新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: racewong

[喇叭] 痴線, 邊有咁靚既喇叭?! Estelon YB

haha12 發表於 2017-2-26 18:15
Estelon 是令人又愛又恨嘅喇叭,計外型配合新一代家居擺設冇得彈。

除了老頂之外,小弟有幸每個型號都領 ...

師兄你玩過yb? 我 xb 只不過係添置聽過, 感覺反而係對得住佢價位,不過好可能係同個度環境好有關。
回復

LawsonEnzo 發表於 2017-2-26 19:01
師兄你玩過yb? 我 xb 只不過係添置聽過, 感覺反而係對得住佢價位,不過好可能係同個度環境好有關。 ...

Lawson 兄

Yb 上月在台北朋友家裡聽過第二遍, 用Octave 前後級推動估計已進入七、八成狀態, 感覺算是瓣瓣均勻仍不及其外型剎食,希望下回有驚喜吧!

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2017-2-26 19:37
Lawson 兄

Yb 上月在台北朋友家裡聽過第二遍, 用Octave 前後級推動估計已進入七、八成狀態, 感覺算是瓣 ...

YB真係比較難玩,

但玩得好真係驚喜無限

評分

查看全部評分

回復

haha12 發表於 2017-2-26 19:37
Lawson 兄

Yb 上月在台北朋友家裡聽過第二遍, 用Octave 前後級推動估計已進入七、八成狀態, 感覺算是瓣 ...

唔知點解, 我覺得男人/女人, 對這品牌的OUTLOOK都好BUY.
回復

haha12 發表於 2017-2-26 18:15
Estelon 是令人又愛又恨嘅喇叭,計外型配合新一代家居擺設冇得彈。

除了老頂之外,小弟有幸每個型號都領 ...

小弟不才,入了對XB,自問功力又唔夠,搞呢搞去都唔係好掂
回復

waikeywi 發表於 2017-2-28 14:28

嘩! XB?!
回復

唔緊要,你對XB唔要咪賣比我囉,

横惦我都中咗毒        
回復

mark38 發表於 2017-2-28 14:58
唔緊要,你對XB唔要咪賣比我囉,

横惦我都中咗毒

想賣俾你都唔得,對嘢係東莞,過年前想請Sunny會長上嚟指教下小弟,誰知他又極速換了馬
回復

現在等緊個Hifi 架運上去,個setup同聲音簡直失禮死人
回復

有無機會給同好家訪聽吓呀?我驚我係搞唔好但自己仲唔知添。。。。。
回復

waikeywi 發表於 2017-2-28 16:53
想賣俾你都唔得,對嘢係東莞,過年前想請Sunny會長上嚟指教下小弟,誰知他又極速換了馬
...

師兄地方闊落,大過香港一般家居好多,邊方面不滿意呢?會唔會係缺低音量?
回復

mahi 發表於 2017-2-28 16:56
有無機會給同好家訪聽吓呀?我驚我係搞唔好但自己仲唔知添。。。。。

我唔係玩扮謙虛,真係好衰聲,香港套嘢好聲尐,如果師兄能指教小弟,又不怕遠,歡迎,但只限平日週一至四,因週末要回港交人
回復

mahi 發表於 2017-2-28 17:00
師兄地方闊落,大過香港一般家居好多,邊方面不滿意呢?會唔會係缺低音量? ...

低(~57Hz)嗰浸太肥,高音有點不夠,整體不夠平衡,結像太平面不夠立體...
回復

今晚換對銀SC試試有無改善吧...但我始終覺得喇叭擺位不好,又由於先天限制,房間是接近正方型
回復

師兄對XB全用Accuton嘅陶瓷單元,希望唔係對XB喇叭唔配你部高科技Amp啦!唔知SAM是否已支持師兄對XB呢?
回復

waikeywi 發表於 2017-2-28 16:53
...

師兄此言差已.......
Sunny會長今次換喇叭速度已經算慢咗好多
回復

waikeywi 發表於 2017-2-28 18:01
今晚換對銀SC試試有無改善吧...但我始終覺得喇叭擺位不好,又由於先天限制,房間是接近正方型 ...

皇帝位後面多唔多雜物? 另外我覺得可以再離前牆遠D, 反正空間夠
回復

waikeywi 發表於 2017-2-28 17:59
低(~57Hz)嗰浸太肥,高音有點不夠,整體不夠平衡,結像太平面不夠立體...

如果 50 Hz 附近太多可能係房間問題噃, 有冇機會抬對書架上去試試是否有相似狀況?

若能最終斷定係註波應該先由 room Accoustics 著手解決為上策.
回復

waikeywi 發表於 2017-2-28 17:59

喇叭擺位好緊要,師兄你地方夠大好有彈性可以多嘗試,另外黃帝位坐前d坐後d對低音都有大影響!就咁看前牆似有兩道落地大窗,右邊又有大門,低音應該有位走,望早日成功搵到心中要的好聲!
回復

ccli1996 發表於 2017-2-28 19:10
師兄對XB全用Accuton嘅陶瓷單元,希望唔係對XB喇叭唔配你部高科技Amp啦!唔知SAM是否已支持師兄對XB呢? ...

SAM支持XB,現用10%,會試下0%看看低頻會否改善...
回復