新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 6607|回復: 26

[請教] 加拿大電的問題

小弟今年年尾將移民到多倫多,想整番個獨立電和電箱比套2.1用。
1,請問電箱和RCCB可否在港買定呢?電壓不同會否適用?
2,有冇師兄可提供加拿大的電工師傳資料 ,一般換個電箱再加多個獨立電箱比HIFI用大約要幾錢?
3,想做一隻2000VA 隔離牛到加拿大用,長開電費是否好貴有冇人知大約幾錢?
過到去人生路不熟要買HiFi嘢可能好難揾到亦唔知去邊度揾,所以盡量在港時可買到啱用的都想買咗先。
小弟對電的知識非常有限,感激萬分。謝謝
mYm兄, check pm。

雖然解答唔到你的問題。希望個 website 幫到你。
回復

謝謝eds60兄的幫忙。
回復

可以叫電工從電箱拉一條220w電,但不合法.
回復

住 town house, condo, apartment 全部有 strata restriction. 住獨立屋例外。另外要用 CSA approved ,否則保險公司會有權不受保。
回復

買HiFi嘢, try Canuck Audio Mart (online second hand classified)
回復

做電當然要搵當地合資格嘅師傅啦此終安全為上嘛。
另外多謝師兄提供資料。
回復

最好有CSA approved. 所有电嘢最好都係返加拿大搞。呢道対安全要求較高。
另外北美出産的一般都比香港平。
金仔就超貴。
回復

gykl3344 發表於 2017-3-23 10:24
最好有CSA approved. 所有电嘢最好都係返加拿大搞。呢道対安全要求較高。
另外北美出産的一般都比香港平。
...

多謝師兄提供資料。

這個是加拿大這邊的電箱,電線亂飛,畢竟已經差不多40年樓齡了。
回復

請問香港買的美式電線,去到加拿大能用嗎?那裡的音響拖板,也會是美式插嗎?
謝謝
回復

vincent_0112 發表於 2020-7-13 21:56
請問香港買的美式電線,去到加拿大能用嗎?那裡的音響拖板,也會是美式插嗎?
謝謝 ...

yes .....................
回復

jimmyihv 發表於 2020-7-13 23:38
yes .....................

那就好了,起碼電源線不用再買。
但要再買過哂D器材
回復

加拿大 117v , 電插出口 15A, 所以只能供 1750W, 最好不要用 power bar, 我自己在電箱, 加 两個 20A MCB, 用 20A ND90 認證電線, 出 20A 插, 咁就最好,電源線一定要有加拿大認證, 如有事保險唔包.
我也在多倫多重新買器材, 發覺二手比香港便宜, 保養非常好, 師兄不用擔心.我在香港賣了 B&W M801S3, 在這裡買到 Dunlavy 4A還有餘錢

評分

查看全部評分

回復

CAS2012 發表於 2020-7-15 22:37
加拿大 117v , 電插出口 15A, 所以只能供 1750W, 最好不要用 power bar, 我自己在電箱, 加 两個 20A MCB,  ...

香港買的線材,會有加拿大認證?
回復

你用什麼電源缐?
回復

師兄,你在加拿大的住所,是否40+ 以上,舊房多數用鋁缐。我現在住的地方用鋁缐,所以要在 panel 放2 條銅線俾 HiFi 用。我也在香港買了有 fuse 的大陸power bar, 發覺不合用。加拿大因為只有香港一半電壓,電流要用多一倍,建議師兄,在加拿大改善供電,才是正確方法。買了一些貴價電源缐可能作用不大,個人意見

評分

查看全部評分

回復

CAS2012 發表於 2020-7-16 10:59
師兄,你在加拿大的住所,是否40+ 以上,舊房多數用鋁缐。我現在住的地方用鋁缐,所以要在 panel 放2 條銅 ...

您好,師兄。我還未去的。就是想了解一下過度去,什麼能用,什麼不能用。
現在香港用的大部份都是Nordost的線材。
回復

師兄了解多啲是好事,Nordost 是好線,可以在加拿大Canmart 二手市場調查價格,如果帶埋來唔啱,可以賣出。香港買賣二手非常方便,加拿大
回復

加拿大地方大,買賣二手器材不方便,吓吓要郵寄方式,加重成本。如HiFi 舖放二手,在多倫多俾多 14% 稅項,唔值得
回復

更正是13% 稅項。我也是初步到多倫多一年,人生路不熟,正在適應漫長冬天,開著 24 枝胆 的 Jadis, 一路聽歌一路取暖!
回復