新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 21638|回復: 42

[官方測試報告] racewong report-CAS初哥必入:MPS HD-990 USB CABLE

半年前, 我為一對幾百蚊的RCA寫左短短的序, 本來果對RCA我打算比ROCKSTAR寫, 但最終都忍唔到手, 寫番兩句. 點解? 因為我真心覺得有料到囉.

今次我要介紹依條USB HD-990都只係幾百蚊貨仔, 喺佢地的淘寶網上, 價錢只係賣緊七百幾蚊人仔. 啱晒我這CAS初哥.

上去ORDER條USB, 兩日後就送到我屋企, 到步後的USB HD-990, 包裝盒上已經寫上這條HD-990的線芯用料.

仲見到大大隻字寫住原產地: 台灣.

拎條線出黎, 線身比較柔軟, 黃黑布質外皮, 夠晒醒神.

這條HD-990, 我試放在我的ANTIPODS與IFI USB 3.0之間, 聽左多首流行曲, 好似AGA演歌會, GIN LEE隻新碟等等. 第一聽感係這條USB HD-990比我原先的USB線更靜. 高至超高係偏向柔順耳類型, 不過在中低頻的彈跳力就略嫌斯文過頭. 所以第三首歌我就用首古典去試試這條HD-990. 得出的結論係小提琴質感都靚, 有水份. 最令我驚喜的是微動態. 我估唔到這條幾百蚊的USB線, 在小提琴與鋼琴合奏時, 都能夠比我聽到支弓在絃線上的細微變化, 及與鋼琴的動態對比.
至於低與超低方面, 都係偏向一浸浸的低頻慢慢浸出, 打心口的感覺就略嫌不足了.

總結這條幾舊水的台灣USB HD-990, 竟然係走古典路線. 以價論質, 都應該要推介比HIENDY網友呢.

http://www.hiendy.com/hififorum/ ... =2583395&page=1

評分

查看全部評分

我都用緊,正野。
不過條USB線好似係叫HD-990,采用X9線芯
回復

幾錢先?
回復

RS4 發表於 2017-3-14 11:23
我都用緊,正野。
不過條USB線好似係叫HD-990,采用X9線芯

好似係喎, 但係佢個盒又寫左係X-9.

但又唔見HD-990依個型號印喺個盒度...
回復

呢度
回復

回復

racewong 發表於 2017-3-14 12:42
好似係喎, 但係佢個盒又寫左係X-9.

但又唔見HD-990依個型號印喺個盒度...  ...

It's made of double X9 earphone cable which is available for retail at around ¥150 per meter.
回復

clplarry 發表於 2017-3-14 13:13
It's made of double X9 earphone cable which is available for retail at around ¥150 per meter.

改番了, 多謝指教.

評分

查看全部評分

回復

請問幾錢? 邊度買? Thanks!
回復

tonileung 發表於 2017-3-14 13:36
請問幾錢? 邊度買? Thanks!

https://world.taobao.com/item/54 ... 4.0.0.olYxeK#detail

落ORDER時, 記得寫係HIENDY會員呀.
回復

這線是打孖兩條X-9做成的,我覺得這線是厚聲底,比起黑貓那條厚聲,好像餅主話齋,小提琴和鋼琴好正。

仲有一條用6N單晶銅做的 HD-770,一米 賣300人仔有找
回復

Hiendy網友繼續訂單滿1000人民幣9.5折,訂單滿3000人民幣9折,另外滿300人民幣包郵順豐快遞直郵香港
台灣MPS淘寶商城:  https://sgpmps.taobao.com

HD-990購買鏈接:https://item.taobao.com/item.htm ... amp;id=542393807900
回復

foxpzg 發表於 2017-3-15 13:44
Hiendy網友繼續訂單滿1000人民幣9.5折,訂單滿3000人民幣9折,另外滿300人民幣包郵順豐快遞直郵香港
台灣MP ...

正呀! 又有優惠比HIENDY網友.
回復

racewong 發表於 2017-3-15 14:53
正呀! 又有優惠比HIENDY網友.

不講是Hiendy 會員,就有8折
回復

curtis9797 發表於 2017-3-15 23:47
不講是Hiendy 會員,就有8折

咁筍?
回復

foxpzg 發表於 2017-3-15 13:44
台灣MP ...

我想問吓有冇機會有Mini-A to A 頭? 我見到依家個條A to B
回復

teruhata 發表於 2017-3-26 08:41
我想問吓有冇機會有Mini-A to A 頭? 我見到依家個條A to B

你要問問佢地喎.
回復

抵玩,一於入手
回復

咁記得出開箱文喎.
回復

racewong 發表於 2017-3-14 13:19
改番了, 多謝指教.

Wow, double run of 1m at $150 which means the bare cable is $300 per m or $450 per 1.5m.

How come order factory terminated needs over $1,000??

https://world.taobao.com/item/54 ... 067636711.23.bZTuvo

回復