新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
樓主: shooter

[請教] 喇叭擺位

kevinwyhk 發表於 2017-3-7 01:12
ME TOO.............
THANKs 樓上幾位師兄.
試到左至右9點位..

擺到九點平均, 係好難的事, 樓主要努力呀
回復

路過問一句。。。

如果已經搵好左「皇帝位」,但係轉左唔同既線材,(因為會有唔同效果,如音場和開揚感...etc.),咁理論上「皇帝位」既位置係咪應該不變?!

定係就算換左線材都要由頭搵多一次個「皇帝位」?
回復

blackcolor 發表於 2017-3-7 13:27
路過問一句。。。

如果已經搵好左「皇帝位」,但係轉左唔同既線材,(因為會有唔同效果,如音場和開揚感.. ...

要再擺過位, 但只需微調就可以了.

主要因為你雖然換左機或線, 但喇叭擺位主要係要配合你聆聽環境為主, 所以換左線或機只需微調toe in, 已可配合
回復

Thanks 咁多位師兄解答
皇帝位CD 我都有, 但點擺都出唔到9點嗰track
回復

真係好難擺個9點....個空間有傢俬擺設不平衡都已經唔洗搞....
回復

如果連嗰九點都擺唔好,唔好講其他頻率響應、音場深度,咁要諗諗自己一日响處講 "好聲唔好聲"、"換咗嘢又有改善",究竟係聽緊咩?
回復

九點系直缐嗎?
回復

No, 係 "扉" 形。
回復

擺到九點, 究竟係聽緊咩?
回復

錦我放對位置了Thx Ching
回復

tsqaure 發表於 2017-3-10 22:07
擺到九點, 究竟係聽緊咩?

擺到九點,您會聽到更好嘅結象同定位。
回復

擺位時要留意埋左右兩邊高低,因為地台斜水未必完美,輕微高低音效也有很大差別
回復

frankyching 發表於 2017-3-10 18:09
如果連嗰九點都擺唔好,唔好講其他頻率響應、音場深度,咁要諗諗自己一日响處講 "好聲唔好聲"、"換咗嘢又有 ...

師兄所言甚是, 所以我自己覺得環境限制之下, 換乜都冇咩用, 純係心瘾身痕, 又或者係可以轉换吓音色就無可厚非.

唔同意師兄既係, 好唔好聲, 基本上冇定義, 但大部份人會覺得貴價器材就會好聲靚聲, 而唔知更貴既器材, 冇合適聆聽環境就等於浪費. 當然知有時係為咗心頭好......

另一唔同意既係, 擺唔出嗰9點又未至於唔聽得歌, 擺得到固然之好, 擺唔到就換吓器材玩吓音色都係好事, 促進經濟

題外話, 鍾意聽歌同hifi/hiend可以係兩回事, 我有親戚好鍾意聽音樂, 屋企擺滿20條ikea cd 架, 估計幾千隻, 屋企聽歌, 翻到診所又播歌, 但對一大壇hifi器材全無興趣, 佢衹用philips mini hifi 聽. 睇翻自己, 所謂鍾意聽歌, 其實聽來聽去都係嗰堆所謂發燒碟.....

回復

shooter 發表於 2017-3-11 17:09
師兄所言甚是, 所以我自己覺得環境限制之下, 換乜都冇咩用, 純係心瘾身痕, 又或者係可以轉换吓音色就無可 ...

好唔好聲,客觀地都有基本嘅定義嘅,最起碼就好似有註波,就唔會有可能好聲呢,仲講甚麼音色呢!?
擺唔倒九點,唔係話唔可以聽,但 "好聲" "改善" "改進咗" 呢啲嘢,從何說起呢?咁不如兩個喇叭拍埋一齊聽,好像細個時聽微組咁,又甚至聽單聲道都仲好得多,的確係有好多人,玩單聲道,只追求音色音樂感。
回復

小弟現時擺位:
http://www.hiendy.com/hififorum/ ... p;page=3#pid2457035

今日再玩皇帝位CD 9點, 調到剩翻頭同尾兩點唔滿意, 感覺到兩點都係喇叭出聲, 唔甩箱, 其他點冇問題
回復

九點都擺唔好, 不玩高保真!?
很多人不知道是什么九點
回復

tsqaure 發表於 2017-3-11 22:46
九點都擺唔好, 不玩高保真!?
很多人不知道是什么九點

高保真
回復

谷歌翻譯
回復

如果我冇理解錯, e9點如果調到最好既情況之下, 應該9點都唔會係喇叭發聲出來, 即係呈扇形排列而且甩箱
回復

這是說它不能幫助喇叭擺位調到最好既情況
回復