新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: cyberken

[品牌] B&W 同好會 (p.1 更新器材,線材配搭)

火... [複製鏈接]
師兄预算us$5000其實想買甚麼???
回復

koalakoala 發表於 2015-8-10 16:43
師兄预算us$5000其實想買甚麼???

Koalakoala師兄,好問題!其實我都1516,一方面Concentra聽落音色都算ok,唯欠低頻速度;KAV-300i俾到速度,但較harsh。另一方面,我又有洗牌上前後嘅諗法。所以個問題先咁模棱兩可,等各位師兄俾多啲角度過我咁解姐。
回復

用家報到
回復

Ckwan兄
換前後级比較複雜,換合并如新款hegel h360就肯定唔會harsh, 不過音色清淡,沒有rowland味,又或试试新派的devialet
以上愚見,只供参考
回復

ckwan2014 發表於 2015-8-11 01:24
Koalakoala師兄,好問題!其實我都1516,一方面Concentra聽落音色都算ok,唯欠低頻速度;KAV-300i俾到速 ...

請問師兄用甚麼線材?
回復

本帖最後由  ckwan2014 於 2015-8-11 23:20 編輯
szekt 發表於 2015-8-11 18:20
請問師兄用甚麼線材?

慚愧!暫時SC IC都用緊幾十美金一對嘅雞線而已,PC全原裝,未知師兄有冇線材介紹下?師兄辛苦!
回復

koalakoala 發表於 2015-8-11 14:48
Ckwan兄
換前後级比較複雜,換合并如新款hegel h360就肯定唔會harsh, 不過音色清淡,沒有rowland味,又或试 ...

多謝樹熊師兄嘅意見。
回復

大家好小弟都剛剛加入了B&W的大家庭804D, 請問大家有沒有什麼JUMPER可推介, 因為發覺Audio Note AN-Spx III Jumper用在804D高音有點搶及有點點標..現在暫時用回原裝JUMPER聽才較舒服但點野又蒙了點.
回復

rxooo 發表於 2015-9-4 09:13
大家好小弟都剛剛加入了B&W的大家庭804D, 請問大家有沒有什麼JUMPER可推介, 因為發覺Audio Note AN-Spx III ...

我也是804D用家

Inakustik LS 1603 Bi-Wire Jumper
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... hread&tid=82975
回復

rxooo 發表於 2015-9-4 09:13
大家好小弟都剛剛加入了B&W的大家庭804D, 請問大家有沒有什麼JUMPER可推介, 因為發覺Audio Note AN-Spx III ...

小弟亦是804D用家,現用TaraLabs Jumper。
回復

ROA 發表於 2015-9-4 10:04
我也是804D用家

Inakustik LS 1603 Bi-Wire Jumper

這品牌的線D聲會不會好沖, 因為小弟想要條厚點聲分析比原裝好點及高音不搶就可以
回復

Casper728 發表於 2015-9-4 14:42
小弟亦是804D用家,現用TaraLabs Jumper。

你好CHING請問TaraLabs Jumper是什麼型號, 可給我參考一下嗎謝謝!
回復

rxooo 發表於 2015-9-4 18:13
你好CHING請問TaraLabs Jumper是什麼型號, 可給我參考一下嗎謝謝!

Jumper 型號係Omega
回復

好貴呀>.<""""""
回復

其實低一級嘅Extreme 1 已經好正了,不過以前用過了,再買番就買再好d啦,而且喇叭線我亦係用同牌子。
回復

用家報到,小弟用緊804 D2。
回復

小弟用緊804D3, 了解下師兄通常用邊個牌子喇叭線
回復