新用戶註冊
搜索
熱搜: hifi av 音樂
查看: 26186|回復: 78

[後級] Nord One SE UP NC500DM Stereo Power Amp 簡單開箱文

前言:
本身用咗 Ediscreation 的特別版 EC2 大半年,一路都很滿意,音色音場力度分析樣樣都好好。隨住其他線材 upgrade、地盒的不同接駁方法,攪到呢聲突晒出嚟,呢樂器同人頭突晒出嚟咁。不過因為立體咗好多,有啲以前唔覺嘅問題浮現咗。例如呢音,如結他聲(我有時會彈木結他,知真結他聲係點),應該似一個水晶球放咗係枱面,但現在似係一個跌咗落枱,溶緊嘅雪糕球咁。同我老細去完其他師兄到家訪完,返到屋企開機,點知佢聽多十幾秒後,話佢覺得呢聲,仲好似一個唔夠氣的皮球俾人拍落地咁樣……

跟住一些到訪的毒友們意見,自己又去其他師兄到吸毒,對 Volent VL3 要更大控制力既 amp 嚟 damp 住個佢。相比其他高手的系統,我個到既聲,前半粒音開始得都不錯,但後半粒音是散開的。就如一滴墨水滴入一盤清水咁,一落水就化開。如 Diana Krall 的 Temptation 3:49-3:50 最後個一下 bass 琴音係一下 staccato (一響即停),而係我到就做極都做唔到。後來有師兄提我可能係部 power amp 擸唔實對喇叭。後來搵 Ben sir 傾,佢推介呢部 power amp, 話佢圍內有三幾位朋友都轉用了呢部機,feedback 都好好,其中一位師兄係用緊 Magico Q3,我抖膽上去拜訪,真係驚為天人。

Out of the Box 既聲:
因為昨晚夜返,所以試唔到幾多嘢,日後再補充吧。不過,係十分鐘內試有幾樣都好明顯的改進。
1) 更離箱, 2) 更從容淡定, 3) overall 聲音比 EC2 接地盒還好一點, 4) 頭先個下 staccato 做到了, 5) 呢聲明顯要煲下。

Spec:
• Black Finish Stereo Case
• Two Hypex NCore NC500 Module
• Two Hypex SMPS1200A700 Power Supply
• Two Nord One UP Input Buffer Board Choice of Sparkos SS3602 or Sonic Imagery 994 Op Amps
• True Dual Mono Design
• Distortion: THD+N - - 0.001 % 20Hz
• Frequency Response: 0 - 50k Hz +0/-3dB
• Low Distortion: THD+N - - 0.001 % 20Hz
• High Input Impedance 51K
• XLR Balanced Inputs
• 26 dB Gain
• Ultra High Damping Factor
• High Current Output Capable of driving 2ohm for the most Demanding of Speakers.
   550W 2ohm
   700W 4ohm
   400W 8ohm
• Frequency Response: 0 - 50k Hz +0/-3dB
• Case W 430mm D 331mm H 70mm, with Feet and Binding Posts W430mm D371mm H92mm
• Weight 7Kg
詳情當然要睇返官網啦 https://www.nordacoustics.co.uk/ ... c500dm-stereo-black

我覺得部機都得意的,佢只有XLR,無RCA input。同埋有個光暗制,呢個真係啱晒我。熟我既網友都知我呢機係熄/拆晒呢燈,或熄晒呢display。仲有個粒跟機 fuse, 個樣子少見之餘,竟然係 10A 的!按佢 spec 講,最大火係 700W, 咁 700W/220V = 3.18A only....... 我昨晚已手痕換粒一直係 EC2 用緊既 Hifi Tuning Surpreme (好似咁叫)........

評分

查看全部評分

正,我之前都諗過訂佢
回復

paulkwan 發表於 2017-5-6 12:24
正,我之前都諗過訂佢

And then?
回復

因唔知夾唔夾我d機,所以無博。中的話性價比應好高。
回復

paulkwan 發表於 2017-5-6 12:36
因唔知夾唔夾我d機,所以無博。中的話性價比應好高。

icic, 呢個真係要摶,香港無代理。
回復

Class d? 請問幾錢?
回復

Wing1238 發表於 2017-5-6 13:17
Class d? 請問幾錢?

CLASS D。佢只做網上生意,Link 入面揀唔同配件唔同價。
回復

恭喜你,又要約時間家訪
回復

Milachan2000 發表於 2017-5-6 13:36
恭喜你,又要約時間家訪

多謝師兄,煲得嚟,tune 埋,加上月尾仲有一些 power cord 到,可能要兩三個月。
回復

PhantomGTR 發表於 2017-5-6 13:39
多謝師兄,煲得嚟,tune 埋,加上月尾仲有一些 power cord 到,可能要兩三個月。  ...

好羨慕呀, 有錢真係好
回復

SE版本,機箱造工的確靚巧好!
恭喜師兄,呢部係好嘢嚟!我本來order SE UP NC500MB,後尾訂咗另外一個品牌嘅Class D mono block
閣下用緊邊款input discrete opamp? 994定3602?
回復

Nord 之 mono 後級是超值中之超值!
絶對不可睇小 NCore modules。
小弟覚得如要比它全面優勝的話,起碼要7至10倍價錢!

評分

查看全部評分

回復

CCFL 發表於 2017-5-6 13:57
好羨慕呀, 有錢真係好

唔洗羨慕,你部未到咩?
回復

CCFL 發表於 2017-5-6 13:57
好羨慕呀, 有錢真係好

你講緊你有錢真係吧,你仲豪過我喎!
回復

la1209 發表於 2017-5-6 14:01
SE版本,機箱造工的確靚巧好!
恭喜師兄,呢部係好嘢嚟!我本來order SE UP NC500MB,後尾訂咗另外一個品牌 ...

師兄,我揀咗大路D 的 Sonic Imagery

評分

查看全部評分

回復

CKKeung 發表於 2017-5-6 14:42
Nord 之 mono 後級是超值中之超值!
絶對不可睇小 NCore modules。
小弟覚得如要比它全面優勝的話,起碼要7 ...

聽完你咁講,我個心又再定好多了。
回復

謝謝Ching,我見佢有8ch,用係AV 後級 唔知正唔正呢?有冇ching用過?
回復

其實呢粒 fuse 有乜特別之處呢?
回復

PhantomGTR 發表於 2017-5-6 15:58
其實呢粒 fuse 有乜特別之處呢?

慢燒Fuse一條,無咩特別
回復

la1209 發表於 2017-5-6 16:10
慢燒Fuse一條,無咩特別

咁你覺得呢部 amp 用粒 2A 250V 可以代替呢粒 10A 250V 嗎?定係調聲技巧?
回復