堅正先! ...

用我卑微的身份已經加盡你D分啦,表明咗我的睇法。不過真係太少分,你都唔希罕啦。

評分

查看全部評分

回復

greenleo 發表於 2017-7-12 16:15
用我卑微的身份已經加盡你D分啦,表明咗我的睇法。不過真係太少分,你都唔希罕啦。 ...

我加爆你分咪得囉.
回復